Μπάσκετ: Η βία προβληματίζει «Ντούντα» και «Ζοτς» εν όψει των τελικών ΟΣΦΠ – ΠΑΟ

Η νέα σημαντική πρωτοβουλία να διεξαχθεί κοινή συνέντευξη Τύπου των προπονητών κκ. Ντούσαν Ιβκοβιτς (ΟΣΦΠ) και Ζέλικο Ομπράντοβιτς (ΠΑΟ) και των αρχηγών των Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, Βασίλη Σπανούλη και Δημήτρη Διαμαντίδη αντιστοίχως, λίγες ώρες πριν από τον αυριανό πρώτο τελικό της Α1 μπάσκετ, δεν θα μπορούσε να περιοριστεί στα συγχαρητήρια εκ μέρους όλων προς τους Ερυθρόλευκους για την επική κατάκτηση της Ευρωλίγκας στην Κωνσταντινούπολη και στις ευχές του τύπου «να παιχτεί ωραίο μπάσκετ και να κερδίσει ο καλύτερος».

Η νέα σημαντική πρωτοβουλία του ΕΣΑΚΕ και της ΟΠΑΠ Α.Ε., να διεξαχθεί κοινή συνέντευξη Τύπου των προπονητών κκ. Ντούσαν Ιβκοβιτς (ΟΣΦΠ) και Ζέλικο Ομπράντοβιτς (ΠΑΟ) και των αρχηγών των Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, Βασίλη Σπανούλη και Δημήτρη Διαμαντίδη αντιστοίχως, λίγες ώρες πριν από τον αυριανό (Πέμπτη, ΣΕΦ, 22.00, ΕΤ1) πρώτο τελικό της Α1 μπάσκετ, δεν θα μπορούσε να περιοριστεί στα συγχαρητήρια εκ μέρους όλων (ΕΣΑΚΕ, ΟΠΑΠ, ΠΑΟ) προς τους Ερυθρόλευκους για την επική κατάκτηση της Ευρωλίγκας στην Κωνσταντινούπολη και στις ευχές του τύπου «να παιχτεί ωραίο μπάσκετ και να κερδίσει ο καλύτερος».

Επειτα από τις αρχικές τοποθετήσεις των έξι ανδρών στο πάνελ (εκτός από τους προπονητές και αρχηγούς, μίλησαν ο «Αμφιτρύων» της εκδήλωσης πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ κ. Γιάννης Σπανουδάκης και ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ κ. Βασίλης Οικονομίδης), η συζήτηση έφτασε στα φαινόμενα βίας, που όχι μόνο έχουν περιοριστεί, αλλά τον τελευταίο καιρό έχουν φουντώσει αφήνοντας έντονες κηλίδες ντροπής – και αρκετούς τραυματίες – τις ημέρες του Φάιναλ Φορ της Κωνσταντινούπολης.

«Εάν τεθεί σε κίνδυνο η σωματική ακεραιότητά σας, μήπως ήλθε η ώρα να σηκωθείτε και να φύγετε όλοι μαζί από το ΣΕΦ ή το ΟΑΚΑ;», ήταν το ερώτημα του «Βήματος» και τον λόγο πήρε πρώτος ο κόουτς του πρωταθλητή Ευρώπης Ολυμπιακού κ. Ιβκοβιτς…

«Ρωτάτε κάτι που είχε ειπωθεί πριν από δύο χρόνια και τελικά δεν κάναμε τίποτε. Ξεχνάτε, εγώ δεν ξεχνάω. Ο Ζοτς είχε πει αν πέσει ένα μπουκάλι, να φύγουμε. Εγώ του είχα πει ότι δεν είμαστε αρμόδιοι. Εμείς είμαστε υπεύθυνοι για την πειθαρχία παικτών, να έχουν σωστή συμπεριφορά και να μην προσβάλλουν τους φιλάθλους. Στην Πόλη οι παίκτες των δύο ομάδων έτρωγαν σε διπλανά τραπέζια, μεταξύ μας όπως βλέπετε, δεν υπάρχουν τέτοια θέματα.

Είχα πει, λοιπόν, τότε στον Ζέλικο… »κουμπάρε, συγγνώμη, αλλά δεν πρέπει να αναλάβουμε ευθύνες που δεν μπορούμε να σηκώσουμε»», αποκάλυψε ο «Ντούντα» κάνοντας την εξής πρόταση: «Οι ομάδες πρέπει να δουλέψουν περισσότερο με τους φιλάθλους. Δεν είναι εύκολο να ανοίξουμε τις πόρτες και να έχουμε οπαδούς και των δύο ομάδων. Δεν είναι θέμα μόνο Αστυνομίας, ΕΣΑΚΕ και ΕΟΚ, αλλά και των ομάδων». Ορθότατο…

Ο κουμπάρος του, «Ζοτς», βέβαια, είχε διαφορετική άποψη: «Τα πράγματα είναι πολύ εύκολα. Ο ΕΣΑΚΕ πρέπει να θέσει τους κανόνες. Πέφτει ένα μπουκάλι, τελειώνει το παιχνίδι και όλοι έξω. Είναι θέμα του ΕΣΑΚΕ, λοιπόν, όχι του Ομπράντοβιτς, του Ιβκοβιτς, του Διαμαντίδη ή κάποιου άλλου. Είχα ρωτήσει τους διαιτητές στην Νέα Σμύρνη, εάν σας είχε χτυπήσει εσάς το μάρμαρο, δεν θα σταματούσατε το ματς; Δυστυχώς, όμως, οι διαιτητές είναι με τα χέρια δεμένα βάσει των κανονισμών που λένε πως πρέπει να τελειώσει το παιχνίδι με κάθε τρόπο».

Οσο για το αν μπορούν να συνυπάρξουν οι οπαδοί των «αιώνιων» στο ίδιο (ελληνικό, γιατί στο εξωτερικό κουτσά- στραβά τα καταφέρνουν), ο κ. Ομπράντοβιτς τόνισε: «Είναι πολύ δύσκολο να μιλήσει κανείς εξ ονόματος πολλών ανθρώπων γιατί οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί. Μετά τον τελικό στην Πόλη μίλησα με πολλούς φίλους του Παναθηναϊκού και ήταν χαρούμενοι που ο Ολυμπιακός πήρε τον τίτλο. Εξαιτίας όλων όσα έγιναν εκεί. Ο στόχος στο μέλλον πρέπει να είναι αυτός».

Ομοίως σκέφτονται και οι δύο… υπεραθλητές, όμως, του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, Σπανούλης και Διαμαντίδης. «Είναι πολύ δύσκολο. Μακάρι να γίνει, αλλά είναι πολύ δύσκολο. Ελπίζω στο ΣΕΦ και στο ΟΑΚΑ να μην συμβεί τίποτε στους τελικούς», ευχήθηκε ο MVP του Φάιναλ Φορ της Κωνσταντινούπολης, ενώ ο ηγέτης του Τριφυλλιού πρόσθεσε: «Νομίζω πως είναι πολύ δύσκολο να συμβεί αυτό που έγινε στην Πόλη και να υπάρχουν οπαδοί και των δύο ομάδων χειροκροτώντας μάλιστα την αντίπαλη ομάδα. Νομίζω θα είναι πολύ δύσκολο»…

Για το μείζον ζήτημα της βίας θέλησε να μιλήσει και ο πρόεδρος της διοργανώτριας αρχής κ. Οικονομίδης, από τη στιγμή μάλιστα που τον έθιξαν οι δηλώσεις του κ. Ομπράντοβιτς λίγο νωρίτερα: «Αυτό είναι αρμοδιότητα άλλων, όχι των προπονητών. Υπάρχουν κανόνες και νόμοι. Η ερώτηση δεν μπορεί να απαντηθεί μέσα σε ένα δευτερόλεπτο. Μιλάμε, άλλωστε, για ένα κοινωνικό φαινόμενο.

Οι διαιτητές τηρούν τους κανόνες, αλλά ο καθένας επιλέγει αν θέλει να είναι ο άρχοντας του αγώνα. Το πρόβλημα δεν θα λυθεί με μαγικά. Ζητήσαμε μια συνάντηση από τον κ. Νικητιάδη, να μιλήσουμε όλοι από το κάθε πόστο. Η Αστυνομία, ο ΕΣΑΚΕ, οι προπονητές και οι διοικήσεις. Δώσαμε στην Πολιτεία τρεις σελίδες με ρεαλιστικές λύσεις, οι οποίες όμως απαιτούν τη συμβολή όλων των φορέων. Δεν μπορεί ο ΕΣΑΚΕ μόνος του»

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ, κ. Σπανουδάκης, ο οποίος παρέδωσε τιμητικές πλακέτες στους δύο αρχηγούς και έκανε μάλιστα την αποκάλυψη ότι το μπάσκετ ήταν το άθλημα με τη μεγαλύτερη αύξηση εσόδων για την χορηγό εταιρεία, είχε τη διάθεση να σταθεί μόνο στη φωτεινή πλευρά του: «Το μπάσκετ έχει αποδείξει ότι είναι το σπορ των ανατροπών και των εκπλήξεων.

Όπως επίσης έχει αποδείξει πως αξίζει να αγκαλιάζεται από όλους. Η ΟΠΑΠ ΑΕ στηρίζει διαχρονικά τον αθλητισμό και μπορούμε να εγγυηθούμε πως θα συνεχίσει να το κάνει και στο μέλλον. Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τον ΕΣΑΚΕ και τον πρόεδρο του, κ. Οικονομίδη για τη συνεργασία που έχουμε όλα αυτά τα χρόνια. Επιπλέον, πρέπει να δώσουμε συγχαρητήρια και στις δυο μας ομάδες, διότι με συνέπεια επιβεβαιώνουν πως είναι μέσα στις κορυφαίες της Ευρώπης».

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, κ. Οικονομίδης υποστήριξε: «Καταφέραμε για μια ακόμη φορά να βρισκόμαστε στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Με υπερηφάνεια μπορούμε να πούμε πως οι δύο τελευταίοι πρωταθλητές Ευρώπης είναι δικοί μας. Το μπάσκετ είναι το άθλημα που κάθε χρόνο βγάζει τον κόσμο στους δρόμους. Καταφέρνει να κρατήσει ψηλά το φρόνημα, σε δύσκολες εποχές.

Δεν πρέπει να ξεχάσουμε πως μετά και τα πλέι οφ, η συντριπτική πλειοψηφία των παικτών του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού θα βρεθούν μαζί στην Εθνική Ομάδα, παλεύοντας για έναν κοινό στόχο. Απαιτείται λοιπόν, σεβασμός σε όλα αυτά τα παιδιά. Οσοι θέλουν να βγάλουν τα απωθημένα τους, καλό είναι να δώσουν ραντεβού μακριά από τα γήπεδα».

Ο κόουτς του Ολυμπιακού, κ. Ιβκοβιτς δήλωσε: «Για να φτάσουμε εδώ και οι δύο ομάδες δουλέψαμε σκληρά. Εμείς τώρα βιώνουμε μια καινούργια, διαφορετική εμπειρία. Πρέπει να αλλάξουμε ορισμένα πράγματα. Οι παίκτες αναμφίβολα, βρίσκονται σε μια ιδιαίτερη κατάσταση συναισθηματικά. Εχουμε τον χρόνο να βάλουμε τα πράγματα στη σωστή τους θέση.

Αναφορικά με τους τελικούς, τόνισε ότι «απέναντι στον Παναθηναϊκό πρέπει να σκοράρουμε περισσότερους από τους 64 πόντους που είχαμε κατά μέσον όρο στο Φάιναλ Φορ. Εκτιμούμε απεριόριστα τον Παναθηναϊκό ως ομάδα. Εχει τεράστια πείρα και έχει κατακτήσει πάρα πολλούς τίτλους. Το μυστικό για εμάς είναι να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι και ελπίζουμε να κατακτήσουμε και το πρωτάθλημα».

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, εξάλλου, συνεχάρη ξανά τον Ολυμπιακό για την κατάκτηση της Ευρωλίγκας και εν συνεχεία μίλησε για τους τελικούς: «Θέλω να ξαναδώσω συγχαρητήρια στον Ολυμπιακό για το αποτέλεσμα της Κωνσταντινούπολης. Ηταν ένα σπουδαίο αποτέλεσμα. Επειτα από ένα Φάιναλ Φορ είναι πάντα δύσκολο για τους παίκτες να ανασυγκροτηθούν.

Ο,τι κι αν συμβεί, για παράδειγμα αν κατακτήσεις τον τίτλο όπως κάναμε εμείς πέρυσι ή αν τερματίσεις τέταρτος όπως συνέβη φέτος, τα πράγματα είναι πάντα διαφορετικά. Διαθέτουμε ωστόσο, την πείρα, ώστε να δείξουμε τη σωστή νοοτροπία και να συγκεντρωθούμε απόλυτα ενόψει των αγώνων για τον τίτλο. Είναι βέβαιο πως δεν είναι καθόλου εύκολο να πάρεις τρεις νίκες απέναντι στον Ολυμπιακό».

Ιδού και οι απόψεις των δύο αρχηγών. Ο Σπανούλης διευκρίνισε _ σχετικά με την τελευταία φάση του τελικού του Φάιναλ Φορ _ ότι «δεν έχει καμία σημασία ποιος θα βάλει το μεγάλο σουτ. Αυτό που μετράει είναι να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις, ώστε να γίνει το σωστό σουτ.

Οσον αφορά στη ψυχολογία, ο κόουτς Ιβκοβιτς είναι ο καταλληλότερος για να μας έχει πανέτοιμους για τα παιχνίδια με τον Παναθηναϊκό. Πρέπει να αλλάξουμε το μυαλό μας και να είμαστε απόλυτα συγκεντρωμένοι, απέναντι σε μια σπουδαία ομάδα. Θα ήθελα επίσης, να ευχηθώ το μπάσκετ να συνεχίσει να βρίσκεται σταθερά στην κορυφή της Ευρώπης, όπως συμβαίνει επί δέκα χρόνια. Ελπίζω όλοι μας να το προσέχουμε και να το διαφημίζει, όπως του αξίζει».

Ο ομόλογος του Σπανούλη στον Παναθηναϊκό Διαμαντίδης συνεχάρη και αυτός τον Ολυμπιακό για την κατάκτηση της Ευρωλίγκας και τόνισε σχετικά με τους τελικούς του πρωταθλήματος: «Σε τέτοιου είδους αγώνες, όπως οι τελικοί με τον Ολυμπιακό, πρέπει να δίνεις το 100% του εαυτού σου.

Εμείς ως ομάδα, έχουμε αποδείξει πως στις μεγάλες προκλήσεις έχουμε τον τρόπο, ώστε να κάνουμε τη δουλειά μας. Οι συμπαίκτες μου και εγώ ξέρουμε καλά πως για να κατακτήσουμε αυτόν τον τίτλο, δεν αρκεί να παίξουμε καλά, αλλά πρέπει να είμαστε εξαιρετικοί».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αθλητισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk