Φοιτητικές εκλογές: Πρώτη η ΔΑΠ – κατάρρευση της ΠΑΣΠ

Μικρότερη συμμετοχή των ψηφοφόρων από πέρυσι περίπου κατά 10 με 12%, καταγράφεται από τα πρώτα στοιχεία των φοιτητικών εκλογών που διεξήχθησαν σήμερα σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ

Η πτώση της φοιτητικής παράταξης του ΠαΣοΚ (ΠΑΣΠ) που ξεπερνάει τις 6 μονάδες και η άνοδος των αριστερών παρατάξεων (Ενιαίες Ανεξάρτητες Αριστερές Κινήσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και Αριστερή Ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ ) είναι τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τα τελικά στοιχεία των εφετινών φοιτητικών εκλογών. Παράλληλα, πρώτη δύναμη παραμένει στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ η ΔΑΠ της Νέας Δημοκρατίας που διατήρησε τις δυνάμεις της, ενώ στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα κινήθηκε και η Πανσπουδαστική (ΚΚΕ).

Εν τω μεταξύ μικροεπεισόδια έγιναν το βράδυ της Τετάρτης, κατά τη διάρκεια της καταμέτρησης των ψήφων των φοιτητικών εκλογών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σύμφωνα με μάρτυρες, αναρχικοί που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το πανεπιστήμιο άρχισαν να πετούν πέτρες και άλλα αντικείμενα στους αστυνομικούς που βρίσκονταν στην οδό Πατησίων, όπου και πραγματοποιούν ελέγχους για παράνομους μετανάστες.

Οι αστυνομικοί τους κυνήγησαν και οι αναρχικοί μπήκαν στο προαύλιο του Οικονομικού Πανεπιστημίου, όπου και οι αστυνομικοί τους ακολούθησαν.

Τόσο οι πρυτανικές αρχές του Ιδρύματος, πάντως, όσο και φοιτητές κατήγγειλαν ότι οι αστυνομικοί συμπεριφέρθηκαν βίαια και εκφοβιστικά προς το σύνολο των παριστάμενων στον χώρο.

«Ομάδα αστυνομικών εισέβαλε χωρίς προφανή λόγο στο προαύλιο και το κεντρικό κτίριο του πανεπιστημίου μας εν αγνοία των αρχών του, ενώ χωρίς προφανή λόγο και σύμφωνα με μαρτυρίες των παριστάμενων φοιτητών αλλά και του διοικητικού υπαλλήλου βάρδιας οι αστυνομικοί αυτοί συμπεριφέρθηκαν βίαια και εκφοβιστικά στο πλήθος των φοιτητών που παρίσταντο για την καταμέτρηση των ψήφων» αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Πρυτανεία του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η Πρυτανεία του Ιδρύματος καταδίκασε το γεγονός, αναφέροντας ότι «τέτοιες συμπεριφορές εκ μέρους της Αστυνομίας δεν υπηρετούν την ασφάλεια και προστασία των πολιτών, δημιουργούν αναίτιες εντάσεις στον ευαίσθητο χώρο του πανεπιστημίου και όλα αυτά χωρίς κανένα όφελος για την κοινωνία που, κατεξοχήν αυτήν την περίοδο που διανύουμε, έχει ανάγκη από ψυχραιμία και ομόνοια».

Η Νεολαία του Συνασπισμού σε ανακοίνωσή της, επικρίνει επίσης τις πρακτικές της Αστυνομίας, οι οποίες, όπως σημειώνει «μόνο σε παρακρατικούς μηχανισμούς παραπέμπουν, καθοδηγούμενους από την ακροδεξιά, οι οποίες έχουν και συγκεκριμένο στόχο».

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι «μετά τη μεταπολίτευση το 1974, είναι η πρώτη φορά όπου η αστυνομία επιχειρεί να εισβάλλει σε πανεπιστημιακό χώρο κατά τη διάρκεια διεξαγωγής φοιτητικών εκλογών».

Η καταμέτρηση συνεχίζεται σήμερα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk