Μπαρόζο: Το μνημόνιο ο μόνος δρόμος για την Αθήνα

Η Ευρώπη θέλει να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη και την ΕΕ αλλά η τελική απόφαση εναπόκειται στον ελληνικό λαό, τόνισε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Η Ευρώπη θέλει να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη και την ΕΕ αλλά η τελική απόφαση εναπόκειται στον ελληνικό λαό, τόνισε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη των ευρωπαίων επιτρόπων όπου, μεταξύ άλλων, συζητήθηκε η ελληνική κατάσταση και τα μέτρα ανάπτυξης που πρέπει να ληφθούν για την οικονομία της χώρας, ο κ. Μπαρόζο έκανε λόγο για μια «ιστορική» επιλογή που καλείται να λάβει ο ελληνικός λαός στις εκλογές του Ιουνίου ενώ εξέφρασε την ελπίδα πως οι ψηφοφόροι θα λάβουν την απόφαση έχοντας πλήρη γνώση των συνεπειών της επιλογής τους.

«Οσον αφορά το μέλλον της χώρας, είναι σημαντικό ο ελληνικός λαός να λάβει μια απόφαση έχοντας πλήρη γνώση των συνεπειών της επιλογής του»
, δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος σημείωσε πως δεν υπάρχει εναλλακτικός δρόμος για την Ελλάδα πέρα από την εφαρμογή των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που προβλέπει η δεύτερη δανειακή σύμβαση, καθώς όπως είπε αυτός ήταν ο «λιγότερο δύσκολος» δρόμος για την Αθήνα.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν θέλησε παράλληλα να στείλει ένα μήνυμα στους έλληνες πολίτες: «Η Ελλάδα είναι μέρος της οικογένειάς μας. Είναι ένα πολύ σημαντικό κράτος-μέλος της ΕΕ. Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, δηλαδή και στην ΕΕ και στην ευρωζώνη. Η Κομισιόν εργάζεται ακατάπαυστα στην κατεύθυνση αυτή. Και θα συνεχίσει να το κάνει. Δεδομένου αυτού, η τελική απόφαση για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ πρέπει να είναι ελληνική».
Αναφορικά με την οικονομική διακυβέρνηση, σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εφαρμόσει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης «έξυπνα» κατά την αξιολόγηση της προόδου που συντελείται στον δημοσιονομικό τομέα των χωρών, χρησιμοποιώντας την ενσωματωμένη δυνατότητα προσαρμογής. «Θα είμαστε ελαστικοί όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο», είπε χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται ότι την επόμενη Τετάρτη θα λάβει χώρα άτυπη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα προετοιμάσει το έδαφος για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιούνιο. Στο τελευταίο θα συζητηθούν και θα ληφθούν αποφάσεις αναφορικά με τις πρωτοβουλίες για την τόνωση της ανάπτυξης.

Ανησυχούν οι Ιταλοί
Την πεποίθησή του ότι το ευρώ θα επιβίωνε ακόμα και αν η Ελλάδα έβγαινε από την ευρωζώνη, εξέφρασε την Τετάρτη ο Ιταλός υπουργός Βιομηχανίας Κοράντο Πάσερα.
«Το ότι το ευρώ μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και χωρίς την Ελλάδα είναι δεδομένο», δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας σε τηλεοπτικό κανάλι ενώ πρόσθεσε: «Η Ευρώπη δεν κατάφερε να διαχειριστεί τα προβλήματα της Ελλάδας με τον σωστό τρόπο και τώρα έχει ανέφικτες απαιτήσεις από αυτήν».
Παράλληλα, ο ιταλός υπουργός υπογράμμισε πως οι υπερχρεωμένες χώρες, όπως η Ιταλία, είναι οι πρώτες που θα δεχτούν τον αντίκτυπο ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk