Μέτωπο κεντροδεξιάς, Αριστερή διακυβέρνηση και νέα ανατροπή σκηνικού

Μέτωπο κεντροδεξιάς, Αριστερή διακυβέρνηση και νέα ανατροπή σκηνικού | tovima.gr

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών δείχνουν πόσο διαβρωμένο αλλά και διαλυμένο ιδεολογικά και θεσμικά είναι το πολιτικό σύστημα της χώρας. Όλα τα κόμματα και οι πολιτικοί φαίνονται πλέον ανίκανοι να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις αλλά και να οδηγήσουν τη χώρα σε ασφαλή δρόμο πολιτικής ευθύνης. Οι ενέργειες τους καθαρά εξυπηρετούν το προσωπικό τους συμφέρον και τη διασφάλιση της αύξησης των ποσοστών τους.

Η τύχη της χώρας έχει δευτερεύουσα σημασία για πολλούς από τους πολιτικούς παράγοντες της χώρας και δυστυχώς, οδηγούν σε αδιέξοδο και απαξίωση την όλη κατάσταση. Οι πολίτες φαίνεται καθαρά ότι διακατέχονται από αηδία για το πολιτικό γίγνεσθαι. Η Νέα Δημοκρατία σταθερά ακολουθεί μια πορεία για την διατήρηση της Ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας. Το πρόβλημα της είναι εσωτερικό αφού η συνοχή της σε επίπεδο στελεχών δεν μπορεί να διατηρηθεί, αφού οι αντιπαραθέσεις διατηρούνται ακόμη και στις προεκλογικές περιόδους. Το μέτωπο της κεντροδεξιάς που θα προσπαθήσει να δημιουργήσει η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί μέχρι στιγμής να την ενισχύσει σε ποσοστιαία δύναμη.

Χρειάζονται πολλές προσπάθειες αλλά και νέα μορφή για να αλλάξει το αρνητικό κλίμα στην παράταξη. Η επιστροφή της κ. Ντόρας Μπακογιάννης έχει μεν μια πρώτη θετική απήχηση όμως οι εκλογές του 2012 δεν γίνονται με τις συνθήκες του 2004, του 2007 και του 2009. Οι προβλέψεις είναι για μείωση των ποσοστών σε κακό βαθμό σε σημείο που θα την οδηγήσει στη δεύτερη ή Τρίτη θέση. Ο Συ.Ριζ.Α. φαίνεται ότι έχει πετύχει στόχο στα θέλω των ψηφοφόρων και όχι μόνο θα διατηρήσει τα ποσοστά του, αλλά θα τα αυξήσει σε τέτοιο βαθμό που θα μπορέσει προφανώς να συγκροτήσει κυβέρνηση.

Η πρώτη θέση στις εκλογές είναι σχεδόν βέβαιη μέχρι τα μέχρι στιγμής στοιχεία. Το πρόβλημα για το κόμμα της Αριστεράς είναι η επόμενη μέρα που θα κληθεί να διαχειριστεί τις τύχες της χώρας, όχι με το βλέμμα της αντιπολίτευσης αλλά κατάματα με την πικρή και άσχημη πραγματικότητα. Το Πα.Σο.Κ. πρέπει να ολοκληρώσει τον κύκλο της αποκλιμάκωσης των ποσοστών και να προχωρήσει σε κάθαρση των στελεχών που πλήγωσαν τον κόσμο του.

Είναι δύσκολο να επανακάμψει και το γνωρίζουν όλοι μέσα στο κόμμα. Το ζήτημα είναι ότι πλέον η Τρίτη θέση μπορεί να γίνει και τέταρτη και πλέον το κίνημα να βρεθεί αντιμέτωπο με τη διάλυση του. Ένας νέος σχηματισμός θα μπορούσε να αναπληρώσει αυτό το μεγάλο ιδεολογικό κενό που δημιουργείται στον κεντρώο χώρο… Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αποτελούν μια δύναμη που θα μπορούσε να σημειώσει κανείς ότι η πορεία μπορεί να αποβεί ανεξέλεγκτη.

Υπάρχει πιθανότητα να βρεθούν στη δεύτερη θέση ανεβάζοντας κατά κράτος τα ποσοστά τους αλλά να βρεθούν και στην τελευταία θέση χάνοντας πολλές δυνάμεις. Επειδή ο σχηματισμός είναι πάρα πολύ νέος θα κριθεί στην πορεία της προεκλογικής περιόδου ποια θα είναι η τύχη του. Το ΚΚΕ ήταν ένας από τους χαμένους των προηγούμενων εκλογών και αυτές οι εκλογές θα κρίνουν την μελλοντική υπόσταση του κόμματος, όπως και την διατήρηση της ηγεσίας του, ενώ η Δημ. Αρ. οφείλει να δείξει τον καλύτερό της εαυτό, ώστε να μην καταποντιστεί από την δυναμική του Συ.Ριζ.Α. Για τη Χρυσή Αυγή οι επόμενες ημέρες θα δείξουν ποια είναι η δυναμική της.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk