Σόιμπλε: Να αποφασίσει ναι ή όχι στο μνημόνιο η νέα κυβέρνηση

«Δεν μπορούμε να επαναδιαπραγματευθούμε το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε .

«Δεν μπορούμε να επαναδιαπραγματευθούμε το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε .

«Πρόκειται για ένα πρόγραμμα βοήθειας που προετοιμάσθηκε με πολύ λεπτομερειακό τρόπο και δεν μπορούμε να το επαδιαπραγματευθούμε» , τόνισε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο ραδιοφωνικό δίκτυο Deutschlandfunk, μία ημέρα μετά την οριστική αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης στην Ελλάδα και πρόσθεσε:

«Η Ελλάδα πρέπει να βοηθηθεί, βρίσκεται σε μία δύσκολη οικονομική κατάσταση εξαιτίας των παραλείψεων δεκαετιών. Όμως και η Ελλάδα θα πρέπει να είναι διατεθειμένη να δεχτεί τη βοήθεια. Και τη βοήθεια αυτή την καθορίσαμε με ιδιαίτερη επιμέλεια στα προγράμματα για την Ελλάδα. Και τώρα τίθεται το ερώτημα κατά πόσο η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να αποδεχτεί αυτούς τους όρους. Αυτή είναι μία απόφαση που πρέπει να λάβει με πλήρη ψυχραιμία ο ελληνικός λαός.

Και όταν γίνουν νέες εκλογές, θα πρέπει, εκείνοι που θα εκλεγούν να λάβουν την απόφαση κατά πόσο αποδέχονται αυτούς τους όρους ή όχι. Δεν υπάρχει “άνετος” τρόπος να λυθούν τα προβλήματα της Ελλάδας. Εάν η Ελλάδα επιθυμεί να παραμείνει στην ευρωζώνη, κι αυτό είναι κάτι που το ευχόμαστε όλοι, το εκφράσαμε ξεκάθαρα και μεταξύ των υπουργών Οικονομικών τη Δευτέρα το βράδυ, τότε αυτός είναι ο δρόμος που μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα. Αλλά αυτό προϋποθέτει ότι η Ελλάδα θα έχει μία ικανή, αποτελεσματική κυβέρνηση που θα είναι διατεθειμένη να ακολουθήσει αυτόν το δρόμο».

«Το να κάνουμε προβλέψεις για το τι θα επιλέξει η Ελλάδα δεν βοηθά», ανέφερε ο Σόιμπλε, ο οποίος είχε ωστόσο τροφοδοτήσει την περασμένη εβδομάδα τις ανησυχίες δηλώνοντας ότι η ευρωζώνη «μπορεί να αντέξει την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη».

Σε ερώτηση για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, αλλά να διακόψει τις πληρωμές, απάντησε: «Όχι, αυτό δε γίνεται. Αυτό αποτελεί μία μορφή ανευθυνότητας. Δε μπορεί κανείς να έχει “και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο”. Έτσι έχουν τα πράγματα, κι αυτό το έχουν ξεκαθαρίσει όλοι από τη διεθνή κοινότητα, όλοι οι Ευρωπαίοι στους Έλληνες. Και τώρα η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει η ίδια την απόφαση. Και δεν κάνουμε το θέμα ευκολότερο για τους Έλληνες, εάν προβαίνουμε σε εικασίες. Η Ελλάδα θα πρέπει να αποφασίσει, και όποια είναι η απόφαση, θα πρέπει να την αποδεχτούμε».

Το βράδυ της Τρίτης, η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ εξέφρασαν, κατά τη διάρκεια της κοινής τους συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο, την επιθυμία τους «η Ελλάδα να παραμείνει στη ευρωζώνη».

Και οι δύο δήλωσαν έτοιμοι να αναζητήσουν νέα «μέτρα για την ανάπτυξη» για να βοηθηθεί η χώρα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk