Το τρίπτυχο επιστροφής του Νικολαΐδη στην ΠΑΕ και των ΑΕΚτζήδων στο γήπεδο

Είναι αρκετοί εκείνοι που πιστεύουν και ισχυρίζονται ότι η (διαφαινόμενη, όπως αποκάλυψε «Το Βήμα») επιστροφή του κ. Ντέμη Νικολαΐδη στην ηγεσία της ΠΑΕ ΑΕΚ, αρκεί από μόνη της ώστε να προκαλέσει στους φίλους της Ενωσης την πρωτοφανή συσπείρωση που είχε επιτευχθεί το καλοκαίρι του 2004.

Είναι αρκετοί εκείνοι που πιστεύουν και ισχυρίζονται ότι η (διαφαινόμενη, όπως αποκάλυψε «Το Βήμα») επιστροφή του κ. Ντέμη Νικολαΐδη στην ηγεσία της ΠΑΕ ΑΕΚ, αρκεί από μόνη της ώστε να προκαλέσει στους φίλους της Ενωσης την πρωτοφανή συσπείρωση που είχε επιτευχθεί το καλοκαίρι του 2004.
Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Οι εποχές έχουν αλλάξει, οι οικονομικές δυσκολίες του μέσου οπαδού (ανεξαρτήτως της ομάδας που υποστηρίζει) άρα και μέσου Ελληνα έχουν πολλαπλασιαστεί, ενώ κυριαρχεί ακόμα δυσπιστία για το παρασκήνιο του ελληνικού ποδοσφαίρου και όλα όσα αυτό (εξ)υπηρετεί.

Ο Ντέμης τα γνωρίζει και τα υπολογίζει όλα αυτά. Και δεν επιστρέφει για να βάλει το μαχαίρι στον λαιμό κανενός, δεν έχει στο μυαλό του κάποιο εκβιαστικό δίλημμα του τύπου «αν δεν επιστρέψετε στο γήπεδο και δεν αγοράσετε διαρκείας, δεν έχει νόημα να προχωρήσω». Ωστόσο από την άλλη γνωρίζει ότι δεν θα καταφέρει να προωθήσει το σχέδιό του αν δεν πετύχει ό,τι και το 2004: να καταστήσει τους φίλους της ΑΕΚ βασικούς χρηματοδότες της κιτρινόμαυρης εταιρείας. Αλλά να το πράξει με ανταποδοτικότητα.

Καθαρό σχέδιο, δύο δυνατές μεταγραφές

Ο κ. Νικολαΐδης δεν έχει σκοπό να επιστρέψει για να αντιμετωπίσει με ασπιρίνη το ιδιοκτησιακό «καρκίνωμα» της ΑΕΚ. Θα το πράξει μόνον εφόσον έχει εξασφαλίσει τους οικονομικούς πόρους που θα βοηθήσουν την Ενωση να ανασάνει και να θέσει σε εφαρμογή ένα πλάνο εξυγίανσης από το οποίο αυτή τη φορά θα απαγορεύεται να παρεκκλίνει.

Θα ξεκαθαριστούν οι προτεραιότητες: το πρώτο μέλημά του θα είναι το «χτίσιμο» ομάδας η οποία θα μάθει να βασίζεται (και) σε ποδοσφαιριστές οι οποίοι θα προέρχονται από τις αναβαθμισμένες (σύμφωνα με το σχέδιο Ντέμη) ακαδημίες της ΑΕΚ, δίχως όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν θα προσπαθήσει για την επίτευξη μεταγραφικών στόχων οι οποίοι θα «αφυπνίσουν» τον μέσο οπαδό και θα τον πείσουν να επιστρέψει στο γήπεδο.

Ο πήχης έχει τοποθετηθεί από πολύ νωρίς ψηλά: ο μεγάλος στόχος είναι η πώληση 20.000 καρτών διαρκείας. Ο μίνιμουμ στόχος είναι τα διαρκείας που θα δοθούν να μην πέσουν κάτω από το όριο των 15.000. Οι τιμές θα είναι ελκυστικές, το πάνω διάζωμα του ΟΑΚΑ θα ανοίξει ξανά ώστε να υπάρχει πληθώρα επιλογών και να μη δημιουργείται η εντύπωση ότι η ΑΕΚ περιορίζεται επειδή αποδέχεται πως έχει μικρύνει.

Η απόκτηση τουλάχιστον δύο ποδοσφαιριστών οι οποίοι θα έχουν τις απαιτούμενες περγαμηνές ώστε να προσελκύσουν τον κόσμο στα γκισέ αγοράς εισιτηρίων διαρκείας πρέπει επίσης να θεωρείται βέβαιη εφόσον ο κ. Νικολαΐδης επιστρέψει. Αυτές οι κινήσεις όμως προϋποθέτουν το νοικοκύρεμα της εταιρείας και κάποια έξτρα χρήματα για προκαταβολές, καθώς η ΠΑΕ έχει εδώ και πολύ καιρό απολέσει την έξωθεν καλή μαρτυρία της καλοπληρώτριας.

Η οικονομική υποστήριξη
Ο κ. Νικολαΐδης φέρεται ότι έχει λάβει μεν την υπόσχεση σημαινόντων επιχειρηματιών για οικονομική στήριξη, ωστόσο αυτό δεν συνεπάγεται ότι θα έχει ανά πάσα στιγμή διαθέσιμα… ένα σκασμό λεφτά. Θα πρέπει να παρουσιάσει τον τρόπο με τον οποίο ένα σημαντικό μέρος των χρημάτων που θα δοθούν θα επιστραφούν στους «δανειστές» όταν η ΠΑΕ θα έχει αυτή την οικονομική δυνατότητα.

Κι επειδή στην παρούσα φάση ιδιόκτητο γήπεδο δεν υπάρχει, η χρηματοδότηση της Ενωσης από επιχειρηματίες που σε πρώτη φάση καλοβλέπουν το εγχείρημα του Ντέμη, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη συσπείρωση του κόσμου και την επιστροφή του στο ΟΑΚΑ.

Το τρίπτυχο «επιστροφή στο γήπεδο – αναβάθμιση του προϊόντος – προσέλκυση χορηγιών» είναι αυτό που θα καθορίσει αν η προσπάθεια του κ. Νικολαΐδη θα βρει σταδιακά περισσότερους οικονομικά ισχυρούς υποστηρικτές. Η ΠΑΕ ΑΕΚ έχει χάσει την έξωθεν καλή μαρτυρία της, έχει εξελιχθεί σε μία στιγματισμένη εταιρεία και απλώς έχει να καυχιέται για (απαξιωμένο όμως τα τελευταία χρόνια) brand name της.

Ο Ντέμης λαμβάνει καλά μηνύματα από τον κόσμο. Αντιλαμβάνεται επίσης ότι αυτή τη φορά θα αντιμετωπιστεί με περισσότερη δυσπιστία και ότι θα έχει απέναντί του ακόμα πιο αυστηρούς κριτές, από την άλλη όμως διαπιστώνει κιόλας ότι είναι ο μοναδικός που προσφέρει την ελπίδα για την ανάκαμψη. Γι αυτό και θα κοιτάξει όλους τους ΑΕΚτζήδες στα μάτια εξηγώντας τους ότι χωρίς εκείνους δεν θα μπορέσει να πετύχει τίποτα.

Δεν θα πρόκειται για ένα εκβιαστικό δίλημμα, αλλά για την ωμή πραγματικότητα. Το καλό με την περίπτωσή του είναι ότι, εν αντιθέσει με όσους τον διαδέχθηκαν από το 2008 ως σήμερα, διατηρεί το απαιτούμενο έρεισμα ώστε να πείσει για την αλήθεια που και ο κ. Σταύρος Αδαμίδης έλεγε, δίχως όμως να βρει την απαιτούμενη ανταπόκριση: «Ας αποφασίσουμε μόνοι μας ποια ΑΕΚ θέλουμε».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αθλητισμός
Σίβυλλα
Helios Kiosk