Ομαλά άρχισε η εκλογική διαδικασία στα ΑΕΙ και ΤΕΙ την Τετάρτη

Εν αναμονή της δημιουργίας υπηρεσιακής κυβέρνησης και εν μέσω ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων, προσήλθαν την Τετάρτη στις κάλπες οι φοιτητές στα πανεπιστήμια και οι σπουδαστές στα ΤΕΙ.

Εν αναμονή της δημιουργίας υπηρεσιακής κυβέρνησης και εν μέσω ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων, προσήλθαν την Τετάρτη στις κάλπες οι φοιτητές στα πανεπιστήμια και οι σπουδαστές στα ΤΕΙ.

Ομαλά ξεκίνησε η εκλογική διαδικασία στα τρία ακαδημαϊκά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης για την ανάδειξη των εκπροσώπων των φοιτητών στα διοικητικά συμβούλια των συλλόγων τους, εκτός από κάποιες μικροκαθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν σε σχολές του ΑΠΘ λόγω ελλείψεων σε ψηφοδέλτια.

Μέχρι στιγμής η προσέλευση είναι πολύ μικρότερη σε σύγκριση με φοιτητικές εκλογές, προηγουμένων ετών. Εκπρόσωποι των παρατάξεων εκτιμούν ωστόσο ως προς την αποχή ότι τελικά θα κινηθεί στα περσινά επίπεδα του 35%.

Οσον αφορά στην εκλογική διαδικασία μέχρι στιγμής παρατηρήθηκαν μικροπροβλήματα σε ορισμένες σχολές όπως π.χ. στο Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης, όπου υπήρξαν καθυστερήσεις λόγω έλλειψης ψηφοδελτίων.

Οι κάλπες αναμένεται να κλείσουν λίγο μετά τις 7.00 μ.μ. οπότε θα ξεκινήσει η καταμέτρηση.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ανά φοιτητικό σύλλογο θα ξεκινήσει το βράδυ από την αίθουσα της Συγκλήτου του ΑΠΘ για τα αποτελέσματα στα δύο ΑΕΙ, και μέχρι στιγμής δεν φαίνεται ότι θα υπάρξει κοινή αποδοχή από τις παρατάξεις.

Στη Θεσσαλονίκη, φέτος συμμετέχει για πρώτη φορά στις εκλογές η νέα παράταξη «Αγωνιστικό Φοιτητικό Ρεύμα», που δημιουργήθηκε από μέλη της ΠΑΣΠ.

Το κλίμα στα πανεπιστήμια ήταν φανερά υποτονικό τις προηγούμενες ημέρες σε όλες τις μεγάλες σχολές της χώρας, όπου όπως αναφέρουν στο «Βήμα» φοιτητές και εκπρόσωποι παρατάξεων, αναμένεται ότι η αποχή θα είναι μεγάλη. Πέρυσι είχαν ψηφίσει 135.000 φοιτητές.

Παρόλα αυτά, οι εκπρόσωποι των αριστερών φοιτητικών παρατάξεων (Αριστερή Ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ και Ενιαίες Ανεξάρτητες Αριστερές Κινήσεις) αναμένουν αύξηση των ποσοστών τους και αποτύπωση και στα πανεπιστήμια του εκλογικού αποτελέσματος των βουλευτικών εκλογών.

«Περιμένουμε και στα πανεπιστήμια να φανεί η εικόνα που κατέγραψαν οι βουλευτικές εκλογές» λέει ο εκπρόσωπος της Αριστερής Ενότητας Ηλίας Παντελεάκος. «Το κλίμα βέβαια είναι υποτονικό καθώς η διαδικασία των φοιτητικών εκλογών έχει επισκιαστεί από τις βουλευτικές εκλογές. Οι φοιτητές όμως έχουν τοποθετηθεί ήδη και αντιπαλεύουν το κλίμα της αδιαφορίας και της αποχής που καλλιεργείται» συνεχίζει. «Η αποστροφή στο δικομματικό πολιτικό σύστημα που ταλαιπώρησε τη χώρα επι χρόνια είναι το κύριο μήνυμα που περιμένουμε και στα πανεπιστήμια» καταλήγει.

Αναμένεται, έτσι, ανατροπή των συσχετισμών και μέσα στα πανεπιστήμια, δεδομένης και της αντιπαράθεσης που έχει ξεκινήσει περί την εφαρμογή του νέου Νόμου Πλαίσιο ή οι φοιτητές απλά δεν ενδιαφέρονται για τις εκλογές στα Ιδρύματά τους;

Μέχρι στιγμής το μόνο ενδιαφέρον στοιχείο των εφετινών φοιτητικών εκλογών, είναι η μίνι διάσπαση της φοιτητικής παράταξης του ΠαΣοΚ, της ΠΑΣΠ. Σε μεγάλες πόλεις της χώρας στελέχη της παράταξης αποφάσισαν να διαφοροποιήσουν τη θέση τους από την πολιτική του ΠαΣοΚ και του Μνημονίου και να ιδρύσουν νέα φοιτητική παράταξη με την επωνυμία «Αγωνιστικό Φοιτητικό Ρεύμα».

Η κίνηση αυτή, προς στιγμήν, δεν έχει αποτυπωθεί στην Αθήνα. Αντίθετα έχει παρουσιάσει ψηφοδέλτια σε σχολές ΑΕΙ κυρίως της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, του Βόλου, της Λάρισας και της Καρδίτσας.

«Ζητήματα υπάρχουν και αυτά είναι γνωστά» λέει ο γραμματέας της ΠΑΣΠ ΑΕΙ κ. Μιχ. Νικηφόρος μιλώντας στο «Βήμα». «Η κίνηση αυτή όμως κατεβαίνει σε λίγες πόλεις. Το διακύβευμα σήμερα είναι τι πανεπιστήμιο θέλουμε. Ένα πανεπιστήμιο προσαρμοσμένο στις επιχειρήσεις και την αγορά ή ένα πανεπιστήμιο που μας δίνει σωστά εκπαιδευμένους νέους πολίτες; Δυστυχώς δεν υπάρχει έντονο προεκλογικό κλίμα στα πανεπιστήμια καθώς είμαστε στη σκιά των βουλευτικών εκλογών, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το κλίμα αυτό δεν θα αλλάξει αύριο», καταλήγει.

«Αποτελούμε την μεγάλη κεντροδεξιά φοιτητική παράταξη και δεν αναμένουμε απώλειες, αλλά αντίθετα αύξηση της συμμετοχής και των ποσοστών μας» λέει από την άλλη πλευρά ο γραμματέας της ΟΝΝΕΔ (της Νέας Δημοκρατίας) και πρώτης παράταξης επί σειρά ετών στα πανεπιστήμια κ. Α. Παπαμιμίκος.

«Πιστεύουμε περισσότερο από ποτέ στην σύγκρουση με την γενιά του Πολυτεχνείου και κεντρικό μας σύνθημα προς τους νέους είναι «μπορείς να τα αλλάξεις όλα»» λέει ο κ. Παπαμιμίκος. «Κατά τα άλλα, τα προγνωστικά των αποτελεσμάτων για εμάς είναι πτώση της ΠΑΣΠ αλλά και της φοιτητικής παράταξης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος».

Πάντως, για πρώτη χρονιά φέτος λόγω του ρευστού πολιτικού κλίματος δεν πρόκειται να γίνουν στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ εκδηλώσεις με ομιλίες αρχηγών ή εκπροσώπων κομμάτων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk