Το ζήτημα της FYROM ως στρατηγική ανάσχεσης της Τουρκίας

Το ζήτημα της FYROM ως στρατηγική ανάσχεσης της Τουρκίας | tovima.gr

Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες της ιστορίας του ζητήματος της FYROM, γιατί στόχος μου δεν είναι το παρελθόν, αλλά να προτείνω μια λύση που να υπηρετεί το συμφέρον των δύο χωρών. Το θέμα της FYROM ξεκίνησε το 1993 με την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και την μετέπειτα άρνηση της Ελλάδας να την αναγνωρίσει με οποιοδήποτε όνομα περιελάμβανε τον όρο Μακεδονία.

Στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008, η FYROM έκανε αίτηση για ένταξη στη Συμμαχία και η οποία απορρίφθηκε, λόγω ελληνικής διαφωνίας.Έκτοτε το ζήτημα έμεινε στάσιμο. Είναι σαφές ότι πίσω απο την επιθυμία να αναγνωριστεί η FYROM ως Μακεδονία κρύβονται αλυτρωτικές βλέψεις. Όμως είναι επίσης σαφές ότι η Ελλάδα δεν κινδυνεύει στρατιωτικά απο τη FYROM, αλλά απο την Τουρκία.Η Ελλάδα ορθώς έθεσε βέτο στο ΝΑΤΟ, αλλά όχι για το λόγο ότι κινδυνεύουμε ή μας απειλούν στρατιωτικά.Υπάρχουν κάποιοι στα Σκόπια που έχουν Μεγάλες Ιδέες για την χώρα τους, αλλά τέτοιοι υπάρχουν και στην Αλβανία και στη Βουλγαρία και στην Ελλάδα.Δεν είναι όλοι αυτοί το πρόβλημα της Ελλάδας.

Η Ελλάδα έχει πρόβλημα ασφάλειας λόγω του τουρκικού επεκτατισμού.Η ανάσχεση της Τουρκίας είναι ο κύριος στόχος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και όχι το πώς θα λέγονται τα Σκόπια.Αυτό που προτείνω είναι, να γίνει το πρόβλημα της FYROM πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας. Η στρατιωτική ισορροπία Ελλάδας-Τουρκίας έχει ανατραπεί πλήρως λόγω της μείωσης των αμυντικών δαπανών της Ελλάδας.

Οι Τούρκοι υπερτερούν αριθμητικά και σε λίγο καιρό θα υπερτερούν και ποιοτικά.Μια σύγκρουση Ελλάδας- Τουρκίας είναι απίθανη, γιατί και οι δύο είναι μέλη του ΝΑΤΟ και η Ελλάδα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Όμως αυτή τη στιγμή επικρατεί αστάθεια στην Ελλάδα και αυτό είναι κάτι που ανοίγει την όρεξη των νεοοθωμανικών οραματιστών (Νταβούτογλου). Δεδομένης της αστάθειας στην περιοχή της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, και με αφορμή τα ενεργειακά κοιτάσματα που βρέθηκαν στην ΑΟΖ της Κύπρου, Ελλάδα και Τουρκία μπορεί να εμπλακούν.

Σε αυτή την περίπτωση είτε θα επέμβουν οι ΗΠΑ “πυροσβεστικά” (βλέπε Ίμια), αφού δεν θέλουν να υπονομευτεί το ΝΑΤΟ.Εξυπηρετεί πολέμους τύπου Αφγανιστάν-Λιβύης (βλέπε1 σχετικό άρθρο). Είτε το ΝΑΤΟ θα παραλύσει και όλοι θα κάνουν πως δεν βλέπουν (οπως το ’74 με την Κύπρο). Όποιος νομίζει ότι ισραηλινά μαχητικά θα υπερασπιστούν ελληνικό ή κυπριακό έδαφος, βγάζει αβάσιμα συμπεράσματα και αυτό είναι συνταγή για την καταστροφή.

Ο εξευρωπαϊσμός της Τουρκίας, μέσω της ένταξης της στην Ε.Ε. , δεν πέτυχε και η ουσία είναι πως αν οδηγηθούν τα πράγματα με την Τουρκία σε πολεμική αναμέτρηση (η Τουρκία θεωρεί αιτία πολέμου την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο, που είναι ισοδύναμο με την ανακήρυξη ΑΟΖ), η Ελλάδα χρειαστεί συμμάχους εκτός ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα μπορεί να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά δεν είναι πολιτικά ισότιμος παίκτης.Ειδικά τώρα, με τα οικονομικά προβλήματα.Στα Βαλκάνια όμως, είναι παίκτης.Αυτό είναι που προτείνω να εκμεταλλευτούμε, ως εξής :

1. Αναγνώριση της FYROM ως Μακεδονία.

2. Εγγύηση της στρατιωτικής της ασφάλειας.

3. Στήριξη για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. με αντάλλαγμα : 1. Την παραίτηση της FYROM για ένταξη στο ΝΑΤΟ. 2. Στρατιωτική υποστήριξη σε περίπτωση σύγκρουσης με την Τουρκία. Όποιος πιστεύει, ότι η Ελλάδα μπορεί να βρεί στήριγμα, στη Ρωσία ή την Κίνα, θα του υπενθυμίσω την τύχη που είχε ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης και ο Κώστας Καραμανλής.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες