Ασφαλώς όλοι θυμάστε κατά τις περιόδους έξαρσης της σεισμικής δραστηριότητας τους διαπρεπείς σεισμολόγους που παρελαύνουν στα τηλεοπτικά σαλόνια και παράθυρα και αναπτύσσουν με τη σιγουριά αλλά και το στόμφο του ειδικού τις επιστημονικές τους παρατηρήσεις και θεωρίες σχετικά με το μέγεθος , τα αίτια ή τη δυνατότητα πρόβλεψης των σεισμών και μετασεισμών .

Συχνά οι εν λόγω κύριοι , εκπροσωπώντας τις διαφορετικές σχολές έρευνας και ερμηνείας των σεισμικών φαινομένων , οδηγούνται σε έντονους διαπληκτισμούς μεταξύ τους , καθώς ο καθένας επιδιώκει να στρέψει τους προβολείς της δημοσιότητας στο άτομο και το έργο του .Στην προσπάθειά τους αυτή , μάλιστα , δε διστάζουν να λοιδορήσουν τους «αντίπαλους» επιστήμονες ως ανεπαρκείς , ως αναξιόπιστους ή και , στην ακραία των περιπτώσεων , ως τσαρλατάνους . Πέρα δε από την ικανοποίηση της φιλοδοξίας , η στρατηγική τους εντάσσεται στα πλαίσια του ανταγωνισμού των πανεπιστημίων για την απορρόφηση μεγαλύτερων κρατικών κονδυλίων ανάλογα με το επίπεδο της επιστημονικής εργασίας που διεξάγεται .

Και όπως ένας σεισμός , παρά τους ισχυρισμούς ορισμένων επιστημονικών ομάδων , παραμένει ένα ανεξέλεγκτο γεωλογικό φαινόμενο που η έρευνά του επιδέχεται διαφορετικές , λογικές ή και παράλογες , προσεγγίσεις , με παρόμοιο τρόπο ο μετεκλογικός σεισμός επιβεβαίωσε και την ίδια στιγμή αναίρεσε κάποιες πολιτικές εκτιμήσεις .Απέδειξε για παράδειγμα ότι το εστιακό βάθος της κρίσης κατάντησε επιφανειακό , υπό την έννοια ότι η συσσωρευμένη οργή αναδύθηκε στην επιφάνεια της κοινωνίας και ξεθεμέλιωσε τα άλλοτε ακλόνητα κάστρα .

Μα πάνω απ’ όλα έδωσε την αφορμή στη συνομοταξία των συνταγματολόγων να εξασφαλίσει μια μόνιμη καρέκλα στις τηλεοπτικές συναθροίσεις , για να παράσχει τα φώτα της στους δημοσιογράφους και στο αμήχανο λόγω των εξελίξεων εκλογικό σώμα . Οι έγκριτοι αυτοί κύριοι ,ακονίζοντας τις νομικές τους γνώσεις , ανέλαβαν να ανατρέξουν στο ήδη κατατροπωμένο από τις παρεμβάσεις των ευρωπαϊκών οργάνων σύνταγμα της χώρας και να το ερμηνεύσουν .

Ή μάλλον ορθότερα προσπάθησαν να προσαρμόσουν τα σεισμικά φαινόμενα της κάλπης στο σύνταγμα και να προτείνουν τις πιο ασφαλείς και συμβατές λύσεις . Και κάπου εκεί άρχισαν οι αντιγνωμίες και οι αντικρουόμενες ερμηνείες , κι έγινε ορατό ότι υπάρχουν ακόμη και διαφορετικές σχολές ανάγνωσης των συνταγματικών άρθρων .

Αυτό όμως που φάνηκε καθαρότερα από όλες αυτές τις διφορούμενες αναγνώσεις ήταν ότι ο ακρογωνιαίος λίθος του δημοκρατικού μας πολιτεύματος είναι ένα ευμετάβλητο μέγεθος κι ότι το εθνικό άθλημα των Ελλήνων , το άνοιγμα δηλαδή παραθύρων σε κάθε τους δημόσιο οικοδόμημα , παραμένει πανταχού παρόν .Φάνηκε πως είμαστε ένας ευέλικτος λαός που φροντίζει , αξιοποιώντας τα διδάγματα των Σοφιστών , να θεμελιώνει με τον πιο εύγλωττο τρόπο τη σχετικότητα όλων των θεσμών .

Φάνηκε επιπλέον πως ενώ τις τελευταίες δεκαετίες παλέψαμε να περιορίσουμε τις δραματικές συνέπειες της έντονης στην περιοχή μας σεισμικής δραστηριότητας ,χτίζοντας αντισεισμικές κατασκευές , ικανές να μάχονται με τα θηριώδη ρίχτερ , δεν κάναμε το ίδιο και με τους σεισμούς στην πολιτική ζωή της χώρας . Δε φροντίσαμε δηλαδή να ενισχύσουμε τα θεμέλια του συντάγματος μ’ εκείνο το ισχυρό υλικό που θα επέτρεπε στον υπέρτατο νόμο της πολιτείας να μένει ακλυδώνιστος και να αφήνει όσο το δυνατόν μικρότερα περιθώρια για παρερμήνευση των άρθρων του . Και τώρα ως αβίαστη συνέπεια της αφροσύνης μας , καθόμαστε κι απολαμβάνουμε τις τηλεοπτικές παραστάσεις των επιφανών συνταγματολόγων μας που ζητούν κι αυτοί τα δεκαπέντε λεπτά της δικής τους φήμης . Τσιαχρής Κώστας