Σχέδιο προϋπολογισμού για το 2013: Εντιμότητα και όχι φωνές

Μία μέρα αφότου η Επιτροπή υπέβαλε το σχέδιο προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2013, έτυχε να κουβεντιάζω με ένα ζευγάρι καλών Πολωνών φίλων μου στη Βαρσοβία. Ενώ πίναμε τον καφέ μας, ένας από αυτούς με επέπληξε διακριτικά: «Γιάνους, δεν θα έπρεπε να ζητήσεις αύξηση 7% του προϋπολογισμού σου, τη στιγμή που ολόκληρη η Ευρώπη είναι σε κρίση, δεν είναι σωστό…»

Σχέδιο προϋπολογισμού για το 2013: Εντιμότητα και όχι φωνές | tovima.gr
Μία μέρα αφότου η Επιτροπή υπέβαλε το σχέδιο προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2013, έτυχε να κουβεντιάζω με ένα ζευγάρι καλών Πολωνών φίλων μου στη Βαρσοβία. Ενώ πίναμε τον καφέ μας, ένας από αυτούς με επέπληξε διακριτικά: «Γιάνους, δεν θα έπρεπε να ζητήσεις αύξηση 7% του προϋπολογισμού σου, τη στιγμή που ολόκληρη η Ευρώπη είναι σε κρίση, δεν είναι σωστό…».

Η επίπληξη αυτή δεν με εξέπληξε. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ παλεύουν με δύσκολα, επώδυνα και αντιλαϊκά μέτρα λιτότητας (αφού για πολλά χρόνια έζησαν πάνω από τις δυνατότητές τους) και, εκ πρώτης όψεως, μια αίτηση για αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ κατά 7% φαίνεται να είναι, το λιγότερο, απροσδόκητη. Το πρόβλημα είναι αυτές οι τρεις λέξεις: «εκ πρώτης όψεως».

Γιατί όλοι ξέρουμε ότι τα πράγματα σπάνια είναι όπως φαίνονται «εκ πρώτης όψεως». Εκ πρώτης όψεως, κάποιος φαίνεται να καταστρέφει σκόπιμα ένα σπίτι ρίχνοντας τεράστιες ποσότητες νερού από τα παράθυρα, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για πυροσβέστη που προσπαθεί να σώσει ένα σπίτι που καίγεται και ίσως τα άτομα που έχουν παγιδευτεί μέσα σε αυτό!

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χρειαζόμαστε έναν ελάχιστο βαθμό εντιμότητας εκ μέρους των κρατών μελών· την εντιμότητα να πουν στους πολίτες τους απλώς την αλήθεια για τον προϋπολογισμό της ΕΕ γενικά, και το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2013, ειδικότερα.

Βλέπετε, τα κράτη μέλη γνωρίζουν τέλεια ότι τα χέρια της Επιτροπής είναι δεμένα, ότι περίπου το 80% του προϋπολογισμού της ΕΕ αποτελείται από υποχρεωτικές πληρωμές, και ότι η αύξηση δεν είναι αυθαίρετη επιλογή της Επιτροπής, αλλά συνέπεια των προηγούμενων αποφάσεων που έχουν λάβει τα ίδια τα κράτη μέλη.

Μην πυροβολείτε τον αγγελιοφόρο!

Εντιμότητα θα ήταν τα κράτη μέλη να εξηγήσουν στους πολίτες τους ότι η μεγαλύτερη αύξηση είναι στον τομέα «αειφόρος ανάπτυξη», που αντιπροσωπεύει περίπου το 45% του συνολικού προϋπολογισμού της ΕΕ, και ότι συνίσταται κυρίως σε πληρωμές για παρελθόντα έργα που επέλεξαν τα ίδια τα κράτη μέλη! Για να μιλήσουμε χωρίς περιστροφές: Ποια θα ήταν η γνώμη σας για τους επικεφαλής εταιρείας που επικρίνουν τον οικονομικό διευθυντή επειδή τους πληροφορεί ότι έχει φτάσει στο όριο ο λογαριασμός της πιστωτικής κάρτας τους και ότι θα χρειαστούν μεγαλύτερα ποσά για να πληρώσουν τις αγορές τους;

Το μέγεθος του ετήσιου προϋπολογισμού της ΕΕ υπαγορεύεται από την επταετή δημοσιονομική περίοδο, κατά την οποία τα κράτη μέλη επιλέγουν και δρομολογούν έργα, όπως π.χ. την κατασκευή γεφυρών και αυτοκινητοδρόμων, που χρηματοδοτούνται εν μέρει από την ΕΕ. Βάσει του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί το σύστημα, τα κράτη μέλη πληρώνουν για το σύνολο κάθε σχεδίου πριν ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τους επιστρέψει το τμήμα που χρηματοδοτείται από την ΕΕ. Τα πρώτα έτη της δημοσιονομικής περιόδου, η Επιτροπή λαμβάνει ελάχιστο μέρος των αιτήσεων επιστροφής, δεδομένου ότι η δρομολόγηση νέων σχεδίων στα 27 κράτη μέλη είναι αργή. Ωστόσο, στο τέλος της δημοσιονομικής περιόδου (το 2013 θα είναι το τέλος της τρέχουσας περιόδου) ολοκληρώνονται στην Ευρώπη πολλές χιλιάδες από τα έργα αυτά, με αποτέλεσμα η Επιτροπή να μην έχει άλλη επιλογή από το να ζητήσει αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ.

Προσθέστε ποσοστό περίπου 35% άμεσων πληρωμών για τους γεωργούς στην Ευρώπη, και θα διαπιστώσετε ότι η Επιτροπή δεν έχει κανένα περιθώριο ελιγμών για το 80% περίπου των προβλεπόμενων πληρωμών του προϋπολογισμού της ΕΕ! Δεν χρειάζεται να είναι κανείς μαθηματική ιδιοφυΐα για να καταλάβει ότι οι πόροι που εξοικονομούνται στο υπόλοιπο 15% περίπου του προϋπολογισμού δεν θα αντισταθμίσουν ποτέ μια μηχανική αύξηση στο ποσοστό του προϋπολογισμού που υπερβαίνει το 80%. Ακόμα χειρότερα: ορισμένα κράτη μέλη φέρνουν συχνά την Επιτροπή σε πολύ δύσκολη θέση όσον αφορά άλλα κονδύλια του προϋπολογισμού. Συμφωνούν π.χ. να συστήσουν νέα όργανα (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, τρεις εποπτεύουσες αρχές για χρηματοοικονομικά, τραπεζικά ή συνταξιοδοτικά ζητήματα…) ή να ενισχύσουν ήδη υπάρχοντα (12 δικαστές επιπλέον στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο) ενώ ταυτόχρονα ασκούν κριτική στην Επιτροπή επειδή δεν περικόπτει τις δαπάνες προσωπικού κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 1%!

Εν ολίγοις, τα κράτη μέλη θέλουν νέα μέσα αλλά αρνούνται να πληρώσουν για αυτά. Σπαζοκεφαλιά, δεν νομίζετε; Τα ίδια κράτη μέλη που ζητούν περικοπές στον προϋπολογισμό της ΕΕ φαίνεται να ξεχνούν τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν πρόσφατα 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ότι, δηλαδή, «τα περιοριστικά μέτρα δεν θα πρέπει να παρεμποδίσουν την τήρηση δεσμεύσεων που έχουν ήδη αναληφθεί, ούτε και την εφαρμογή δράσεων της Ένωσης που συμβάλλουν στην καταπολέμηση (…) της κρίσης…»

Για ανάπτυξη και απασχόληση

Ακριβώς επειδή ερευνητές από διάφορες χώρες συνεργάζονται για να αποφευχθεί η αλληλεπικάλυψη και να υπάρξουν οικονομίες κλίμακας, το σχέδιο προϋπολογισμού 2013 προβλέπει αύξηση 6% στη χρηματοδότηση της επιστήμης και της έρευνας. Επειδή οι επιχειρήσεις της ΕΕ πρέπει να είναι σε θέση να μεταφέρουν γρήγορα εμπορεύματα ανά την ΕΕ, το σχέδιο προϋπολογισμού μας προβλέπει αύξηση 10% στις υποδομές και αύξηση 7% στα μέτρα για την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία.

Υπενθυμίζουμε: οι εν λόγω αυξήσεις αντιπροσωπεύουν σχέδια της ΕΕ που έχουν ήδη ολοκληρωθεί ή βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσης. Αυτό σημαίνει ότι επιστήμονες, ερευνητές, και ευρωπαϊκές ιδιωτικές εταιρείες χρησιμοποιούν τον προϋπολογισμό της ΕΕ πλήρως!

Ο προϋπολογισμός της ΕΕ είναι καλός για τους «καταναλωτές» του: Τα κράτη μέλη, 500 εκατομμύρια Ευρωπαίους, περίπου 100.000 τοπικές και περιφερειακές αρχές και δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε.

* Ο Γιάνους Λεβαντόφσκι είναι Επίτροπος για τον Προϋπολογισμό και τον Δημοσιονομικό Προγραμματισμό της ΕΕ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk