Πολιτικό πρόβλημα για την Ευρώπη οι δύο ταχύτητες στην ανάπτυξη

Το πολιτικό πρόβλημα που προκύπτει στην Ευρώπη από τις διαφορετικές ταχύτητες στην ανάπτυξη, επισημαίνει με δημοσίευμά της τής Τρίτης η Wall Street Journal. H οικονομική εφημερίδα, αναλύει ότι πίσω από τη φαινομενική στασιμότητα της οικονομίας της Ευρωζώνης κρύβονται δύο διαφορετικές τάσεις: η ανάπτυξη της Γερμανικής οικονομίας, που φθάνει το 0,5% και η μείωση του ΑΕΠ των οικονομιών των νοτίων χωρών, η οποία φθάνει το 0,1% στην Πορτογαλία, το 0,3% στην Ισπανία και το 0,8% στην Ιταλία

Το πολιτικό πρόβλημα που προκύπτει στην Ευρώπη από τις διαφορετικές ταχύτητες στην ανάπτυξη, επισημαίνει με δημοσίευμά της τής Τρίτης η Wall Street Journal. H οικονομική εφημερίδα, αναλύει ότι πίσω από τη φαινομενική στασιμότητα της οικονομίας της Ευρωζώνης κρύβονται δύο διαφορετικές τάσεις: η ανάπτυξη της Γερμανικής οικονομίας, που φθάνει το 0,5% και η μείωση του ΑΕΠ των οικονομιών των νοτίων χωρών, η οποία φθάνει το 0,1% στην Πορτογαλία, το 0,3% στην Ισπανία και το 0,8% στην Ιταλία. Το συνολικό αποτέλεσμα είναι ανάπτυξη 0% στην Ευρωζώνη για αυτό το πρώτο τρίμηνο. Στο τέταρτο τρίμηνο του 2011, το ΑΕΠ στην ευρωζώνη είχε συρρικνωθεί κατά 0,3%

Καθώς, όπως υποστηρίζουν οι οικονομολόγοι, η ύφεση προκαλείται όταν εμφανιστεί μείωση του ΑΕΠ για δύο συνεχή τρίμηνα, η Ευρωζώνη αποφεύγοντας μια τέτοια μείωση αποκρούει και το ενδεχόμενο εισόδου σε περίοδο ύφεσης, ωστόσο αυτό δεν απαντά στο πολιτικό πρόβλημα. Αυτό προκαλείται από τη διαφορά βορά – νότου και από τα μέτρα λιτότητας.

Οικονομικοί ερευνητές του Dow Jones εκτιμούσαν την περασμένη εβδομάδα ότι το ευρωπαϊκό ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 0,2%, ενώ η Επιτροπή έκανε λόγο για μείωση 0,3% εφέτος και κατόπιν αύξηση 1% για το 2013.

Ωστόσο, οι αντιδράσεις που συναντούν οι πολιτικές λιτότητας και η αυξανόμενη ανεργία σε όλες τις χώρες εμποδίζει τις κυβερνήσεις να προχωρήσουν στον σχεδιασμό τους.

Το μεγάλο πρόβλημα ωστόσο προέρχεται από τη διαφορετική συμπεριφορά της Γερμανικής οικονομίας σε σχέση με τις οικονομίες του Νότου. Η αύξηση του Γερμανικού ΑΕΠ κατά 0,5% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2011 και κατά 1,3% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2012, ενώ αντίστοιχες επιδόσεις εμφάνισαν η Αυστρία (0,2%), το Βέλγιο (0,3%), η Φινλανδία (1,3%), την ίδια στιγμή που η Γαλλική οικονομία παρέμεινε στάσιμη. Από την άλλη πλευρά, εκτός της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας, πτωτική πορεία είχε και η οικονομία της Κύπρου. Οσο για την Ελλάδα; Η μείωση του ΑΕΠ σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2011, φθάνει το 6,2%.

Οι αντιθέσεις αυτές καθιστούν αδύνατη την παραγωγή μιας νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αναφέρει η Wall Street Journal.

«Το μόνο βέβαιο είναι ότι η Γερμανία παραμένι η ηγέτιδα οικονομία της Ευρωζώνης» τονίζει ο Κάρστεν Μπρζέτσκι, οικονομολόγος της ING Bank. Ωστόσο η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ συναντάται με τον νέο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ που έχει προτείνει αλλαγές στην οικονομική πολιτική, και σε αυτή τη συνάντηση θα τεθεί και το ζήτημα της μεγέθυνσης της Γερμανικής οικονομίας σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση των οικονομιών του Νότου.

Εξάλλου, η μεγέθυνση της Γερμανικής οικονομίας δεν επηρεάζει θετικά χώρες της Κεντρικής Ευρωπης που συνδέονται με αυτήν: Η Τσεχία εμφάνισε σε αυτό το τρίμηνο μείωση 0,1%, η Ουγγαρία 0,7% και η Ρουμανία 0,1% επίσης. «Και τα νέα που περιμένουμε δεν είναι καλά», υπογραμμίζει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανοικοδόμηση και την Ανάπτυξη, που υποστηρίζει ότι αυτά τα στοιχεία έχουν αντίκτυπο τόσο στις επενδύσεις όσο και στις εξαγωγές και τη ζήτηση στην Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk