Μίνι εκλογικός πανικός στις διεθνείς αγορές

Στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου τετραμήνου έπεσε το ευρώ έπειτα από το οριστικό ναυάγιο των διαβουλεύσεων των Ελλήνων πολιτικών αρχηγών προκειμένου να αποφύγει η Ελλάδα μια νέα προσφυγή στις κάλπες. Βουτιές έκαναν και οι διεθνείς αγορές κεφαλαίων, εμπορευμάτων και ομολόγων (συμπεριλαμβανομένων ακόμη και των γερμανικών)

Στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου τετραμήνου έπεσε το ευρώ έπειτα από το οριστικό ναυάγιο των διαβουλεύσεων των Ελλήνων πολιτικών αρχηγών προκειμένου να αποφύγει η Ελλάδα μια νέα προσφυγή στις κάλπες. Βουτιές έκαναν και οι διεθνείς αγορές κεφαλαίων, εμπορευμάτων και ομολόγων (συμπεριλαμβανομένων ακόμη και των γερμανικών).

Το ευρώ υποχώρησε προς στιγμήν στα 1,2771 δολάρια, για να ανακάμψει σύντομα στα 1,2790 δολάρια, περιορίζοντας τις απώλειές του μόνο στο 0,2% συγκριτικά με τα προ των εξελίξεων στην Ελλάδα επίπεδα που είχε.

Κύμα ρευστοποιήσεων χτύπησε τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μόλις έγινε γνωστό ότι η Ελλάδα οδεύει προς νέες εκλογές, σύντομα όμως το κύμα ανεκόπη χάρη στο ανοδικό άνοιγμα της Wall Street, που οφείλεται στην ανέλπιστη αύξηση του βιομηχανικού δείκτη που ανακοίνωσε η αμερικανική Κεντρική Τράπεζα.

Στο Λονδίνο ο FTSE-100 υποχωρούσε το απόγευμα κατά 0,74%, στο Παρίσι ο CAC-40 υποχωρούσε κατά 0,79%, στη Φραγκφούρτη ο DAX υποχωρούσε κατά 1,06%, στη Μαδρίτη ο IBEX κατά 1,64% και στο Μιλάνο ο MIB κατά 1,72%. Στη Νέα Υόρκη έπειτα από ένα εικοσάλεπτο συναλλαγών ο Dow Jones ενισχυόταν κατά 0,18%, ο S&P 500 κατά 0,08% και ο Nasdaq κατά 0,30%.

Στις αγορές ομολόγων πιέσεις υπέστησαν όλα τα ευρωπαϊκά χαρτιά, συμπεριλαμβανομένου και του 10ετούς γερμανικού ομολόγου, η απόδοση του οποίου ενισχύθηκε από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα 1,45% κατά 5 μονάδες βάσης, στο 1,50%.

Στις αγορές εμπορευμάτων, τέλος, οι εξελίξεις εμφανίζονται οιονεί σχιζοφρενικές – κάτι που δεν εκπλήσσει λόγω των ιδιαιτεροτήτων που έχουν οι αγορές παραγώγων, που προσφέρονται για κερδοσκοπικά παιχνίδια. Στη Νέα Υόρκη η τιμή του αργού υποχώρησε μέχρι τα 93,91 δολάρια το βαρέλι, 87 σεντς χαμηλότερα από την τιμή κλεισίματος της Δευτέρας. Σύντομα, πάντως, η τιμή ανέκαμψε στα 94,56 δολάρια το βαρέλι.

Στο Λονδίνο η τιμή του Brent υποχώρησε μέχρι τα 110,67 δολάρια το βαρέλι για να ανακάμψει στα 111,95 δολάρια το βαρέλι, 38 σεντς υψηλότερα από την τιμή που έκλεισε χθες η αγορά.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk