ΕΣΕΕ: Προτείνει στα κόμματα δέκα άξονες για την ανάκαμψη της αγοράς

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου απέστειλε επιστολές προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, με δέκα σημεία επισημάνσεων και απαιτούμενων που εκφράζουν τη μεγάλη ανησυχία των ελλήνων εμπόρων σε συνδυασμό με την αδυναμία συγκρότησης μιας σταθερής κυβέρνησης για να οδηγήσει τη χώρα μπροστά και να επαναφέρει την ομαλότητα και την ηρεμία στην αγορά.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου απέστειλε επιστολές προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, με δέκα σημεία επισημάνσεων και απαιτούμενων που εκφράζουν τη μεγάλη ανησυχία των ελλήνων εμπόρων σε συνδυασμό με την αδυναμία συγκρότησης μιας σταθερής κυβέρνησης για να οδηγήσει τη χώρα μπροστά και να επαναφέρει την ομαλότητα και την ηρεμία στην αγορά.

Οι προεκλογικές προσδοκίες για αποκατάσταση του σταθερού κλίματος και της ομαλότητας μετά τις εκλογές, δείχνουν πλέον εξωπραγματικές μπροστά στην ανικανότητα του πολιτικού κόσμου να επιτύχει ένα μίνιμουμ συνεννόησης στις κρισιμότερες στιγμές που περνάει η χώρα στη σύγχρονη ιστορία της, σημειώνει στην ανακοίνωση της η ΕΣΕΕ.

«Στο μεταξύ, η βιωσιμότητα της ελληνικής μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας βρίσκεται υπό διαρκή διακύβευση», σημειώνει, ενώ «οι πολίτες βρίσκονται υπό τη μέγκενη της διαρκώς εντεινόμενης ύφεσης και οι ραγδαίες εξελίξεις δημιουργούν αίσθημα αβεβαιότητας και αδυναμίας ελέγχου των μελλοντικών καταστάσεων».

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

1) Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι στο χώρο των Ελλήνων μικρομεσαίων εμπόρων δεν υπάρχει κανένας που να στέκεται υπέρ του μνημονίου. Για το λόγο αυτό, οποιοσδήποτε επιχειρεί να διχάσει τον ελληνικό λαό με τέτοιου είδους διλήμματα οφείλει να σταματήσει τώρα.

2) Είναι ξεκάθαρο ότι λεφτά στην αγορά δεν υπάρχουν όπως και το ότι δεν υπάρχει άμεσος τρόπος να βρεθούν. Η βάρβαρη φορολογική επίθεση στην αγορά οδήγησε σε αδιέξοδο και οι θυσίες των μικρομεσαίων εμπόρων πήγαν χαμένες.

3) Η ακυβερνησία έχει εντείνει την πίεση στην αγορά, έχει ήδη επηρεάσει τα ημερήσια δημόσια έσοδα και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τις επιχειρήσεις σε αναγκαστική εσωτερική στάση πληρωμών.

4) Η έναρξη της τουριστικής περιόδου βρίσκει τη χώρα μας σε κατάσταση ανασφάλειας, αβεβαιότητας και ενός περιβάλλοντος που διώχνει τους τουρίστες προς άλλους προορισμούς, στερώντας την οικονομία μας από υπερπολύτιμους πόρους και το εγχώριο εμπόριο από την εξωτερική τουριστική κατανάλωση.

5) Το ελληνικό εμπόριο αντιμετωπίζει την καχυποψία των συνεργατών του στο εξωτερικό λόγω της αναξιόπιστης μεσολάβησης των ελληνικών τραπεζών. Ως αποτέλεσμα, αντί να ενισχύεται η ρευστότητά του, περιορίζεται σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό θέτοντας τη βιωσιμότητα των εμπορικών επιχειρήσεων σε κίνδυνο.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ

1) Να κυβερνηθεί η χώρα μας άμεσα και αποτελεσματικά από μια κυβέρνηση σοβαρών προθέσεων και υπεύθυνης εκπροσώπησης στο εξωτερικό, με σκοπό την επαναδιαπραγμάτευση των δυσβάσταχτων όρων της δανειακής σύμβασης, σε αναπτυξιακή κατεύθυνση.

2) Να ενταχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε καθεστώς διάσωσης, ανάλογα του άρθρου 99 για τις μεγάλες επιχειρήσεις και των υπερχρεωμένων νοικοκυριών για τους ιδιώτες. Ταυτόχρονα, να σταματήσουν οι διώξεις, τα αυτόφωρα και οι κατασχέσεις που επιβαρύνουν το κλίμα και σκοτώνουν την αγορά.

3) Να διασφαλιστεί ότι οι ενισχύσεις προς τις τράπεζες θα κατευθυνθούν στην πραγματική οικονομία και να υπάρξει «κούρεμα» των κεφαλαιοποιημένων τόκων καθώς και ρυθμίσεις με μείωση των επιτοκίων πιστωτικών καρτών επιχειρηματικών στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων.

4) Να εκλογικευτούν οι φορολογικοί συντελεστές εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων συνδέοντας την απασχόληση με φορολογικά κίνητρα για τις συνεπείς επιχειρήσεις. Να υπάρξει άμεση μείωση όλων των συντελεστών του ΦΠΑ, στο πλαίσιο ενός άμεσα εφαρμόσιμου νέου και δίκαιου εθνικού φορολογικού συστήματος.

5) Να «παγώσουν» όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές για όλες τις υπερχρεωμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2012, χωρίς πρόσθετα τέλη, πρόστιμα, προσαυξήσεις και πανωτόκια, ώστε να μπορέσουν να ξανασταθούν στα πόδια τους και να σταματήσουμε την επιδημία των λουκέτων και της ανεργίας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk