Ρενάτο Κούρτσιο: Εκτός πραγματικότητας η πολιτική βία των ιταλών αναρχικών

«Η εποχή που ζούμε δεν έχει καμία σχέση με ό,τι συνέβαινε στους δρόμους της Ιταλίας πριν από 40 χρόνια», λεει ο Ρενάτο Κούρτσιο σχολιάζοντας την προ ημερών ένοπλη επίθεση από Ιταλούς αναρχικούς κατά του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας Ansaldo Nucleare, Ρομπέρτο Αντινόλφι.

«Η εποχή που ζούμε δεν έχει καμία σχέση με ό,τι συνέβαινε στους δρόμους της Ιταλίας πριν από 40 χρόνια», λεει ο Ρενάτο Κούρτσιο σχολιάζοντας την προ ημερών ένοπλη επίθεση από Ιταλούς αναρχικούς κατά του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας Ansaldo Nucleare, Ρομπέρτο Αντινόλφι.

Ο ιδρυτής των Ερυθρών Ταξιαρχιών, της ακροαροστερής τρομοκρατικής οργάνωσης που έδρασε στην Ιταλία στη δεκαετία του ’70, είναι σαφής όταν λεει πως «το χτύπημα αυτό δεν έχει καμία σχέση με τακτικές προηγούμενων δεκαετιών. Οι συνθήκες, πολιτικές και κοινωνικές, είναι πολύ διαφορετικές σήμερα, ώστε οι εμπνευστές και πρωτεργάτες της πράξης αυτής δεν έχουν καμία επαφή με την πραγματικότητα».
Ο 71χρονος πρώην θεωρητικός του μαρξισμού, που συνελήφθη το 1974 και βγήκε από τη φυλακή το 1993, δήλωσε πως οι τακτικές της FΑΙ (Άτυπη Ιταλική Αναρχκή Ομοσπονδία), που ανέλαβε την ευθύνη για το χτύπημα στον Αντινόλφι, δεν συνδέονται καθόλου με την πολιτική βία όπως την αντίλαμβάνονταν οι Ερυθρές Ταξιαρχίες, αλλά είναι απόρροια «των δύσκολων, σχεδόν αφόρητων συνθηκών που ζούμε σήμερα όλοι μας, μέσα σε ένα καθεστώς πρωτοφανούς οικονομικής ύφεσης».
Την περασμένη Δευτέρα η FAI επιτέθηκε και τραυμάτισε στα πόδια τον Αντινόλφι, «αφιερώνοντας» την επίθεση στην ελληνίδα αναρχικό Όλγα Οικονομίδου, η οποία μεταφέρθηκε σε νέα φυλακή, την Κυριακή 6 Μαΐου, μία ημέρα δηλαδή πριν από την επίθεση κατά του διευθύνοντος συμβούλου της Ansaldo Nucleare.

«Δεν θέλω να συνδέεται το δικό μου παρελθόν με ό,τι συνέβη πριν μια εβδομάδα στη Γένοβα. Οι δικές μου πράξεις έγιναν κάτω από ένα εντελώς διαφορετικό κοινωνικοπολιτικό καθεστώς», τονίζει ο -μεταμελημένος- Κούρτσιο, που πλέον έχει το δικό του εκδοτικό οίκο.

Οι Ερυθρές Ταξιαρχίες ιδρύθηκαν από τον Κούρτσιο το 1969 με στόχο, όπως έγραφαν στις προκηρύξεις τους, «να προβάλλουν αντίσταση ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τις πολυεθνικές». Μοιραία πράξη της οργάνωσης ήταν η απαγωγή και η δολοφονία, με 11 σφαίρες στη κοιλιά, του χριστιανοδημοκράτη ιταλού πρωθυπουργού Άλντο Μόρο το Μάρτιο του 1978.

Η ιταλική αστυνομία εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό και συνέλαβε 63 μέλη της οργάνωσης – ανάμεσα τους και τον εκτελεστή του Μόρο, Μάριο Μορέτι- και τα καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη. Το 1981 η οργάνωση διχοτομήθηκε σε δυο μικρότερες, τα μέλη των οποίων συνελήφθησαν το 1989. Ο Κούρτσιο φυλακίστηκε το 1976 και πέρασε 17 χρόνια στη φυλακή.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk