Παμούκ: «Δεν θρηνώ πια που η Τουρκία δεν ψάχνει την Ευρώπη»

«Η Ευρώπη έχει ραγίσει πολλές καρδιές στην Τουρκία», είπε ο Ορχάν Παμούκ σε συνέντευξη που έδωσε στην ισπανική εφημερίδα El Pais

«Η Ευρώπη έχει ραγίσει πολλές καρδιές στην Τουρκία», είπε ο Ορχάν Παμούκ σε συνέντευξη που έδωσε στην ισπανική εφημερίδα El Pais.
Ο νομπελίστας συγγραφέας δήλωσε ότι η φύση των σχέσεων ανάμεσα σε Τουρκία και Ευρώπη την τελευταία δεκαετία έχει δημιουργήσει αντικρουόμενα συναισθήματα.
«Δεν θρηνώ πλέον για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει στραμμένο το βλέμμα προς την Ευρώπη. Αλλά η Ευρώπη παραμένει ένα όνειρο για την ανώτερη τάξη στην Τουρκία. Παρά ταύτα, η οικονομική ανάπτυξη στη χώρα έχει υπονομεύσει την επιθυμία για ένταξη στην ΕΕ», είπε ο Παμούκ.
Κατά τη γνώμη του, η ευρωπαϊκή προοπτική ήταν προϊόν επιθυμίας για οικονομική πρόοδο. Ο λόγος για αυτή την επιθυμία δεν είναι πολιτικός ούτε θεσμικός, είπε.
«Υπάρχουν σήμερα δύο μεγάλα πολιτικά ζητήματα και ανησυχίες στην Τουρκία. Η επιρροή του στρατού έχει μειωθεί. Για αυτόν το λόγο, η εθνικιστική αστική τάξη, η οποία στήριξε τον στρατό για την διαφύλαξη του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους (σσ στο πολιτικό τοπίο του παρελθόντος), είναι τώρα ανήσυχη. Παρά ταύτα, σε ποσοστό άνω του 50% οι τούρκοι πιστεύουν στον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους», είπε ο Παμούκ.
Κατά την άποψή του, πρωταρχικό ζήτημα στην Τουρκία είναι το κουρδικό. Εκτιμά ότι η κυβέρνηση Ερντογάν δεν ξέρει πώς να το χειριστεί με δίκαιο τρόπο. «Η κυβέρνηση εφαρμόζει ακόμη παλαιές μεθόδους και εργαλεία για να το επιλύσει», είπε.
Πρόσθεσε ότι στην Τουρκία σήμερα δεν υπάρχει μόνο μία άρχουσα τάξη, με έδρα την Κωνσταντινούπολη, αλλά και μια άλλη που αναδύεται στην Ανατολία.
«Μια νέα μπουρζουαζία που έχει θρησκευτικές ρίζες και στηρίζει το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (σσ του πρωθυπουργού Ερντογάν) ανέρχεται στην Ανατολία, γεγονός που κάνει την άρχουσα τάξη στην Κωνσταντινούπολη να νιώθει άβολα», είπε ο Παμούκ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk