Το θαύμα του τοκετού

Υπάρχει ανώδυνος τοκετός; Τι πρέπει να γνωρίζει μία επίτοκος για να διευκολύνει τη γέννηση του παιδιού της; Ποια είναι η σωστή στάση για να γεννήσει μία γυναίκα; Τις απαντήσεις δίνει η μαία – εκπαιδευμένη στην προετοιμασία γονεϊκότητας – και επιστημονική συνεργάτιδα του Τμήματος Μαιευτικής στο ΤΕΙ Αθηνών, κυρία Λαμπρινή Παλληκαρά, υποδηλώνοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι και τα θαύματα, όπως αυτό του τοκετού, θέλουν την προεργασία τους

Υπάρχει ανώδυνος τοκετός; Τι πρέπει να γνωρίζει μία επίτοκος για να διευκολύνει τη γέννηση του παιδιού της; Ποια είναι η σωστή στάση για να γεννήσει μία γυναίκα; Τις απαντήσεις δίνει η μαία – εκπαιδευμένη στην προετοιμασία γονεϊκότητας – και επιστημονική συνεργάτιδα του Τμήματος Μαιευτικής στο ΤΕΙ Αθηνών, κυρία Λαμπρινή Παλληκαρά, υποδηλώνοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι και τα θαύματα, όπως αυτό του τοκετού, θέλουν την προεργασία τους.

Η κυρία Παλληκαρά αναφέρεται τόσο στο στάδιο της εγκυμοσύνης όσο και τις προϋποθέσεις για ένα φυσιολογικό τοκετό, εν μέσω της λαίλαπας των καισαρικών επεμβάσεων. Η ίδια επισημαίνει τη σημασία της εσωτερικής προετοιμασίας της γυναίκας, αλλά και την επιλογή του πλαισίου (ομάδες) στο οποίο θα αφεθεί προκειμένου να εξοικειωθεί με την περίοδο που διανύει.

Είναι, ωστόσο, κάθετη όταν ερωτάται για τον τοκετό στο σπίτι. «Δεν μπορούν όλες οι γυναίκες να γεννήσουν εκτός μαιευτηρίου», δηλώνει. «Απαιτείται πολλή δουλειά, και αυτοπεποίθηση, χωρίς αλαζονεία. Η μαιευτική ομάδα αποφασίζει αν τελικά μπορεί να ληφθεί το ρίσκο, και ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία του τοκετού».

Παράλληλα, η κυρία Χριστίνα Ανωγιαννάκη, έχοντας στο πλευρό της τον σύζυγο της Δαμιανό, καταθέτει την εμπειρία ενός δύσκολου τοκετού, μόλις μία ημέρα αργότερα. «Το ξέρετε ότι γέννησα πάνω σε μπάλα της yoga; Αν είχα υιοθετήσει την κλασική στάση, θα είχα ασφαλώς καταλήξει σε καισαρική. Ο φυσιολογικός τοκετός ήταν συνειδητή επιλογή μου από τον τρίτο κιόλας μήνα της κύησης».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
Σίβυλλα
Helios Kiosk