Πριν την έναρξη των αγώνων της τελευταίας αγωνιστικής της Πρέμιερ Λιγκ έμοιαζε το πιο πιθανό σενάριο. Να κερδίσει δηλαδή, η πρωτοπόρος Μάντσεστερ Σίτι την εκ των ουραγών ΚΠΡ. Κι όμως, για να φτάσουν οι «Πολίτες» στο πρώτο πρωτάθλημα Αγγλίας έπειτα από 44 χρόνια, έπρεπε να ζήσουν το δραματικότερο φινάλε στην ιστορία του αρχαιότερου πρωταθλήματος!
Η ΚΠΡ του κόουτς Μαρκ Χιουζ μολονότι βρέθηκε να χάνει στο πρώτο ημίχρονο από το γκολ του Πάμπλο Ζαμπαλέτα, δεν έγινε κομπάρσος στο πάρτι των γηπεδούχων. Ισοφάρισε με τον Τζιμπρίλ Σισέ και προηγήθηκε 1-2 με κεφαλιά του ΜακΚι και ενώ έπαιζε ήδη με παίκτη λιγότερο λόγω αποβολής του Τζο Μπάρτον.

Η ΚΠΡ κράτησε το προβάδισμα μέχρι το δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων, όταν οι φίλοι της Σίτι είχαν αρχίσει ήδη να κλαίνε βλέποντας έναν σίγουρο τίτλο να γλιστρά απ’ τα χέρια τους και να καταλήγει στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η οποία προηγούνταν 1-0 εκτός έδρας της Σάντερλαντ.

Η κεφαλιά του Εντιν Ντζέκο στο 92′ με την οποία ισοφάρισε (2-2) η Σίτι, έδωσε μια τελευταία ελπίδα στους «Πολίτες», οι οποίοι την εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο υπογράφοντας το φινάλε μιας «τρελής, τρελής χρονιάς», όπως την χαρακτήρισε ο τεχνικός τους κ. Ρομπέρτο Μαντσίνι. Στο τέταρτο λεπτό των καθυστερήσεων ο Σέρχιο Αγουέρο με ατομική προσπάθεια και δεξί σουτ από πλάγια έδωσε τη νίκη (3-2) και τον τίτλο στη Μάντσεστερ Σίτι δημιουργώντας πανδαιμόνιο στο γήπεδο, όπου οι φίλοι των «Πολιτών» δεν ήξεραν πώς να πανηγυρίσουν: χοροπηδούσαν, κλωτσούσαν, χτυπούσαν, αγκαλιάζονταν, ούρλιαζαν, ενώ αρκετοί «πνίγονταν» από δάκρυα χαράς. Ο τεχνικός της Σίτι Ρομπέρτο Μαντσίνι παραδέχτηκε ότι ανησύχησε για τον πατέρα του Αλντο Μαντσίνι, ο οποίος είχε υποστεί έμφραγμα δύο χρόνια νωρίτερα.

«Νιώθω ότι ξαφνικά έγινα 90 χρονών. Είναι απίστευτο, γιατί κανείς δεν θα μπορούσε να σκεφτεί καλύτερο φινάλε» είπε ο ιταλός προπονητής, ο οποίος κέρδισε τον τίτλο του πρωταθλήματος στο τελευταίο λεπτό του αγώνα της τελευταίας αγωνιστικής.

Από την πλευρά του ο σερ Αλεξ Φέργκιουσον, ο οποίος ένιωσε για 13 δευτερόλεπτα ότι η Γιουνάιτεντ κατέκτησε το 20ό πρωτάθλημα Αγγλίας, όταν ενημερώθηκε για την αλλαγή του σκορ στο ματς της Σίτι με την ΚΠΡ που σήμανε ότι και την… ακύρωση των πανηγυρισμών που ετοιμάζονταν στο Σάντερλαντ, δήλωσε: «Ξέραμε ότι είχαν δοθεί πέντε λεπτά καθυστερήσεων στο ματς της Σίτι. Σε τέτοιες περιπτώσεις δεν μπορείς να ξέρεις όμως τι θα συμβεί. Στα δύο λεπτά που είχαν παραπάνω κέρδισαν το ματς. Είναι σκληρό να χάνουμε τον τίτλο στις καθυστερήσεις της τελευταίας αγωνιστικής, ωστόσο στα 25 χρόνια που είμαι στη Γιουνάιτεντ έχω δει αρκετά».

Επειτα από την πρώτη αντίδραση που έμοιαζε ψύχραιμη, ο 70χρονος σκωτσέζος τεχνικός της Γιουνάιτεντ διαπίστωσε ότι δεν είναι τόσο εύκολο να συγχαρεί τη μισητή συμπολίτισσα Σίτι. «Μπορούν να πανηγυρίσουν όσο θέλουν, αυτό είναι αυτονόητο. Ωστόσο δεν πρόκειται να μας φτάσουν ποτέ. Η ιστορία των δύο συλλόγων είναι αρκετή για να μας διαχωρίσει. Δεν ανησυχούμε, καθώς θα χρειαστούν τουλάχιστον 100 χρόνια για να φτάσουν στο σημείο όπου είμαστε εμείς σήμερα».

H KΠΡ που πάλευε για τη σωτηρία της κατάφερε να σωθεί παρά την ήττα της από τη Σίτι, καθώς η Μπόλτον που την ακολουθούσε στη βαθμολογία έμεινε στο 2-2 με τη Στόουκ Σίτι και υποβιβάστηκε με τις Γουλβς και Μπλάκμπερν.

Στη μάχη της εξόδου στο Τσάμπιονς Λιγκ η Αρσεναλ με την εκτός έδρας νίκη (3-2) της επί της Γουέστ Μπρομ κατέκτησε την τρίτη θέση, ενώ η Τότεναμ που επιβλήθηκε 2-0 της Φούλαμ κατέκτησε την τέταρτη θέση. Το αν θα εκπροσωπήσει την Αγγλία στο Τσάμπιονς Λιγκ θα εξαρτηθεί από το αν κερδίσει ή όχι τον εφετινό τίτλο της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης η Τσέλσι. Αν κερδίσει στον τελικό του Σαββάτου 19/5 την Μπάγερν, τότε θα είναι αυτή που θα αγωνιστεί και του χρόνου στο Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ αν κερδίσει το τρόπαιο η γερμανική ομάδα, τότε η τέταρτη αγγλική ομάδα θα είναι η Τότεναμ.