Συνήγορος του Πολίτη: Οχι στη δημοσιοποίηση στοιχείων οροθετικών

Απορρίπτει ο Συνήγορος του Πολίτη την επίκληση της ανάγκης προστασίας της δημόσιας υγείας ως επαρκή αιτιολογία για τη δημοσιοποίηση ονομάτων και φωτογραφιών ιερόδουλων φορέων του ιού HIV, αναφέροντας πως παραβιάζονται θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Απορρίπτει ο Συνήγορος του Πολίτη την επίκληση της ανάγκης προστασίας της δημόσιας υγείας ως επαρκή αιτιολογία για τη δημοσιοποίηση ονομάτων και φωτογραφιών ιερόδουλων φορέων του ιού HIV, αναφέροντας πως παραβιάζονται θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

«Η πρόσφατη δημοσιοποίηση φωτογραφιών και προσωπικών στοιχείων οροθετικών προσώπων για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, εμφανίζει εσφαλμένα και αποπροσανατολιστικά τη διασφάλιση δημόσιων αγαθών ως εγχείρημα που δεν συμβιβάζεται με την παράλληλη προστασία θεμελιωδών ατομικών δικαιωμάτων, και πλήττει τον συνταγματικό και ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό». αναφέρει σχετικό πόρισμα της ανεξάρτητης Αρχής.

Όπως επισημαίνει η ανεξάρτητη Αρχή, τα μέτρα για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την αποτροπή ευρείας διάδοσης του ιού δεν μπορούν να ξεπερνούν το πρόσφορο και αναγκαίο μέτρο για την εξυπηρέτηση του επιδιωκόμενου σκοπού, σύμφωνα με τη συνταγματικώς κατοχυρωμένη αρχή της αναλογικότητας.

Προστίθεται στη σχετική ανακοίνωση, ότι «η δημοσιοποίηση εξατομικευμένων στοιχείων και φωτογραφιών, όχι μόνον παραβιάζει δικαιώματα άρρηκτα συνδεδεμένα με το σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της ιδιότητας του ασθενούς, αλλά αποτελεί επιπλέον αλυσιτελές μέσο για την πρόληψη και την προστασία της δημόσιας υγείας».

Η Αρχή διαπιστώνει δε πως «το γεγονός ότι σημαντικός αριθμός πολιτών απευθύνθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να υποβληθεί στον αναγκαίο ιατρικό έλεγχο επιβεβαιώνει ότι το κρίσιμο στοιχείο για την ενημέρωση των πολιτών δεν είναι τα προσωπικά στοιχεία και οι φωτογραφίες ενός διαρκώς αυξανόμενου αριθμού εκδιδομένων οροθετικών προσώπων, αλλά η ίδια η πληροφορία για τις διαστάσεις διάδοσης του ιού σε συγκεκριμένα οικήματα ή περιοχές στο κέντρο της Αθήνας».

Τέλος, ο Συνήγορος του Πολίτη, που από το 1999 όταν εφαρμόστηκε ο νόμος «περί εκδιδομένων επ’ αμοιβή προσώπων» είχε καταδείξει τις δυσχέρειες της εφαρμογής του, κάνει γνωστό ότι προτίθεται άμεσα να απευθυνθεί και πάλι στους αρμόδιους φορείς με συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάληψη της αναγκαίας νομοθετικής πρωτοβουλίας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk