Στο Eurogroup το ομόλογο 435 εκατ. ευρώ και η ανακεφαλαιοποίηση

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και εν μέσω αντικρουόμενων τάσεων στο εσωτερικό της ευρωζώνης προσέρχεται στο σημερινό Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης. Δύο είναι τα σημαντικότερα θέματα που θα συζητηθούν στη σημερινή συνεδρίαση που αρχίζει το απόγευμα στις Βρυξέλλες: η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, όπου εκκρεμεί η δεύτερη των 23 δισ. ευρώ τα οποία θα διασφαλίσουν την κεφαλαιακή επάρκεια και τη ρευστότητά τους ως τον Ιούνιο και η λήξη του ομολόγου των 435 εκατ. ευρώ αύριο Τρίτη.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και εν μέσω αντικρουόμενων τάσεων στο εσωτερικό της ευρωζώνης προσέρχεται στο σημερινό Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης. Δύο είναι τα σημαντικότερα θέματα που θα συζητηθούν στη σημερινή συνεδρίαση που αρχίζει το απόγευμα στις Βρυξέλλες. Πρώτον, η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, όπου εκκρεμεί η δεύτερη των 23 δισ. ευρώ τα οποία θα διασφαλίσουν την κεφαλαιακή επάρκεια και τη ρευστότητα των τραπεζών ως τον Ιούνιο.

Δεύτερη και πιο άμεση προτεραιότητα είναι η λήξη του ομολόγου των 435 εκατ. ευρώ αύριο Τρίτη το οποίο υπάγεται σε ξένο δίκαιο και ανήκει στο σύνολο των ομολόγων ύψους 6,5 δισ. ευρώ που δεν εντάχθηκαν στο PSI. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών έχει εισηγηθεί την πληρωμή αυτού του ομολόγου στο άρτιο πράγμα που συναντά αντιρρήσεις εντός της ευρωζώνης. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ωστόσο ότι η τελική απόφαση αφορά τους πολιτικούς αρχηγούς και ότι ο κ. Σαχινίδης παρουσίασε στον Πρωθυπουργό κ. Λ. Παπαδήμο τα θετικά και τα αρνητικά που έχει κάθε επιλογή.

Αν η Ελλάδα πληρώσει στο άρτιο τα 435 εκατ. ευρώ του ομολόγου υπάρχει κίνδυνος νομικών προσφυγών στα ευρωπαϊκά δικαστήρια καθώς και η έγερση νέων απαιτήσεων από τους υπόλοιπους ομολογιούχους εντός και εκτός Ελλάδος οι οποίοι υπέστησαν το κούρεμα. Πάντως στελέχη του οικονομικού επιτελείου διευκρινίζουν ότι η πληρωμή του ομολόγου των 435 εκατ. ευρώ αύριο δεν δεσμεύει την Ελλάδα να πράξει το ίδιο και με τα υπόλοιπα 6 περίπου δισ. ευρώ που απομένουν.

Αν η Ελλάδα δεν πληρώσει το ομόλογο ή εφαρμόσει το «κούρεμα» στα πρότυπα του PSI τότε υπάρχει κίνδυνος τεχνικής χρεοκοπίας για τον συγκεκριμένο τίτλο.

Σημειώνεται ότι το ελληνικό ζήτημα δεν υπήρχε στην ατζέντα του Eurogroup και προσετέθη εκτάκτως χθες. Επίσης, αναμένεται με ενδιαφέρον η στάση που θα τηρήσει η Γερμανία και εδικά ο υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με δεδομένη τη θέλησή του να διαδεχθεί τον νυν πρόεδρο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην ηγεσία του Eurogroup.

«Ξέρουμε ότι οι Ελληνες υποφέρουν»
«Κανείς δεν αμφισβητεί ότι ο ελληνικός λαός υποφέρει από τη συνέπεια δεκαετιών κακοδιαχείρισης» δήλωσε προσερχόμενος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λέγοντας πως «δεν υπάρχει εύκολος δρόμος για την Ελλάδα, όποιον και να ακολουθήσει».

Δεν πρόκειται για «γενναιοδωρία προς την Ελλάδα», ανέφερε ο Σόιμπλε, «αλλά με το (ποια λύση) μπορεί να γίνει δεκτή και είναι αξιόπιστη από οικονομική άποψη».

«Δεν θα κερδιζόταν τίποτε από μία ελληνική έξοδο από την Ευρωζώνη» ανέφερε ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Στέβεν Βανάκερε. «Δεν έχει νόημα να μιλάμε για καταστάσεις που δεν θα έλυναν το πραγματικό, θεμελιώδες πρόβλημα, δηλαδή την στήριξη της ανταγωνιστικότητας και της οικονομίας» τόνισε, προσθέτοντας πως «συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι ο καλύτερος τρόπος για αυτό είναι εντός της Ευρωζώνης».

Ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Λικ Φρίντεν, επέμεινε ότι η Eλλάδα θα πρέπει να σεβαστεί το «Σύμφωνο αλληλεγγύης», που έχει υπογράψει με την ΕΕ, προειδοποιώντας πως, σε αντίθετη περίπτωση, δεν μπορεί να συνεχιστεί η κοινοτική χρηματοδότηση.

Η συμφωνία αυτή που έγινε με την ελληνική κυβέρνηση -και όχι με κάποιο πολιτικό κόμμα -συνδέεται με αυστηρές προϋποθέσεις για την Ελλάδα, τόνισε ο Φρίντεν, ο οποίος υπογράμμισε ακόμη ότι η Ελλάδα είναι αυτή που θα πρέπει να λάβει αποφάσεις.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk