Μια προσπάθεια που καλεί όλους μας, μαζί και τους Έλληνες της διασποράς, να επαναπροσδιορίσουμε την ιδιαίτερη σημασία της ελληνικής πολιτισμικής κληρονομιάς, και μέσα από το πλούσιο παρελθόν μας να βρούμε τη δύναμη και την αισιοδοξία για το μέλλον ήταν, σύμφωνα με τους συντελεστές της, η «εξόρμηση» του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης σε ένα από τα μεγαλύτερα Μουσεία του κόσμου, στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης.

Ελληνες της διασποράς, αλλά και ένα ευρύ φιλότεχνο κοινό της Νέας Υόρκης βρέθηκαν προ ημερών εκεί για να πάρουν μια διαφορετική γεύση από Ελλάδα. Μια γεύση από τους αρχαιολογικούς θησαυρούς και την ιστορία των ελληνικών νησιών στο πλαίσιο της διάλεξης με θέμα «΄Αγονη Γραμμή» από τον διευθυντή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, καθηγητή, Νικόλαο Σταμπολίδη.

Ο λόγος για αναφορά στην μεγάλη αρχαιολογική έκθεση που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες στην Αθήνα. Η διάλεξη εντάσσεται στην ευρύτερη συνεργασία των δύο Μουσείων, κατά την οποία το 2010 θεσπίστηκε από το Τμήμα Ελληνικής και Ρωμαϊκής Τέχνης του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης σειρά διαλέξεων γύρω από τον Κυκλαδικό και Αρχαίο Ελληνικό Πολιτισμό. Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι διαλέξεις αυτές πραγματοποιούνται στην μνήμη της Ιδρύτριας του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Ντόλλης Γουλανδρή.

Η παρουσίαση εστίασε στο Καστελλόριζο, τη Χάλκη, τη Σύμη, την Τήλο και τη Νίσυρο, μερικά από τα πιο απομακρυσμένα, μικρά και δυσπρόσιτα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου, όπου για αιώνες γεννήθηκαν και έδρασαν άνθρωποι, των οποίων τα έργα και ο πολιτισμός έτσι αναδεικνύονται.