Αντ. Σαμαράς: «Δεν καταλαβαίνω που το πάει ο ΣΥΡΙΖΑ»

Ως τον αποκλειστικό υπεύθυνο του πολιτικού αδιεξόδου που διέρχεται η χώρα με την αδυναμία συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας, υποδεικνύει ο κ. Αντ. Σαμαράς τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θεωρεί τον κ. Τσίπρα βασικό παράγοντα του «ναυαγίου» που κατέληξε η πρώτη σύσκεψη των στο Προεδρικό Μέγαρο το μεσημέρι της Κυριακής, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια με τη συμμετοχή των κκ. Σαμαρά, του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλου.

Το αδιέξοδο ήταν εμφανές καθ’ όλη τη διάρκεια της σύσκεψης που διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα. Σημεία σύγκλισης δεν βρέθηκαν, καθώς παρά την συμφωνία των κκ. Σαμαρά και Βενιζέλου να υπάρξει κυβέρνηση, καθώς ο κ. Τσίπρας ήταν ανένδοτος καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης.

Η κάθετη άρνηση του κ. Τσίπρα προκάλεσε σε ορισμένες στιγμές εκνευρισμό με αποτέλεσμα να υπάρξουν και έντονοι διάλογοι με τον πρόεδρο της Ν.Δ. που τον έθεσε πολλές φορές προ των ευθυνών του.

Εξάλλου, είχαν και ως βασικό στοιχείο, πριν αρχίσει η σύσκεψη την επιστολή του Πρωθυπουργού κ. Λ. Παπαδήμου που τους παρουσίασε ο κ. Παπούλιας και στην οποία επισημαίνεται η κρισιμότητας της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα, αλλά και στην αναφορά πως ο χρόνος πιέζει και ότι όλοι πρέπει να επανεξετάσουν τη στάση τους και να βρεθεί λύση για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Η στάση όμως του κ. Τσίπρα δεν ήταν καθόλου σε πνεύμα συναινετικό και εμφανίστηκε στη σύσκεψη, χωρίς διάθεση να επέλθει συμφωνία με αμοιβαίες υποχωρήσεις, ενώ σε κάποιο σημείο φέρεται να είπε, ότι δεν είναι καταστροφικές οι επαναληπτικές εκλογές.

Ακόμα και όταν ο κ. Σαμαράς ζήτησε από τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει έστω και με ψήφο ανοχής τη νέα κυβέρνηση, εισέπραξε άρνηση από τον κ. Τσίπρα, ο οποίος επέμεινε πως αυτό δεν προβλέπεται, όπως μεταφέρεται από Ν.Δ., στο Σύνταγμα, αγνοώντας προφανώς το συγκεκριμένο άρθρο.

«Δεν δέχεσαι να δώσεις ψήφο ανοχής, όταν εμείς τη δίνουμε ακόμα και σε κυβέρνηση με την συμμετοχή σου;» τον ρωτάει ο κ. Σαμαράς για να εισπράξει την άρνηση του κ. Τσίπρα που απαντά πως «το Σύνταγμα είναι αμφίσημο. Αρκετά εκνευρισμένος παρεμβαίνει και ο κ. Βενιζέλος που εξηγεί αναλυτικά το άρθρο του Συντάγματος που δίνει τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνηση μειοψηφίας.

Μάλιστα, φέρεται ότι ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως ΠαΣοΚ και ΝΔ ζητάνε επιτακτικά και αγνοώντας το αποτέλεσμα των ψηφοφόρων, αδιανόητα πράγματα και υπογράμμισε, πως με τη στάση τους οι κκ. Βενιζέλος και Σαμαράς ζητάνε ουσιαστικά να καταργηθεί η αντιπολίτευση.

Σε άλλο σημείο ο κ. Σαμαράς εγκάλεσε τον κ. Τσίπρα γιατί δεν επιδιώκει το εφικτό, δηλ. τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης που θα επαναδιαπραγματευτεί το μνημόνιο.

«Εγώ καταλαβαίνω από την σημειολογία όσων λες ότι επί της ουσίας δεν θέλεις να δώσεις ψήφο ανοχής σε μια κυβέρνηση που θα επαναδιαπραγματευτεί το μνημόνιο» φέρεται να του είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Ο κ. Σαμαράς επέμεινε στην ανάγκη να υπάρξει άμεσα κυβέρνηση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να αντικρούει τα επιχειρήματα του προέδρου της Ν.Δ. λέγοντας πως δεν υπάρχει η λαϊκή και πολιτική νομιμοποίηση να προκύψει τέτοιο σχήμα, καθώς θα είναι ανακόλουθο με την εντολή των ψηφοφόρων πριν από μια εβδομάδα.

Στη συνέχεια ο κ. Σαμαράς, έχοντας κεντρικό ρόλο και θέλοντας να δείξει την ανακολουθία του κ. Τσίπρα και την στρατηγική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές, του είπε σε υψηλούς τόνους: «Προηγουμένως έλεγες ότι επιδιώκεις το ανέφικτο για μια κυβέρνηση με το ΚΚΕ. Το ανέφικτο για μια κυβέρνηση επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου γιατί δεν το θέλεις τώρα που γίνεται;».

Το άδοξο τέλος της σύσκεψης και η στείρα άρνηση του κ. Τσίπρα εξόργισαν τον κ. Σαμαρά που λίγο μετά τις δυο το μεσημέρι από το πατρικό του σπίτι στην οδό Μουρούζη, επέλεξε να κάνει μια σύντομη δήλωση, με στόχο να προβληματίσει την κοινή γνώμη για το ρόλο και τις πραγματικές επιδιώξεις του κ. Τσίπρα.

«Κατέβαλα κάθε προσπάθεια για τη συνεργασία όλων. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν άκουσε την εντολή του ελληνικού λαού και δεν δέχεται όχι μόνο το σχηματισμό μιας βιώσιμης κυβέρνησης, αλλά ούτε καν την ανοχή σε μια κυβέρνηση, η οποία, μάλιστα, θα αναλάμβανε και την επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης. Ειλικρινά, δεν ξέρω πού το πάει ο ΣΥΡΙΖΑ» είπε στους δημοσιογράφους εμφανώς προβληματισμένος ο κ. Σαμαράς.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έκανε αρκετές υποχωρήσεις για να σχηματισθεί κυβέρνηση σωτηρίας και είναι έτοιμος, όπως έχει πει, να δώσει το κόμμα του ακόμα και ψήφο ανοχής με προϋπόθεση τη συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ και με στόχο την παραμονή της χώρας στο ευρώ και την αλλαγή της πολιτικής του Μνημονίου. Μάλιστα, ο κ. Σαμαράς προβάλλει όχι μόνο το αίτημα για επαναδιαπραγμάτευση, αλλά και για αλλαγή του μνημονίου, ώστε να αρθεί το αδιέξοδο.

Ο κ. Σαμαράς και πριν την σύσκεψη, έδειξε πως είναι έτοιμος να αποδεχθεί μια βιώσιμη κυβέρνηση με βίο έως τις ευρωεκλογές του 2014 και να είναι πέρα και πάνω από πρόσωπα». Απλά έβαζε τις εξής προϋποθέσεις: α) η κυβέρνηση που θα προκύψει να διασφαλίζει την παραμονή της χώρας την Ευρωπαϊκή Ένωση, β) να επαναδιαπραγματευθεί το μνημόνιο, ώστε να αλλάξουν πτυχές της οικονομικής πολιτικής και γ) να αναλάβει τις ευθύνες του και ο ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας ψήφο ανοχής.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk