Το Επταήμερο του Διόδωρου

Ηταν το 1999, έχουν περάσει 13 χρόνια από τότε, μπορεί και ο δυσοίωνος αριθμός να φταίει για το φαινόμενο: η Ελλάδα ήταν τότε μόνη εναντίον όλης της Ευρώπης για το θέμα του Κοσσυφοπεδίου, τον βομβαρδισμό της Σερβίας από το ΝΑΤΟ. Σήμερα είναι μόνη εναντίον όλης της Ευρώπης για το θέμα του μνημονίου – η Αριστερά που συμπαρατάσσεται μαζί μας, όπως ισχυρίζεται ο Τσίπρας και εννοεί ότι συμπαρατάσσεται μαζί του, είναι ελάχιστη και περιθωριακή: ούτε 5% σε όλη την Ενωση.

Το Επταήμερο του Διόδωρου | tovima.gr
Τόσο απλό
Sic transit gloria mundi.

Ηταν το 1999, έχουν περάσει 13 χρόνια από τότε, μπορεί και ο δυσοίωνος αριθμός να φταίει για το φαινόμενο: η Ελλάδα ήταν τότε μόνη εναντίον όλης της Ευρώπης για το θέμα του Κοσσυφοπεδίου, τον βομβαρδισμό της Σερβίας από το ΝΑΤΟ. Σήμερα είναι μόνη εναντίον όλης της Ευρώπης για το θέμα του μνημονίου – η Αριστερά που συμπαρατάσσεται μαζί μας, όπως ισχυρίζεται ο Τσίπρας και εννοεί ότι συμπαρατάσσεται μαζί του, είναι ελάχιστη και περιθωριακή: ούτε 5% σε όλη την Ενωση.

Και τις δύο φορές συμβαίνει αυτό που διηγείται η ιστορία: κάποιος που οδηγεί στην Πανεπιστημίου ακούει από το ραδιόφωνο: «Φίλοι οδηγοί, προσοχή όσοι οδηγείτε στην Πανεπιστημίου: ένας τρελός την ανεβαίνει ανάποδα». Και σχολιάζει ο οδηγός: «Ενας; Εδώ γίνεται χαμός, όλοι ανάποδα πάνε». Ολη η Ευρώπη για ακόμη μία φορά οδηγεί ανάποδα.
* Στρίβειν διά του Μιλόσεβιτς; Οχι, δεν μπορώ παρά να αποδεχθώ την ήττα μου: το ΠαΣοΚ που ψήφισα βρέθηκε τρίτο κόμμα με μόλις 13%, ο ΣΥΡΙΖΑ δεύτερος με 17%, η ΝΔ πρώτη με μόλις 19%, 6% η ΔΗΜΑΡ, 8% το ΚΚΕ, 10% οι ακροδεξιοί του Καμμένου, 7% οι νεοναζιστές της Χρυσής Αυγής.
Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι πλήρως σεβαστό: αν προσθέσουμε τα ποσοστά των αντιμνημονιακών είναι περίπου τα 2/3 του εκλογικού σώματος, μόλις το 1/3 τάχθηκε υπέρ του μνημονίου και των συνεπειών του.
Ωστόσο με το ίδιο και μεγαλύτερο ποσοστό, 70%, οι Ελληνες δηλώνουν σε διάφορες δημοσκοπήσεις ότι είναι υπέρ της παραμονής στο ευρώ. Οι Ευρωπαίοι δηλώνουν ρητά και ξεκάθαρα ότι «χωρίς μνημόνιο δεν μένετε στην ευρωζώνη». Αρα πρέπει να διαλέξουμε αν μας πονά περισσότερο να εφαρμοστεί το μνημόνιο ή να φύγουμε από την ευρωζώνη.

Ζημιογόνες επιχειρήσεις
Εμένα δεν με ενδιαφέρει πια, ημερολόγιό μου: αν ο ελληνικός λαός θέλει «Τσίπρα και νέα δραχμή», δεν μπορώ να κάνω τίποτε για να ανατρέψω αυτή την άποψή του. Ούτε έχω νέες απόψεις, θα επαναλάβω πεισματικά αυτά που έγραψα πριν από δυόμισι χρόνια, στις 24 Ιανουαρίου 2010:
Δεν υπάρχει νομικός τρόπος να μας βγάλουν από το ευρώ οι συνεταίροι μας, υποστηρίζουν πολλοί, άρα τέτοιος κίνδυνος δεν υπάρχει. Και επιπλέον το «κόστος εξόδου» μας θα είναι πολύ μεγάλο για την ευρωζώνη, θα δυσφημιστεί η ζώνη του ευρώ και μετά θα βάλουν στόχο άλλες αδύναμες χώρες, όπως η Πορτογαλία ή η Ισπανία, άρα η Ενωση δεν θα αφήσει να γίνει κάτι τέτοιο – και άλλα τέτοια επιχειρήματα ακούγονται που θέλουν να αποδείξουν ότι δεν είναι τόσο σοβαρή η κατάσταση, συνεχίζουμε τις business as usual.
Ομως τι κάνουν σε αυτές τις περιπτώσεις όσοι νιώθουν ότι απειλούνται; Από το Χρηματιστήριο ξέρουμε πως όταν μια επιχείρηση έχει ζημιές και η μετοχή της βουλιάζει, ανακοινώνει ότι κλείνει την τάδε ζημιογόνο μονάδα και απολύει το προσωπικό της – αμέσως η μετοχή της εταιρείας εκτοξεύεται. Αν η Ελλάδα βρεθεί εκτός ευρώ η ευρωζώνη θα έχει αποδείξει τη σοβαρότητά της, ότι τιμωρεί διάφορους τζαμπατζήδες.
Το κακό είναι ότι και κάποιοι μέσα στην Ελλάδα θα ήθελαν κάτι τέτοιο, όχι μόνο στην κομμουνιστογενή Αριστερά που συνεχώς το ζητεί και θεωρεί τις Βρυξέλλες υπεύθυνες για όλα τα κακά• τέτοιες απόψεις υπάρχουν σε όλα τα κόμματα, σε όλες τις κοινωνικές ομάδες: «Και αν φύγουμε από το ευρώ, τι έγινε;» αναρωτιούνται οι αγέρωχοι Ελληνες που αισθάνονται ότι η Ενωση και το ευρώ περιορίζουν τις δυνατότητες του έθνους (κυρίως των ιδίων προσωπικά) και είναι συνωμοσία διεθνής για να μας ξεζουμίσουν (η αριστερή εκδοχή) ή για να μας ελέγξουν και να μας εμποδίσουν να κατακτήσουμε τον κόσμο (η δεξιά εκδοχή).
* Δύο μήνες αργότερα, στις 21 Μαρτίου 2010, τότε που ο Γιώργος Παπανδρέου νοιαζόταν να μπορούμε να δανειζόμαστε με τους ίδιους όρους που δανείζονται και οι άλλοι, έγραφα πάλι τον πόνο μου στις σελίδες σου:
Δεν χωράνε, λοιπόν, αστεία, μπλόφες ή σοσιαλιστικά πειράματα του Αρσένη της τετραετίας 1980-84 που ρήμαξαν την οικονομία και φαίνεται πως θέλει να τα επαναλάβει η Λούκα Κατσέλη μετά 30 έτη, ώστε να δικαιώσει τα οράματα του συζύγου της, που ήταν και δικά της οράματα ως σοφής εμπειρογνώμονος επί της Εθνικής Οικονομίας• δεν χωράνε οι λεονταρισμοί του Παπουτσή, τα ιδεολογικά φληναφήματα του Σκανδαλίδη, οι γελοιότητες του Πετσάλνικου, οι ψευδεφηβικές κινηματικές συμπεριφορές και κουτοπόνηρες χωριάτικες διαπραγματευτικές τακτικές του Αλέξη Τσίπρα (δεν θα μας αφήσουν να καταρρεύσουμε διότι θα καταρρεύσουν και αυτοί, άρα δεν πληρώνουμε), ή τα μπολσεβικικά εσχατογηρικά παραληρήματα διαφόρων συριζικών που αναμασούν ό,τι ψευτόμαθαν από μαρξισμό κατά την κνίτικη νεότητά τους και επανέρχονται στον στόχο τους να διαλύσουν Ευρώπη, ΝΑΤΟ και κάθε συνδικάτο που δεν τους αρέσει – μία είναι η διαπραγματευτική λογική, ένας και μοναδικός ο στόχος: ό,τι και αν κοστίσει αυτό, η Ελλάδα πρέπει να μείνει στην ευρωζώνη.
Μία και μόνη κόκκινη γραμμή υπάρχει απέναντι στους κερδοσκόπους, μία και μόνη υποχρέωση απέναντι στις νεότερες γενιές: η Ελλάδα πρέπει να μείνει στην ευρωζώνη – τυχόν αποχώρηση θα εγκιβωτίσει ξανά τη χώρα στις τριτοκοσμικές βαλκανικές, οθωμανικές, ορθόδοξες παραδόσεις της, αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάνε οι κυβερνώντες. Αν υπάρχει κάποιο πραγματικό εθνικό θέμα αυτή τη στιγμή, είναι να μην αφήσουμε όσους δεν μας θέλουν να μας διώξουν, να μην κάνουμε τα λάθη που θα τους επιτρέψουν να μας πετάξουν έξω.

Διαλύονται όλα
Κάναμε όλα τα λάθη που χρειάζονταν• ορισμένοι έκαναν εγκλήματα, ο Αντώνης Σαμαράς πρωτίστως. Τι ευθύνη να αποδώσει κανείς στους γερασμένους αριστεριστές του ΣΥΡΙΖΑ; Κουκιά έφαγαν στη νεότητά τους, κουκιά μαρτυράνε στα ύστερά τους. Και τι ρέστα να ζητήσει από τους νεοσσούς κινηματικούς, που τους είναι αδύνατον να καταλάβουν ότι η δυνατότητα να υπάρχουν κινήματα στην Ελλάδα (και όχι στη Βουλγαρία, στην Αλβανία, στην Αίγυπτο) οφείλεται στα 38 χρόνια της δικομματικής Μεταπολίτευσης που με τόση ευκολία ετοιμάζονται να καταστρέψουν;
* Το πρόβλημα είναι ο Αντώνης Σαμαράς: αντιμετώπισε την κατάσταση με την ίδια εξουσιαστική βουλιμία που επιδεικνύει ο Αλέξης Τσίπρας. Μετέτρεψε τη ΝΔ σε ακροδεξιό κόμμα, δεν συνεργάστηκε με το ΠαΣοΚ, ηγήθηκε του αντιμνημονιακού αγώνα και τώρα βρισκόμαστε εδώ που βρισκόμαστε: να μη ζητεί εκλογές αυτός για να γίνει αυτοδύναμος, όπως ονειρευόταν ο δυστυχής, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος, για να διαλύσουν εντελώς ΝΔ και ΠαΣοΚ αντιστοίχως. Με συνέπεια την έξοδό μας από την ευρωζώνη – γράφω παραπάνω γιατί.
* Οσον αφορά το ΠαΣοΚ, ο Βαγγέλης Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι πέθανε: «Δεν υπάρχουν πλέον όργανα, διαλύονται όλα. Υπάρχει μόνο ο πρόεδρος» – και κανείς απολύτως δεν έφερε αντίρρηση. Θα αναγεννηθεί, υποσχέθηκε, και «ο επόμενος πρόεδρος θα πρέπει να είναι 30 ετών». Στην ηλικία του Χριστού όταν άρχισε τα θαύματα• αλλά πότε θα γίνει αυτή η Δευτέρα Παρουσία, δεν μας το αποκάλυψε.
Το κόμμα που κυβέρνησε την Ελλάδα επί 22 χρόνια από τα 38 χρόνια της Μεταπολίτευσης εξαφανίζεται διακριτικά, το τέλος του ήρθε με «φσσσσσσς» και όχι με «μπαμ».
* Εχουμε ακόμη μία ευκαιρία στις επόμενες εκλογές να παραμείνουμε στο ευρώ, ημερολόγιό μου• δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι θα την αξιοποιήσουν οι δυνάμεις της λογικής. Υπάρχει κίνδυνος να διαλυθούν όλα – και μάλιστα όχι ήρεμα, όπως το ΠαΣοΚ.
γραμματοκιβώτιο
diodorus@tovima.gr
Και ξαφνικά, οι βάρβαροι εφύγαν. Τι άραγε να κάμωμε τώρα, εμείς οι πολιορκητές, οι νικηταί της Πλατείας;
Παναγιώτης Τυβίγγιος,
Ελληνίζων
***
Κατά τον Πίνδαρο, πρέπει να είναι ο κάθε «πολιτικός, αριστοτέχνης και δημιουργός ευνομίας και δίκης». Ει δ’ αλλιώς, θα το βρει η στραβή τ’ αρνί της (που μπορεί να είναι λύκος).
Κ. Γεωργακόπουλος@yahoo.com
***
Ο κ. Τσίπρας κατέβηκε απ’ το καλάμι για να κάνει κι αυτός την κωλοτούμπα του.
Ν. Κ., Πάτρα
***
Διόδωρε, έχω την εντύπωση ότι τώρα πια που ο ΣΥΡΙΖΑ εξελίχθηκε σε κόμμα εξουσίας έχει ολοκληρωμένες προτάσεις. Οχι μόνο για τις «δηλώσεις μετανοίας» αλλά ακόμα και για οίκηση των ξερονησιών.
Α. Τζαγκαράκης, @otenet.gr
***
Οσοι θυμόμαστε βασικές γνώσεις από την αριθμητική στις τάξεις του Δημοτικού μπορούμε να συμπεράνουμε για ποιον λόγο το πρόβλημα της χώρας είναι δυσεπίλυτο (αν όχι άλυτο…). Ενώ έχουμε πολλά ζητούμενα, δεν υπάρχει (ικανή) επάρκεια δεδομένων.
ο εκ Ξάνθης 8
***
Αγαπητέ Αλέξη• σεβαστή η επιθυμία σου να το παίξεις Ανδρέας του 2012. Θυμήσου όμως: το 1981 το χρέος μας ανερχόταν στο 30%, και ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο οι αγορές ήταν ανοιχτές, δίνοντας τη δυνατότητα στο Πασόκ να δανείζεται αφειδώς για να κάνει πράξη τους «λαγούς με πετραχήλια» που έταζε. Σήμερα, με το χρέος να καλπάζει στο 150%, τις αγορές κλειστές, με υπογεγραμμένη τη δανειακή σύμβαση, όλα αυτά που υπόσχεσαι είναι ανέφικτα. Αν, ο μη γένοιτο, έρθεις στην εξουσία, θα καταγκρεμιστείς πάραυτα, συμπαρασύροντας και την Ελλάδα στην έξοδο από το ευρώ και άρα στο οικονομικό και αμυντικό αδυνάτισμά της.
Γ. Κ., @otenet.gr
***
«Αριστερός Καρατζαφέρης» ήταν αυτός που τα τελευταία χρόνια τον συναγωνιζόταν σε εξυπνάδες και ατάκες. Αλλά αυτό, απέδειξε η περίπτωση του δεξιού Καρατζαφέρη, δεν ανεβάζει για πάντα τα ποσοστά, γιατί ο τυχοδιωκτισμός κάποτε αποκαλύπτεται.
Παρολύμπιος
***
Α (ντώνης) , Α (λέξης), Α (ngela) : τα τρία Αλφα της έρημης ζωής μας.
Α (βαδαίος). gr
***
Δεν μπήκαν στη Βουλή ο Ρέππας και ο Παπουτσής, παρ’ όλο που αγωνίστηκαν σκληρά για να μην απολυθεί ούτε ένας από το Δημόσιο. Το επισημαίνω μήπως καταλάβουν οι μιμητές τους ότι το πελατειακό κράτος τελείωσε. Δεν χρειάζεται να διορίζετε πλέον. Δεν θα σας ψηφίσουν με αυτή τη μέθοδο.
Ν. Κτιστάκης
***
«Ολαρία – ολαρά, γύρω – γύρω τα παιδιά / ο Βενιζέλος μαζί με τον Κουβέλη, / ο Τσίπρας με τον Καμμένο αγκαλιά / η Αλέκα μαζί με τον Αντώνη / κι η παρθένα με τον Σατανά / Ολα είναι μακρινά κι ευτυχισμένα / και τα ευρώ πέφτουνε από ψηλά / οι φιλελεύθεροι στροβιλίζονται πιο πέρα / και η Μέρκελ αστράφτει από χαρά» (με ευχαριστίες στον Μεγάλο «Νιόνιο»).
Συνήγορος του Αββαδών
***
«Ξέρεις τα σπίτια πεισματώνουν εύκολα, σαν τα γυμνώσεις» ( Κίχλη Α’, Γ. Σεφέρης).
Ανδρέας Β., @yahoo.gr
***
Με αφορμή το αίτημα για συνάντηση των προέδρων ΣΥΡΙΖΑ και Γαλλίας, θυμήθηκα παρόμοια επιστολή κοινοτάρχη προς τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο: «Ο Πρόεδρος της Κοινότητος Μιαμού Ηρακλείου προς τον τοιούτον της Κυβερνήσεως…».
Δημήτριος Τσεχίας

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk