Ολυμπιακή πορεία 92 χρόνων

ΕΠΙΤΥΧΙΑ κάθε άλλο τυχαία – σε αντίβαρο του οδυνηρού αποκλεισμού της εθνικής ομάδας υδατοσφαίρισης γυναικών από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου – η πρόκριση της Eθνικής ανδρών. Πόσω μάλλον καθώς στο ολυμπιακό μητρώο της καταγράφονται 14 συμμετοχές.

Ολυμπιακή  πορεία 92 χρόνων | tovima.gr
ΕΠΙΤΥΧΙΑ κάθε άλλο τυχαία – σε αντίβαρο του οδυνηρού αποκλεισμού της εθνικής ομάδας υδατοσφαίρισης γυναικών από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου – η πρόκριση της Eθνικής ανδρών. Πόσω μάλλον καθώς στο ολυμπιακό μητρώο της καταγράφονται 14 συμμετοχές. Η υδατοσφαίριση ανήκει στην πρωτοπορία του ομαδικού ελληνικού αθλητισμού και ήταν παρούσα μαζί με το ποδόσφαιρο στην εναρκτήρια διοργάνωση της δεύτερης περιόδου των Ολυμπιακών που χαρακτηρίζεται ως του «Μεσοπολέμου» (από το 1920 ως το 1936) ανάμεσα στους Α’ και Β’ Παγκοσμίους Πολέμους, καθώς μαύριζε ο διεθνής ορίζοντας με τον διαφαινόμενο Γ’ (1939). Στην εξέλιξη των αθλητικών γεγονότων η παρουσία της ελληνικής υδατοσφαίρισης επί σχεδόν έναν αιώνα (92 χρόνια) είναι ως αθλητική ιστορική διαδρομή αλλά και ως εθνικό γεγονός, αριθμητικά αλλά και ποιοτικά, ένα κεφάλαιο εύλογης σημασίας και αξιοσύνης. Γι’ αυτό ίσως αξίζει σήμερα ένα ταξίδι στον χρόνο σε μια βαρυσήμαντη περίοδο της εθνικής ζωής, όταν ρίζωνε στο ολυμπιακό στερέωμα το «πόλο» (με το Λονδίνο οι συμμετοχές θα γίνουν 15 επί 26 διοργανώσεων• συνεχώς δε από το 1980).
***
ΠΕΡΑΝ από την καθαυτό αγωνιστική παρουσία και με δεδομένο ότι η ιστορική εκτίμηση δεν είναι περιχαρακωμένη στη διάκριση κάποιου αθλήματος, ατομικού ή ομαδικού, η αυτογνωσία οδηγεί στη σχέση του με την εποχή και το εθνικό και διεθνές πλαίσιο. Ετσι η ελληνική αποστολή (πολυμελής για τα δεδομένα της εποχής – περισσότεροι από 50 αθλητές) ταξίδεψε στην πρωτεύουσα του Βελγίου, Αμβέρσα, με χαίνουσες τις πληγές και τα βαριά προβλήματα που άφησε ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος.
***
Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ στην ελληνική ολυμπιακή αποστολή επιβάλλεται να συσχετισθεί με τα κρατούντα σε επίπεδο, εθνικό και παγκόσμιο. Η Ελλάδα ύστερα από επτάχρονη πολεμική περιπέτεια (από τους Βαλκανικούς του 1912-1913 ως το 1919) ανήκε στην πλευρά των νικητών (των αποκαλούμενων Μεγάλων Δυνάμεων – Βρετανίας, Γαλλίας κ.ά.), αλλά η δοκιμασία της συνεχιζόταν στη Μικρά Ασία πρώτα με την εθνική έξαρση του νέου αγώνα και στη συνέχεια στο πικρό τέλος του 1922. Ετσι η ολυμπιακή ομάδα είχε συγκροτηθεί, εν μέσω πολέμου, από αθλητές της ελεύθερης Ελλάδας και της Ιωνίας (Σμύρνης). Στοιχείο αξιοπρόσεχτο σε εθνικοκοινωνικό πλαίσιο. Οι μικρασιάτες αθλητές διέπρεψαν στα χρόνια του Μεσοπολέμου και στις Βαλκανιάδες, μετά τον βίαιο ξεριζωμό από τα πάτρια εδάφη μέσα στον κλοιό της προσφυγιάς.
***
Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ διάκριση στους Ολυμπιακούς του 1920 οφείλεται στη σκοποβολή, όπου η εθνική ομάδα κατέλαβε τη δεύτερη θέση στο αγώνισμα περιστρόφου απόστασης 30 μέτρων και την τέταρτη σε απόσταση 50 μέτρων. Στα αγωνίσματα στίβου, ξιφασκίας, πάλης, ποδοσφαίρου, όπου συμμετείχαν και σμυρνιοί «μπαλαδόροι» και υδατοσφαίρισης, τίποτε το ιδιαίτερο, εκτός βέβαια από τη συμμετοχή μιας χώρας που βρισκόταν σε εμπόλεμη κατάσταση. Πλημμελέστατη η προετοιμασία και όλα τα συμπαρομαρτούντα. Πρώτος τη τάξει στην υδατοσφαίριση και στην κολύμβηση ο Διον. Βασιλόπουλος του ΑΟ Π. Φαλήρου, ενώ συμμετείχε και ο σμυρνιός υδατοσφαιριστής Στ. Δημητρίου, του Πέλοπα, που έμεινε στη Θεσσαλονίκη και διέπρεψε στη συνέχεια ως παίκτης του Αρη. Σε ένδειξη τιμής να θυμηθούμε τα ονόματα των πρωτοπόρων της ολυμπιακής υδατοσφαίρισης: Α. Ασημακόπουλος, Δ. Βασιλόπουλος, Σ. Δημητρίου, Σ. Μαυρίδης, Ν. Μπαλτατζής – Μαυροκορδάτος, Α. Ρουσιάς, Μ. Τσάμης και ο ηρωικός Παντ. Ψύχας.
***
ΣΗΜΕΙΟΛΟΓΙΚΑ αξίζει ιδιαίτερη αναφορά σε τρία στοιχεία: Η εμφάνιση της ολυμπιακής σημαίας με τους πέντε κύκλους. Η εκφώνηση για πρώτη φορά του όρκου του αθλητή. Ο αποκλεισμός ως ποινή των χωρών που ηττήθηκαν κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο (Γερμανία, Αυστρία, Τουρκία, Βουλγαρία, Ουγγαρία). Η Ρωσία δεν έλαβε μέρος λόγω της Οκτωβριανής Επανάστασης. Συμμετείχαν αποστολές 29 χωρών με 2.500 άνδρες και 64 γυναίκες. Οι πρώτοι Ολυμπιακοί μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο είχαν αρκετά κοινά σημεία με εκείνους αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (Λονδίνο 1948) όσον αφορά τη βαρύτατη επίδραση της παγκόσμιας σύρραξης στη νέα εποχή της ειρήνης, όπου πολλά φάνηκαν αμέσως τα προβλήματα σε νικητές και ηττημένους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk