Είναι φανερό ότι μετά τις εκλογές της περασμένης Κυριακής η χώρα έχει εισέλθει σε ένα νέο και πιο δραματικό επεισόδιο της μεγάλης περιπέτειας που βιώνει εδώ και τρία χρόνια.
Η διαφύλαξη και επιβεβαίωση του ευρωπαϊκού παρόντος και μέλλοντός μας έχει καταστεί μείζον διακύβευμα ισάξιας βαρύτητας με τη ζωτική ανάγκη για εθνική ανασυγκρότηση.
Η κεντροδεξιά παράταξη που είναι εκείνη που πέτυχε την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρώπη έχει εκ των πραγμάτων τον πρώτο λόγο και ρόλο, την ιστορική ευθύνη, να οδηγήσει τον τόπο έξω από τη σημερινή καταιγίδα.
Μόνον ανανεωμένη και ενωμένη μπορεί να το πετύχει. Οχι ως «κοινοπραξία» προσώπων αλλά ως συντεταγμένη ευρεία παράταξη στη βάση μιας ξεκάθαρης ιδεολογικής και πολιτικής ταυτότητας που μπορεί να ενώσει και να συνεγείρει.
Αυτή η βάση υπάρχει. Δεν είναι άλλη από την Ιδρυτική Διακήρυξη της Νέας Δημοκρατίας, του 1974.
Παραθέτω αυτολεξεί το σημαντικότερο τμήμα της, με την πίστη ότι η ανασυγκρότηση της μεγάλης ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς είναι όχι μόνον αναγκαία αλλά και εφικτή, καθώς και με την πεποίθηση ότι ο σημερινός Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να την επιτύχει.
«Η Νέα Δημοκρατία είναι η πολιτική παράταξις που αγνοεί τις διενέξεις και τους διχασμούς του παρελθόντος – που τόσα δεινά επεσώρευσαν στον τόπο μας – και προσανατολίζεται στα ευρύτερα δυνατά σχήματα εθνικής ενότητος.
Ζητεί για την πραγματοποίηση των σκοπών της την συνεργασία του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα της νέας γενιάς.
Και υπόσχεται:
* Οτι θα υπηρετεί πάντα και μόνο τα αληθινά συμφέροντα του έθνους, που βρίσκονται πέρα και πάνω από τις παραπλανητικές ετικέτες της Δεξιάς, του Κέντρου και της Αριστεράς.
* Οτι θα θεωρεί πάντα όλους τους Ελληνες όχι μόνο ίσους απέναντι των νόμων, αλλά και με ίσα δικαιώματα απέναντι των βιoτικών ευκαιριών και των δυνατοτήτων που διανοίγει ο πολιτικός, οικονομικός και κοινωνικός βίος.
* Οτι θα αφιερώσει όλες τις δυνάμεις – την πείρα, τις γνώσεις και τον ενθουσιασμό των παλαιότερων και των νεωτέρων στελεχών – για την ταχύρρυθμη ανάπτυξη της Ελλάδος σε όλους τους τομείς.
* Οτι η ελεύθερη οικονομία στην οποία πιστεύει η Νέα Δημοκρατία δεν ημπορεί να αποκλείσει την διεύρυνση του οικονομικού τομέως τον οποίο ελέγχει το κράτος. Και η ιδιωτική πρωτοβουλία δεν ημπορεί να βρει την δικαίωσή της χωρίς παράλληλη συμμετοχή των ευρυτέρων λαϊκών τάξεων στην κατανομή του εθνικού προϊόντος. Κάθε πολίτης της χώρας αυτής πρέπει να γίνει εργάτης μαζί και νομεύς της οικονομικής ευημερίας• και να αισθάνεται ήσυχος για το μέλλον του και για το μέλλον των παιδιών του.
Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει ότι η Ελλάς όχι μόνο δικαιούται αλλά και ημπορεί να εξασφαλίσει την εξέχουσα θέση και την ευτυχία του λαού της μέσα στην Ευρώπη όπου ανήκει, αν επιστρατεύσει όλες τις ικανότητες και αν αξιοποιήσει όλες τις αρετές του λαού της».
Αυτό το κείμενο ενώνει, συγκινεί και συνεγείρει. Ο ελληνικός λαός το έχει επανειλημμένα τιμήσει με την εμπιστοσύνη του. Είναι και σήμερα η συγκολλητική ουσία της παράταξης. Η δύναμη και η προοπτική μας.

Ο κ. Γ. Κουμουτσάκος είναι ευρωβουλευτής και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΝΔ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ