Εξω από τον χορό

Τη στιγμή που αλλάζουν οι πολιτικές ισορροπίες στην Ευρώπη η Ελλάδα κινδυνεύει να μείνει έξω από τον χορό, με αποτέλεσμα οι όποιες θετικές συνέπειες προκύψουν για τη χώρα μας από μια αλλαγή στην ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική με την υιοθέτηση κανόνων που θα προάγουν την ανάπτυξη να πέσουν στο κενό. Και αυτό διότι ό,τι χειρότερο μπορούσε να συμβεί συνέβη.

Εξω από τον χορό | tovima.gr
Τη στιγμή που αλλάζουν οι πολιτικές ισορροπίες στην Ευρώπη η Ελλάδα κινδυνεύει να μείνει έξω από τον χορό, με αποτέλεσμα οι όποιες θετικές συνέπειες προκύψουν για τη χώρα μας από μια αλλαγή στην ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική με την υιοθέτηση κανόνων που θα προάγουν την ανάπτυξη να πέσουν στο κενό. Και αυτό διότι ό,τι χειρότερο μπορούσε να συμβεί συνέβη. Στη δεινή οικονομική κρίση ήλθαν να προστεθούν μια βαθιά πολιτική κρίση και το φάσμα της ακυβερνησίας. Ετσι το κλυδωνιζόμενο σκάφος «Ελλάς» οδηγείται ακυβέρνητο στα βράχια, ενώ με μαθηματική ακρίβεια προβλέπεται πλέον η έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη, όχι επειδή το επιδιώκουν οι «κακοί» ευρωπαίοι συνεταίροι μας αλλά επειδή εμείς οι ίδιοι δεν μπορούμε ή δεν θέλουμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει. Είναι μάλιστα πολύ πιθανόν η αρνητική αυτή εξέλιξη να μην είναι δυνατόν να αποφευχθεί ακόμη και αν σχηματισθεί μια κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ πολιτικών οι οποίοι έχουν αποδείξει ότι δεν μπορούν να συνεργασθούν καθώς θέτουν την προάσπιση των μικροκομματικών τους σκοπιμοτήτων υπεράνω του εθνικού συμφέροντος.

Το παράδοξο είναι ότι όλοι τώρα μιλούν για την ανάγκη να συγκροτηθεί μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας όταν η κυβέρνηση αυτή υπήρχε ήδη. Ηταν η κυβέρνηση Παπαδήμου, την οποία τα κόμματα προσπάθησαν με κάθε τρόπο να υπονομεύσουν προκειμένου να οδηγηθούμε σε εκλογές, με αποτέλεσμα να επιδιώκουμε τώρα αυτό που ήδη είχαμε και χάσαμε για καθαρά κομματικούς λόγους. Ποιος μπορεί να ξεχάσει π.χ. την επιμονή του Αντώνη Σαμαρά για εκλογές στις 19 Φεβρουαρίου (!) και τα παραμύθια για βέβαιη αυτοδυναμία της ΝΔ. Χάθηκε έτσι στον βωμό των κομματικών σκοπιμοτήτων η μοναδική ευκαιρία να προχωρήσουμε πρώτα στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης και μετά στη διενέργεια εκλογών. Η Βουλή που είχε εκλεγεί τον Οκτώβριο του 2009 έδινε το περιθώριο οι νέες εκλογές να γίνουν ως τον Οκτώβριο του 2013, χωρίς να παραβιαστούν τα δημοκρατικά δικαιώματα του ελληνικού λαού. Να δούμε τώρα με την πανσπερμία των κομμάτων της νέας Βουλής τι είδους κυβέρνηση μπορεί να προκύψει όταν ο κάθε πολιτικός αρχηγός θέτει τους δικούς του απαράβατους όρους σε μια χώρα όπου δεν υπάρχει κουλτούρα κυβερνητικών συνεργασιών.

Τη στιγμή λοιπόν που θα έπρεπε να υπάρχει μια ισχυρή κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο της εξόδου από το ευρώ, η προοπτική που διαγράφεται είναι είτε μια ετοιμόρροπη κυβέρνηση συνεργασίας είτε νέες εκλογές, οι οποίες όμως και πάλι δεν θα λύσουν το βασικό πρόβλημα της ακυβερνησίας. Εν τω μεταξύ, με όλα αυτά που συμβαίνουν, η χώρα έχει πλήρως παραλύσει. Κατακόρυφη πτώση καταγράφεται στα έσοδα του Δημοσίου, καθώς υπολειτουργεί ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός, οι δόσεις από την τρόικα βρίσκονται στον αέρα και οι Ευρωπαίοι διαμηνύουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι άλλα χρήματα δεν θα υπάρξουν αν δεν ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας. Με τα δεδομένα αυτά δεν είναι λοιπόν καθόλου περίεργο που ο ξένος Τύπος αναφέρει ότι έχουν ήδη μυστικά ξεκινήσει οι διεργασίες στις ευρωπαϊκές τράπεζες για την επαναφορά της δραχμής, υπογραμμίζοντας ότι εκεί που έχουν φθάσει τα πράγματα αυτή θα είναι η καλύτερη λύση, χωρίς ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στην υπόλοιπη ευρωζώνη, όπως αρχικά πολλοί φοβούνταν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk