Σε απομόχλευση οι ευρωπαϊκές τράπεζες

Σε πώληση περιουσιακών τους στοιχείων και αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των στοιχείων του ισολογισμού τους και μείωση της αξίας του ενεργητικού τους προχωρούν οι τράπεζες στην Ευρώπη εν όψει των νέων υψηλότερων κεφαλαιακών απαιτήσεων που θα ισχύουν στο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Σε πώληση περιουσιακών τους στοιχείων και αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των στοιχείων του ισολογισμού τους και μείωση της αξίας του ενεργητικού τους προχωρούν οι τράπεζες στην Ευρώπη εν όψει των νέων υψηλότερων κεφαλαιακών απαιτήσεων που θα ισχύουν στο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες τις προηγούμενες ημέρες είναι ενδεικτικά της στρατηγικής που ακολουθούν οι διοικήσεις τους με στόχο την ενίσχυση των δεικτών κεφαλαιακής τους επάρκειας, υπό την πίεση της επενδυτικής κοινότητας που επιζητεί μεγαλύτερη ασφάλεια λόγω της κρίσης χρέους που πλήττει την ευρωζώνη.
Συγκεκριμένα η Royal Bank of Scotland (RBS), που ελέγχεται κατά 83% από τη βρετανική κυβέρνηση, ανακοίνωσε κέρδη από τις περικοπές σε μη οργανικές δραστηριότητες κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Παρ΄ όλα αυτά, δεν κατάφερε να αποφύγει τις ζημιές, οι οποίες διαμορφώθηκαν σε 1,52 δισ. στερλίνες, σχεδόν τριπλάσιες σε σχέση με τις υποαξίες ύψους 528 εκατ. στερλινών την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Οι ζημιές ήταν αποτέλεσμα αλλαγής της λογιστικής αποτύπωσης του χρέους της ύψους 2,46 δισ. στερλινών. Χωρίς αυτήν τα κέρδη της τράπεζας θα διαμορφώνονταν σε προ φόρων βάση σε 1,1 δισ. στερλίνες από 444 εκατ. στερλίνες το πρώτο τρίμηνο του 2011.
Από την πλευρά του, ο όμιλος της ΒΝΡ Paribas ανακοίνωσε κέρδη 2,87 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο της εφετινής χρήσης, επίπεδα υψηλότερα από τα 2,62 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Η γαλλική τράπεζα «χτυπήθηκε» επίσης από μια λογιστική μεταβολή στον ισολογισμό της, που αφορούσε δάνεια του ομίλου ύψους 800 εκατ. ευρώ και ήταν αποτέλεσμα της ανόδου των αποτιμήσεων των τίτλων που έχει εκδώσει και διαθέσει στην αγορά.
Και οι δύο τράπεζες ανακοίνωσαν ότι βρίσκονται σε φάση υλοποίησης των σχεδίων τους για ενίσχυση των δεικτών κεφαλαιακής τους επάρκειας. Αντιμέτωπες με την αγωνία των επενδυτών για την υγεία του τραπεζικού κλάδου και τους πιο αυστηρούς εποπτικούς κανόνες, τα ευρωπαϊκά πιστωτικά ιδρύματα περιορίζουν τις δραστηριότητές τους και προχωρούν σε απομόχλευση των ισολογισμών τους μειώνοντας το υπόλοιπο των δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Η BNP ανακοίνωσε ότι έχει ολοκληρώσει το 80% του πλάνου ανακεφαλαιοποίησής της που ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο μέσω της μείωσης της αξίας του ενεργητικού της κατά 70 δισ. ευρώ. Εκανε ένα μεγάλο βήμα κεφαλαιακής ενίσχυσης τον Μάρτιο πουλώντας ένα πακέτο μετοχών της τάξεως του 29% που κατείχε σε γαλλική εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία αυξάνοντας τους δείκτες κεφαλαιακής της επάρκειας κατά 1,5 δισ. ευρώ. Επιπλέον η τράπεζα συνέχισε να μειώνει την έκθεσή της σε ευρωπαϊκό δημόσιο χρέος εγγράφοντας ζημιές 142 εκατ. ευρώ.
Ανάλογο πλάνο κεφαλαιακής ενίσχυσης εφαρμόζει και η RBS, η οποία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι βρίσκεται σε διαδικασία μείωσης του ενεργητικού της. Συγκεκριμένα «έκοψε» μη τραπεζικού χαρακτήρα δραστηριότητες κατά επιπλέον 11 δισ. στερλίνες το πρώτο τρίμηνο και έγραψε κέρδη 182 εκατ. ευρώ. Στόχος της βρετανικής κυβέρνησης είναι να «καθαρίσει» την τράπεζα από τα «κακά» δάνεια ώστε να μπορέσει κάποια στιγμή να πουλήσει το μερίδιό της.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk