«Να προχωρήσει άμεσα η στήριξη των τραπεζών»

Στο «κόκκινο» βρίσκεται η αγωνία στο Μέγαρο Μαξίμου για την ολοκλήρωση της μεταβατικής διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού κλάδου, αλλά και για την τύχη που θα έχουν η Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως «ωρολογιακή βόμβα» για το σύστημα, λόγω των σημαντικών αναγκών τους σε κεφάλαια μετά τη συμμετοχή τους στο PSI.

Στο «κόκκινο» βρίσκεται η αγωνία στο Μέγαρο Μαξίμου για την ολοκλήρωση της μεταβατικής διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού κλάδου, αλλά και για την τύχη που θα έχουν η Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως «ωρολογιακή βόμβα» για το σύστημα, λόγω των σημαντικών αναγκών τους σε κεφάλαια μετά τη συμμετοχή τους στο PSI.
Την Παρασκευή ο πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος με επιστολή του στον πρόεδρο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) κ. Παναγιώτη Θωμόπουλο ζητεί να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τα εξής:
«Η άμεση κεφαλαιακή ενίσχυση των βιώσιμων πιστωτικών ιδρυμάτων, ώστε να πληρούνται οι προβλεπόμενες από την Τράπεζα της Ελλάδος απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας, είναι αναγκαία για τη διατήρηση της σταθερότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ».
Οπως είναι γνωστό, το ταμείο έχει στη διάθεσή του τα ομόλογα του EFSF, ύψους 18 δισ. ευρώ, τα οποία προορίζονται για την κάλυψη του ελλείμματος που παρουσιάστηκε για τους τέσσερις μεγαλύτερους ομίλους (Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς), ως αποτέλεσμα των ζημιών του 2011, και ακόμη το όλο εγχείρημα βρίσκεται «στον αέρα».

O κανονισμός λειτουργίας του ΤΧΣ
Η αιτία της μη διάθεσης αυτών των πόρων σχετίζεται με τον κανονισμό λειτουργίας του ΤΧΣ, στον οποίο προβλέπεται η υπό προϋποθέσεις υποχρεωτική επιστροφή από τις τράπεζες της βοήθειας που θα λάβουν. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, ο όρος αυτός από μόνος του ακυρώνει την ενίσχυση των εποπτικών κεφαλαίων μέσω των ομολόγων του EFSF.
Ο κ. Παπαδήμος έχει ήδη δρομολογήσει τις ενέργειες που είναι απαραίτητες για την τροποποίηση του καταστατικού του Ταμείου ώστε να προχωρήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και να υπογραφούν οι σχετικές συμβάσεις προεγγραφής τους με την ΤτΕ και το ΤΧΣ.
Μάλιστα σημειώνει στην επιστολή του ότι «αν το Ταμείο κρίνει σκόπιμο η σύμβαση προεγγραφής να περιλαμβάνει πρόσθετους όρους, αυτοί θα πρέπει να είναι συνεπείς με την αξιολόγηση της Τράπεζας της Ελλάδος ότι η μεταβατική κεφαλαιακή ενίσχυση συνιστά αύξηση των εποπτικών κεφαλαίων του πιστωτικού ιδρύματος».
Με τον τρόπο αυτόν θα παραμείνουν ανοιχτές και οι κάνουλες χρηματοδότησης μέσω του Ευρωσυστήματος.
Σε εκκρεμότητα παραμένουν και οι αποφάσεις για τις δύο υπό δημόσιο έλεγχο τράπεζες, την ΑΤΕ και το ΤΤ, οι οποίες έχουν πάρει παράταση για την ανακοίνωση των μεγεθών της περυσινής χρήσης για τις 15 Μαΐου.
Αυτή τη στιγμή, με βάση τη νομοθεσία για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο, οι κρατικές τράπεζες δεν μπορούν να λάβουν ενίσχυση από το ΤΧΣ, που σημαίνει ότι θα πρέπει να στηριχθούν από τον βασικό τους μέτοχο, το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο ωστόσο δεν έχει τη δυνατότητα, χωρίς εξωτερική βοήθεια, να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου τους. Επιπλέον, δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί τα προγράμματα εξυγίανσής τους.
Αυτός είναι ο λόγος της μη δημοσιοποίησης των οικονομικών καταστάσεων του 2011, η οποία αν προχωρούσε οι δύο τράπεζες θα βρίσκονταν «στο κενό», απειλώντας τη βιωσιμότητα όλου του κλάδου.
Κεφαλαιακά προβλήματα αντιμετωπίζουν και μικρότερες τράπεζες, τα οποία ωστόσο μπορούν να αντιμετωπιστούν σχετικά εύκολα, λόγω των μεγεθών τους.

Σύνδεση με τη δανειακή σύμβαση
Σε κάθε περίπτωση πάντως η εύρυθμη λειτουργία των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη δανειακή σύμβαση που συνοδεύει το μνημόνιο.
Αν αποφασιστεί η καταγγελία του νέου οικονομικού προγράμματος που έχει δεσμευθεί να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση, ελλοχεύει ο κίνδυνος να μην αποσταλεί η δεύτερη δόση της χρηματοδοτικής ενίσχυσης, ύψους 29 δισ. ευρώ, που προορίζεται σε μεγάλο βαθμό για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Επιπλέον, θα διακοπεί οριστικά η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ, που θα σημάνει την απώλεια ρευστότητας για την ελληνική οικονομία ύψους άνω των 130 δισ. ευρώ. Οπως επισημαίνει σε ανάλυσή της η Alpha Bank, στο τέλος Μαρτίου 2012 το υπόλοιπο των ιδιωτικών καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα ανερχόταν σε 165,3 δισ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο των δανείων στα 245,1 δισ. ευρώ.

Οι Ισπανοί μάς δείχνουν τον δρόμο της εξυγίανσης
Τον δρόμο που ίσως αναγκαστούν να ακολουθήσουν ορισμένες ελληνικές τράπεζες δείχνουν οι Ισπανοί, οι οποίοι προσανατολίζονται στη λύση της διάσπασης των προβληματικών τραπεζών σε «καλές» και «κακές», προκειμένου να διευκολυνθεί η εξυγίανσή τους και η εν συνεχεία πώλησή τους. Τα σοβαρότερα προβλήματα στον ισπανικό τραπεζικό κλάδο προέρχονται από τα «κόκκινα» δάνεια που έχουν δοθεί σε κατασκευαστικές εταιρείες, τα οποία υπολογίζονται σήμερα στα 184 δισ. ευρώ.
Μετά τον διαχωρισμό οι «καλές» τράπεζες θα μπορούν να εξαγοραστούν από ισχυρότερους ομίλους, ντόπιους ή ξένους. Σε έκθεσή της η JP Morgan εκτιμά ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον για την αναδοχή των καταθέσεων και των υγιών στοιχείων του ενεργητικού των υπό διάσπαση τραπεζών. Και στην περίπτωση των ισπανικών πιστωτικών ιδρυμάτων, όπως και στη χώρα μας, οι αναλυτές προτιμούν η ανακεφαλαιοποίησή τους να γίνει με ενίσχυση από την ΕΕ και το ΔΝΤ, ώστε να διασφαλιστεί ο ιδιωτικός χαρακτήρας τους. Βέβαια για να συμβεί αυτό θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή στον κανονισμό λειτουργίας των ευρωπαϊκών ταμείων στήριξης (EFSF – ESM).
Ο διαχωρισμός προβληματικών τραπεζών είναι ένα από τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους οι ελληνικές αρχές. Ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση για να προχωρήσει η διαδικασία είναι απαραίτητο το νέο πακέτο στήριξης ΕΕ – ΔΝΤ, μέσω του οποίου θα καλυφθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες των νέων υγιών ιδρυμάτων που θα προκύψουν. Με τον τρόπο αυτόν είναι δυνατή η διασφάλιση του 100% των καταθέσεων, ακόμη και αν αποφασιστεί το οριστικό «λουκέτο» σε μια τράπεζα, όπως συνέβη προσφάτως με τις τρεις συνεταιριστικές. Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει δηλώσει ότι τα 50 δισ. ευρώ που προορίζονται για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο είναι αρκετά.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk