Η Ελλάδα πλησιάζει στο Διάστημα

Τα πρώτα της δειλά βήματα κάνει η μικρή αλλά καινοτόμος διαστημική βιομηχανία της Ελλάδας, καθώς αποκτά εθνική στρατηγική, εντοπίζοντας τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα, προτείνοντας τη δημιουργία ενός space cluster και επεκτείνοντας τις διεθνείς συνεργασίες της με αναδυόμενες δυνάμεις στον χώρο του Διαστήματος.

Τα πρώτα της δειλά βήματα κάνει η μικρή αλλά καινοτόμος διαστημική βιομηχανία της Ελλάδας, καθώς αποκτά εθνική στρατηγική, εντοπίζοντας τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα, προτείνοντας τη δημιουργία ενός space cluster και επεκτείνοντας τις διεθνείς συνεργασίες της με αναδυόμενες δυνάμεις στον χώρο του Διαστήματος.
Το μικρό τεχνολογικό «θαύμα» της Ελλάδας γεννήθηκε πριν από λίγα χρόνια στο «μαιευτήριο» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) από μια «μαγιά» αμυντικών βιομηχανικών και εταιρειών πληροφορικής, οι οποίες είναι εξωστρεφείς, απασχολούν άνω των 1.000 εργαζομένων υψηλής εξειδίκευσης και παράγουν καινοτόμα hardware και software για διαστημικές εφαρμογές.
«Εχουν γίνει τρία μεγάλα βήματα» σημειώνει ο πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ) κ. Θανάσης Πότσης. «Το πρώτο είναι η εκπόνηση εθνικής στρατηγικής για το Διάστημα, κάτι πάρα πολύ σημαντικό, αφού για πρώτη φορά το ελληνικό κράτος αποφασίζει να στηρίξει τεχνολογικούς τομείς υψηλής ανταποδοτικότητας. Το δεύτερο είναι ο εντοπισμός των τεχνολογιών και των βιομηχανικών τομέων, που έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχημένων εφαρμογών από το «οικοσύστημα» της χώρας μας. Το τρίτο είναι η πρόταση για τη δημιουργία συνεργατικών σχηματισμών με στόχο την εξωστρέφεια, τις συνέργειες και τις συμπληρωματικές υπηρεσίες» εξηγεί.
Ειδική μελέτη εντόπισε τους τομείς που κρύβουν ευκαιρίες για την ελληνική διαστημική βιομηχανία, προτείνοντας για περαιτέρω ανάπτυξη το hardware και το software για χρήση στο Διάστημα, τα συστήματα πλοήγησης, τους αισθητήρες και τις εφαρμογές επιτήρησης συνόρων, ναυσιπλοΐας και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών. Ο κ. Πότσης επισημαίνει ότι η γεωγραφία της Ελλάδας, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αποτελούν ιδανικό «εργαστήριο» για την ανάπτυξη τέτοιων εφαρμογών. Παράλληλα, κυοφορούνται συνεργασίες με το Ισραήλ, την Ινδία και την Κίνα, ενώ ετοιμάζεται η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τις δύο πρώτες, προκειμένου οι εταιρείες του κλάδου να ανοιχτούν σε νέες αγορές.

Η στρατηγική
Σύμφωνα με την εθνική στρατηγική, η εισδοχή της Ελλάδας στο κλειστό κλαμπ των διαστημικών χωρών αποτελεί στρατηγική επιλογή για την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας και πλεονέκτημα για την οικονομία, αφού η επένδυση μιας χώρας στο Διάστημα συνεισφέρει σημαντικά στην ανάπτυξη της βιομηχανίας, καθώς επιφέρει απόδοση επένδυσης κατά 4,5%.
Ετσι προτείνονται οι συνεργασίες για δράσεις μεγάλης κλίμακας, η δημιουργία ελληνικών διαστημικών συσκευών και η ένταξή τους σε ολοκληρωμένες διαστημικές μονάδες, η αναστροφή της χαμηλής «γεωεπιστροφής» των επενδύσεων, η ενθάρρυνση και υποστήριξη της χρήσης διαστημικών εφαρμογών, η βελτίωση του επιπέδου τεχνογνωσίας, καθώς και η προώθηση διεθνών συνεργασιών.

Space cluster
Παράλληλα, η ΕΒΙΔΙΤΕ, από κοινού με την Ελληνική Πρωτοβουλία Τεχνολογικών Συνεργατικών Σχηματισμών, Corallia, έχει καταθέσει πρόταση για τη δημιουργία ενός space cluster, η οποία έχει περάσει την πρώτη φάση αξιολόγησης και βρίσκεται στη δεύτερη θέση διαγωνισμού της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ).
Το cluster θα λειτουργήσει σε δύο επίπεδα. Το πρώτο θα παρέχει υποστηρικτικές υπηρεσίες για την αξιοποίηση των διαστημικών τεχνολογιών και την εξωστρέφεια του «οικοσυστήματος», ενώ το δεύτερο στοχεύει στην έρευνα και ανάπτυξη (R&D) με την απορρόφηση πόρων του ΕΣΠΑ για τη χρηματοδότηση τεχνολογιών προτεραιότητας.
Το «πάντρεμα» γίνεται και για λόγους οικονομίας, αφού υπάρχουν συνέργειες μεταξύ της διαστημικής τεχνολογίας και της μικροηλεκτρονικής, που αποτελεί και τον «πυρήνα» των δραστηριοτήτων του Corallia. Οπως αναφέρει το μέλος της ομάδας διοίκησης του Corallia κ. Χόρχε Σάντσες, «επιδιώκουμε να φέρουμε δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης, και μέσα από αυτές να δημιουργήσουμε μια νέα αγορά και να εκπαιδεύσουμε στελέχη, με στόχο καινοτόμα προϊόντα, κατάλληλα για χρήση υπό οποιεσδήποτε συνθήκες» λέει.
Μακροπρόθεσμος στόχος του cluster είναι, όπως λέει, η δημιουργία μιας πλήρους μονάδας ελληνικής διαστημικής τεχνολογίας και η ενσωμάτωσή της σε δορυφορική αποστολή. Ο κ. Σάντσες επισημαίνει ότι θα μπορούσε «να υπάρξει μια ελληνική διαστημική αποστολή με δορυφόρο και αντικείμενο τη μελέτη της ιονόσφαιρας». Θεωρητικά, η χώρα θα μπορούσε να είναι έτοιμη να εκτοξεύσει δορυφόρο made in Greece ως το 2020, αν και υπό τις υπάρχουσες συνθήκες θα θεωρείται κατόρθωμα αν ως τότε το 40% των εξαρτημάτων ενός δορυφόρου παράγεται στη χώρα μας.

Στόχος η είσοδος ελληνικών εταιρειών στις μεγάλες αγορές
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Ερευνας και Τεχνολογίας κ. Κώστα Κοκκινοπλίτη, η ως τώρα διαστημική στρατηγική δεν απέδωσε τα αναμενόμενα στη χώρα. «Τώρα κάνουµε µια ανασύνταξη δυνάµεων, διαµορφώσαµε µια στρατηγική και θέλουµε να βάλουµε την ESA περισσότερο στο παιχνίδι, διότι οι εταιρείες µας αντιµετωπίζουν δυσκολίες στο να εισέλθουν σε µεγάλα projects και να διεισδύσουν στον χώρο της διαστηµικής» σημειώνει.
Οπως λέει, αναμένεται και από την ESA ένα κείμενο στρατηγικής για την Ελλάδα και στη συνέχεια θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να βρεθεί η «φόρμουλα» μεγαλύτερης εμπλοκής του ελληνικού οικοσυστήματος με τις μεγάλες αγορές. «Υπάρχει πρόοδος. Συνενώνονται οι επιχειρήσεις, οι φορείς µιλούν µεταξύ τους και υπάρχουν µεγάλα προγράµµατα και υποστήριξη από την Κοµισιόν για να φέρουµε κοντά επιχειρήσεις και ερευνητικά κέντρα, αφού εξακολουθεί να µην υπάρχει σύνδεση έρευνας και παραγωγής» καταλήγει.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk