Σοκ και χάος στη ΝΔ

Το πρόσωπό του έσπασε… Η απογοήτευση ήταν κυρίαρχη. Με ένα απλανές βλέμμα υποδέχθηκε το εκλογικό αποτέλεσμα της 6ης Μαΐου ο κ. Αντ. Σαμαράς. Ο ίδιος δεν το ανέμενε. Θεωρούσε ότι το κλίμα θα ήταν καλύτερο και θα άλλαζε. Ετσι τον είχαν πείσει ορισμένοι εκ των συμβούλων του που έριχναν στην πυρά τις δημοσκοπήσεις και αγνοούσαν τα μηνύματα της κοινωνίας. «Είναι παιχνίδια των κέντρων και των συμφερόντων» του έλεγαν ορισμένοι και ένας εκ των συνεργατών του έφθασε στο σημείο σε κάποια σύσκεψη να πετάξει στον αέρα τα χαρτιά με τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων.

Το πρόσωπό του έσπασε… Η απογοήτευση ήταν κυρίαρχη. Με ένα απλανές βλέμμα υποδέχθηκε το εκλογικό αποτέλεσμα της 6ης Μαΐου ο κ. Αντ. Σαμαράς. Ο ίδιος δεν το ανέμενε. Θεωρούσε ότι το κλίμα θα ήταν καλύτερο και θα άλλαζε. Ετσι τον είχαν πείσει ορισμένοι εκ των συμβούλων του που έριχναν στην πυρά τις δημοσκοπήσεις και αγνοούσαν τα μηνύματα της κοινωνίας. «Είναι παιχνίδια των κέντρων και των συμφερόντων» του έλεγαν ορισμένοι και ένας εκ των συνεργατών του έφθασε στο σημείο σε κάποια σύσκεψη να πετάξει στον αέρα τα χαρτιά με τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων. Ακόμη και το μεσημέρι των εκλογών, μετά τις πρώτες ενδείξεις από τα exit polls, το εσωτερικό σύστημα ήταν σε πλάνη. Ανέμενε ποσοστά άνω ή έστω οριακά στο 25%. Ελάχιστοι είχαν κατανοήσει τι γινόταν στην κοινωνία, μεγάλο τμήμα της οποίας δεν αποδέχθηκε την πολιτική του κόμματος και τις θέσεις του κ. Σαμαρά. Το εκλογικό αποτέλεσμα άνοιξε τη μεγάλη συζήτηση στο εσωτερικό της ΝΔ για την πιο δεινή εκλογική θέση, την ανάγκη επανένωσης της παράταξης και την επόμενη ημέρα.

Το 18,8% γκρέμισε τον γαλάζιο πύργο στην εκλογική άμμο. Το τσουνάμι των ψηφοφόρων έφερε στο επίκεντρο την αγαπημένη σε στενό του σύμβουλο «θεωρία του χάους» που προκάλεσε χάος και στη ΝΔ. Το εκλογικό σοκ ήταν ισχυρό για τον πρόεδρο της ΝΔ και με βάση αυτό δρομολογούνται ήδη εξελίξεις στην ευρύτερη παράταξη, οι οποίες αυτή τη στιγμή έχουν πρωταγωνιστή και ρυθμιστικό παράγοντα τον κ. Αντ. Σαμαρά.

Η ΝΔ εισήλθε σε φάση ενδοσκόπησης και εσωστρέφειας από την περασμένη Κυριακή και καταβάλλονται πολλές προσπάθειες να χαμηλώσουν οι τόνοι.

Ενταση στον 3ο όροφο

Η πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση ανέδειξε το διαχρονικό και δομικό πρόβλημα της παράταξης, που δεν είναι άλλο από την έλλειψη κουλτούρας συλλογικότητας σε όλη την ιεραρχία. Σε τέτοιες στιγμές όμως, όπου συντρίβονται τα σχέδια των επιτελείων, η πίεση είναι μεγάλη και η… χύτρα είναι έτοιμη να σκάσει. Ενστάσεις, διαφωνίες, αντικρουόμενες απόψεις, συγκρούσεις, διχογνωμίες, προσωπικές έριδες, ιδεολογικές διαφορές κ.ά. βγαίνουν με ευκολία στην επιφάνεια, δείχνοντας το μωσαϊκό ενός κόμματος εξουσίας.
Μέχρι στιγμής έχει αποφευχθεί η εσωκομματική συζήτηση για τους λόγους του αρνητικού εκλογικού ποσοστού. Ο κ. Σαμαράς στην προ ημερών συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας, όταν κάποια μέλη προσπάθησαν να ανοίξουν συζήτηση, την έκοψε, ενώ προχθές στην ΚΟ, αν και παραδέχθηκε δημοσίως πως «το εκλογικό αποτέλεσμα προφανώς δεν μας ικανοποιεί», είπε αόριστα ότι θα συζητηθεί το ζήτημα στο κόμμα αναλυτικά.
Αυτή η μετάθεση της συζήτησης για το μέλλον δεν εμποδίζει ακόμη και στενούς του συνεργάτες να συζητούν και να επιρρίπτουν ευθύνες. Πολλοί μιλούν για τεταμένες σχέσεις και διχοτόμηση της ηγετικής ομάδας, στοιχεία που αναδεικνύονται για πρώτη φορά με τόση ένταση στον 3ο όροφο των γραφείων της ΝΔ.
Η αγωνία περισσεύει για το αύριο της ΝΔ και οι ψυχραιμότεροι συνιστούν υπομονή. Μια ενδεχόμενη εκλογική αναμέτρηση στα μέσα του Ιουνίου παγώνει τα πάντα: επιδιώξεις, στρατηγικές, φιλοδοξίες και σχέδια.

Μετάθεση ευθυνών

Μερικές φορές, συνομιλώντας με ορισμένους συνεργάτες του κ. Σαμαρά, κατανοεί κάποιος ότι γίνεται προσπάθεια διάχυσης των ευθυνών προς πάσα κατεύθυνση. Οι πιο έμπειροι χρησιμοποιούν τη φράση «ο σώζων εαυτόν σωθήτω». Ακόμη και στο επιτελείο του κ. Σαμαρά υπάρχουν στελέχη που κατανοούν τους λόγους του αρνητικού αποτελέσματος της ΝΔ και άλλοι που συνεχίζουν να θεωρούν πως έγινε το καλύτερο.
Ουδείς θεώρησε ότι έχει ευθύνη και δεν υπήρξε καν η ευθιξία από ορισμένους να θέσουν στη διάθεση του προέδρου τις παραιτήσεις τους. Η λογική του «δεύτερου γύρου», μιας νέας εκλογικής αναμέτρησης, που έχουν αρκετοί στο μυαλό τους θεωρείται σωτήρια για τη ΝΔ, αλλά και πάλι αγνοούν πολλές παραμέτρους.

Ο «μοιραίος»

Στο εσωτερικό της ΝΔ αποδιοπομπαίος τράγος είναι ο βασικός σύμβουλος του κ. Σαμαρά, ο κ. Χρ. Λαζαρίδης, στον οποίο πολλοί χρεώνουν αρκετές λάθος συμβουλές και εισηγήσεις, όπως τη βασική για συμμετοχή στην κυβέρνηση Παπαδήμου που κόστισε στο κόμμα. Ο κ. Σαμαράς στηρίζει το πάλαι ποτέ στέλεχος του Ρήγα Φεραίου, παρά το γεγονός ότι για πολλούς θεωρείται ο «μοιραίος σύμβουλος». Σε κάθε αυλή ενός ηγέτη τα παιχνίδια εξουσίας έχουν θύτες και θύματα, μηχανορραφίες και συνωμοσίες.
Αυτό ακριβώς γίνεται και στη Συγγρού, με αποτέλεσμα να αναδεικνύονται επεισόδια και περιστατικά που εξηγούν γιατί η ΝΔ δεν πέτυχε όχι την αυτοδυναμία, που ως στόχος χάθηκε στην αρχή της προεκλογικής περιόδου, αλλά ούτε καν την ισχυρή εντολή. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν κλήθηκε στη Συγγρού ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης να αναλάβει τη θέση του επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής, τρόμαξε από την οργανωτική ανυπαρξία του κόμματος.
Ο κ. Σαμαράς στην προεκλογική περίοδο πορεύτηκε μόνος και τον στήριξαν ελάχιστοι φίλοι από τα παλιά, όπως οι κκ. Κ. Μπούρας, Ι. Μιχελάκης, Γ. Μουρούτης, Δ. Κανελλόπουλος, Δ. Καραχάλιος, Τ. Μπαλτάκος, Ν. Τσιούτσιας, Γρ. Τσιμογιάννης, Γ. Χαρβαλιάς, αλλά και ο κ. Μεϊμαράκης που ήταν καθημερινά στον 3ο όροφο των γραφείων της ΝΔ.
«Ο πρόεδρος έδωσε έναν μοναχικό αγώνα και δεν δικαιούνται να μιλάνε οι απόντες» λένε οι υποστηρικτές του, αλλά υπάρχει και ο αντίλογος όσων τον επικρίνουν, λέγοντας ότι οι ηγέτες ευθύνονται για τους συνεργάτες τους και άρα αναλαμβάνουν και τις ευθύνες τους και προβάλλουν το έλλειμμα εμπιστοσύνης.

Αλλαγές στον… καφέ

Εξάλλου είχαν γίνει πολλά: ο πρωινός καφές με τη συμμετοχή κορυφαίων στελεχών, όπως των αντιπροέδρων, είχε ατονήσει εδώ και μήνες. Π.χ. ο κ. Δ. Αβραμόπουλος διαφωνούσε με τη δεξιά στροφή και τη ρητορεία για αυτοδυναμία, ενώ δέχθηκε αναίτια επίθεση δύο ημέρες πριν από τις εκλογές από ιστοσελίδα φίλα προσκείμενη στην ηγεσία.
Ενδεικτικό της ανησυχίας και της απόφασης να αλλάξουν εν μέρει τα κακώς κείμενα ήταν η διεύρυνση, τρεις ημέρες μετά τις εκλογές, του πρωινού καφέ και η αλλαγή της σύνθεσης, με τη συμμετοχή των αντιπροέδρων.
Οι γκρίνιες διατηρούνται όσο το δυνατόν σε αρκετά χαμηλούς τόνους και δεν δημοσιοποιούνται. «Η συζήτηση θα γίνει και πολλά θα ειπωθούν στον χρόνο τους. Οι ευθύνες θα αποδοθούν. Αυτή τη στιγμή προέχει η ψυχραιμία» αναφέρουν κεντρικά στελέχη της ΝΔ που διευκρινίζουν πως η ώρα του λογαριασμού θα καθυστερήσει λόγω των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων για τον σχηματισμό ή όχι κυβέρνησης.
Οπως είναι κατανοητό, θέμα ηγεσίας δεν τίθεται αυτή τη στιγμή από κανέναν, αλλά υπάρχουν κορυφαία στελέχη που βάζουν το ζήτημα της «επόμενης ημέρας» στη ΝΔ και μιλούν για την ανάγκη αμέσως να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες επανένωσης της Κεντροδεξιάς.

Οι 10+1 λόγοι που γκρέμισαν το γαλάζιο όνειρο της ΝΔ
1. Ακυρώθηκε η θεωρία του μεσαίου χώρου – χάθηκαν κεντρώοι ψηφοφόροι.
2. Δεν έπεισε για τη στήριξη στο δεύτερο μνημόνιο, αφού επί δύο χρόνια κινήθηκε με αντιμνημονιακούς τόνους.
3. Η κομματική βάση δεν αποδέχθηκε τη στήριξη της ΝΔ στην κυβέρνηση Παπαδήμου.
4. Με λάθη στρατηγικής και πολιτικής διαχείρισης δημιουργήθηκαν δύο νέα κόμματα από τα σπλάχνα της ΝΔ, η Δημοκρατική Συμμαχία και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες.
5. Η ΝΔ ήταν ανέτοιμη για εκλογές, αν και τις ζητούσε επίμονα.
6. Δεν άλλαξε σε τίποτα το κόμμα και παρέμεινε ένας παρηκμασμένος μηχανισμός που δεν αναδιοργανώθηκε.
7. Λανθασμένη προεκλογική στρατηγική που συσπείρωσε μόλις το 50% των ψηφοφόρων της ΝΔ. Ανυπαρξία στρατηγικού σχεδιασμού (κόμματος – εξουσίας).
8. Προβληματικά και χαμηλού βεληνεκούς ψηφοδέλτια και εσωκομματικά προβλήματα σε πολλούς νομούς.
9. Η σκληρή δεξιά ατζέντα έφερε αντίθετα αποτελέσματα και ευνόησε τη Χρυσή Αυγή, όπως έγινε και στη Γαλλία.
10. Δεν αξιολογήθηκαν οι διαθέσεις της κοινωνίας και δεν κατανοήθηκε ο θυμός της, αλλά και η πλήρης απαξίωση του δικομματισμού.
11. Το αφήγημα της ΝΔ δεν έγινε κατανοητό. Δεν πείστηκαν οι πολίτες για την ορθότητα της οικονομικής της πολιτικής.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
Σίβυλλα
Helios Kiosk