Ο Κουβέλης κατηγορεί τον Τσίπρα και ετοιμάζεται για εκλογές

Σε εκλογική ετοιμότητα έχουν τεθεί τα στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς καθώς κρίνουν ότι οι νέες κάλπες είναι πλέον επί θύραις μπροστά στο αδιέξοδο που προέκυψε κατά τις διαβουλεύσεις για κυβερνητική λύση. Το «σήμα» για να λάβουν όλοι – βουλευτές, μέλη και συνεργαζόμενοι με τη ΔΗΜΑΡ – «θέσεις μάχης» εν όψει επαναληπτικών εκλογών έδωσε ο ίδιος ο πρόεδρός της κ. Φ. Κουβέλης.

Σε εκλογική ετοιμότητα έχουν τεθεί τα στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς καθώς κρίνουν ότι οι νέες κάλπες είναι πλέον επί θύραις μπροστά στο αδιέξοδο που προέκυψε κατά τις διαβουλεύσεις για κυβερνητική λύση. Το «σήμα» για να λάβουν όλοι – βουλευτές, μέλη και συνεργαζόμενοι με τη ΔΗΜΑΡ – «θέσεις μάχης» εν όψει επαναληπτικών εκλογών έδωσε ο ίδιος ο πρόεδρός της κ. Φ. Κουβέλης. Η στρατηγική της επόμενης ημέρας για τη ΔΗΜΑΡ δεν αλλάζει, αλλά ήδη εμπλουτίζεται με επιχειρήματα από την εμπειρία των διερευνητικών εντολών, με τη ΔΗΜΑΡ , όπως έλεγαν στελέχη της, «να μην έχει απεμπολήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις της».
Ηταν χαρακτηριστική η τοποθέτηση του κ. Κουβέλη κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα την περασμένη Παρασκευή:
«Αν δεν αλλάξει στάση ο ΣΥΡΙΖΑ, θα πάμε για εκλογές. Δεν τις θέλαμε, κάναμε ό,τι περνούσε από το χέρι μας – και ακόμη περισσότερα – για να μη γίνουν, αλλά εφόσον γίνουν είμαστε έτοιμοι, σε θέση μάχης».
Ο κ. Κουβέλης υπέδειξε έτσι τον ΣΥΡΙΖΑ ως υπεύθυνο στην περίπτωση που οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές, ενώ παράλληλα υπερτόνισε τις προσπάθειες που έκανε η ΔΗΜΑΡ για να βρεθεί κυβερνητική λύση.
Μάλιστα κορυφαίο στέλεχος της ΔΗΜΑΡ σημείωνε στο «Βήμα»: «Αν τελικά πάμε σε εκλογές, η ΔΗΜΑΡ θα αντέξει. Εχουμε σταθερό κοινωνικό πολιτικό ρεύμα. Θεωρούμε ότι θα υπάρξουν εισροές από απογοητευμένους από το ΠαΣοΚ αλλά και από τον ΣΥΡΙΖΑ που ο κόσμος τον βλέπει να τραβάει στα άκρα».
Η παραμονή της χώρας στο ευρώ και η σταδιακή αποδέσμευση από το μνημόνιο είναι οι δύο άξονες που σε κάθε παρέμβασή της η ΔΗΜΑΡ προτάσσει. Με αυτή τη «γραμμή» πορεύτηκε και όταν βρέθηκε στη δίνη του μετεκλογικού κυκλώνα κατά τη διερεύνηση για κυβερνητική λύση, με σενάρια συμμετοχής της σε συγκυβέρνηση ΠαΣοΚ – ΝΔ να οργιάζουν στο παρασκήνιο, φέροντας τον κ. Φ. Κουβέλη ακόμη και πρωθυπουργό!
Ωστόσο ο κ. Κουβέλης δεν ξέφυγε από τη σταθερή επωδό του ότι δεν θα πάρει μέρος σε μια συγκυβέρνηση ΠαΣοΚ – ΝΔ χωρίς τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ και η οικουμενική κυβέρνηση την οποία πρότεινε πρέπει να έχει εκείνες τις δυνάμεις που επέλεξε ο λαός με την ψήφο του.
Οι πιέσεις που ασκήθηκαν στη ΔΗΜΑΡ στο όνομα της ακυβερνησίας – άλλοι τις «είδαν» στη μέγγενη των κομμάτων του δικομματισμού και άλλοι σε οικονομικούς παράγοντες – αλλά και οι διεργασίες με σύγκρουση απόψεων στο εσωτερικό του κόμματος του κ. Κουβέλη διαμόρφωσαν σκηνικό πολιτικού θρίλερ με πρωταγωνιστές τους 19 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ.
Την ίδια ώρα η τακτική του είχε ως στόχο να αντιμετωπίσει τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Αλ. Τσίπρα που σε κάθε ευκαιρία προειδοποιούσε τη ΔΗΜΑΡ ότι μπορεί να καταγραφεί ως η… Αριστερά του μνημονίου ή ότι κινδυνεύει να μετατραπεί σε «Καρατζαφέρη της Αριστεράς».
Ο κ. Κουβέλης, με επίκεντρο τη διαχείριση του 6,11%, του εκλογικού ποσοστού της ΔΗΜΑΡ, επέλεξε μια ισορροπία τρόμου πάνω στην κόκκινη γραμμή που είχε θέσει προεκλογικά – «όχι σε συγκυβέρνηση με ΠαΣοΚ – ΝΔ» – αλλά και στις απαιτήσεις του ρόλου που έχει επιλέξει με τον αυτοπροσδιορισμό της ΔΗΜΑΡ ως «κυβερνώσας Αριστεράς». Παράλληλα επιχείρησε να ξεσκεπάσει, όπως λένε στελέχη της ΔΗΜΑΡ, «πόσο κάλπικα ήταν όσα έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ για κυβέρνηση της Αριστεράς» και την επιδίωξή του «να πάει ξανά σε εκλογές και να ρίξει τις ευθύνες σε άλλους».
Η απάντηση του κ. Κουβέλη ήταν «ναι» στη στήριξη Τσίπρα για να προχωρήσει σε σχηματισμό κυβέρνησης και σε επόμενο χρόνο έφερε την πρόταση για οικουμενική με δεσμευτικό πρόγραμμα και με χρονικό ορίζοντα ως τις ευρωεκλογές του 2014.
Ωστόσο πήραν φωτιά τα τηλέφωνα στα δημοσιογραφικά γραφεία και γιγαντώθηκαν οι ψίθυροι στους διαδρόμους της Βουλής για τη στάση της ΔΗΜΑΡ και το ενδεχόμενο να δεχθεί συγκυβέρνηση με ΝΔ και ΠαΣοΚ αφότου ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ότι θα παραδώσει τη διερευνητική εντολή.
Από τη ΔΗΜΑΡ μιλούν για «δάκτυλο του ΣΥΡΙΖΑ και διαρροές». Υπήρξαν όμως εσωτερικές τριβές. Από το βράδυ της περασμένης Τρίτης διαφάνηκαν διαφοροποιήσεις στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Ο συνεργαζόμενος με τη ΔΗΜΑΡ, προερχόμενος από το αντιμνημονιακό ΠαΣοΚ και επικεφαλής της κίνησης «Ελεύθεροι Πολίτες» κ. Βασίλης Οικονόμου εισηγήθηκε να γίνει δεκτή από τον Φώτη Κουβέλη πρόταση, εφόσον αυτή υπάρξει στη σύσκεψη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας υπό τον Φώτη Κουβέλη, εξαιρώντας τη Χρυσή Αυγή. Μάλιστα, κατά την άποψη του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ, μια τέτοια λύση μπορεί να προχωρήσει χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ αν επιλέξει να μη μετάσχει.
Η άποψη που εκφράστηκε κυρίως από συνεργαζομένους με τη ΔΗΜΑΡ ήταν ότι αποτελεί μοναδική ευκαιρία ο κ. Κουβέλης να παίξει θετικό ρόλο για τη χώρα ως ηγέτης της Κεντροαριστεράς. Αντίθετα, κυρίαρχη ήταν η άποψη ότι θα ήταν πολιτική αυτοκτονία η συμμετοχή σε μια κυβέρνηση στην οποία δεν θα μετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
Σίβυλλα
Helios Kiosk