Η επαναδιαπραγμάτευση και τι μπορούμε να πετύχουμε

Η ιδέα της αλλαγής του μείγματος της οικονομικής πολιτικής που έχει επιβάλει στις δημοσιονομικά απείθαρχες χώρες της ευρωζώνης το Βερολίνο συζητείται πλέον ευρέως στην Ευρώπη. Εκτός από τη χαλάρωση των μέτρων στη συνταγή της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας αναμένεται να προστεθεί μια μεγαλύτερη δόση ανάπτυξης, ώστε να τονωθεί η οικονομία και να απαλυνθεί το κοινωνικό κόστος της λιτότητας.

Η ιδέα της αλλαγής του μείγματος της οικονομικής πολιτικής που έχει επιβάλει στις δημοσιονομικά απείθαρχες χώρες της ευρωζώνης το Βερολίνο συζητείται πλέον ευρέως στην Ευρώπη. Εκτός από τη χαλάρωση των μέτρων στη συνταγή της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας αναμένεται να προστεθεί μια μεγαλύτερη δόση ανάπτυξης, ώστε να τονωθεί η οικονομία και να απαλυνθεί το κοινωνικό κόστος της λιτότητας. Ωστόσο δεν αναμένονται άμεσα θεαματικά αποτελέσματα ούτε στο ζήτημα της χαλάρωσης ούτε σε αυτό της ανάπτυξης. Αυτό που σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές αναμένεται να προχωρήσει είναι το Ταμείο Εξαγοράς Χρέους (Dept Redemption Fund), το οποίο προκρίνει το Βερολίνο.
Ετσι ο όρος «επαναδιαπραγμάτευση» χρησιμοποιείται όλο και συχνότερα στις πολιτικές συζητήσεις, στις οικονομικές αναλύσεις και στα άρθρα του διεθνούς Τύπου. Σε ό,τι μας αφορά, γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο πως κάποια στιγμή, γρήγορα ή αργότερα, με κάποιον τρόπο θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού προγράμματος. Μια διαδικασία που άλλωστε προβλέπεται, αφού κάθε τρίμηνο αξιολογείται η υλοποίησή του και επανεξετάζονται οι εκτιμήσεις και οι στόχοι. Στους όρους της δανειακής σύμβασης αναφέρεται ότι αν το 2013 η ελληνική οικονομία δεν έχει καταφέρει να ανακάμψει τότε θα δοθεί ένας χρόνος παράταση, δηλαδή το πρόγραμμα θα επιμηκυνθεί από το 2014 στο 2015. Σε αυτό το πνεύμα ήταν οι σχετικές προεκλογικές θέσεις του προέδρου του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλου.

Το ΔΝΤ πιέζει για παράταση

Μάλιστα σύμφωνα με πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν, ήδη εδώ και περίπου έναν-ενάμιση μήνα το ΔΝΤ πιέζει για παράταση του χρόνου προσαρμογής, αφού οι εκτιμήσεις όσον αφορά το πρόγραμμα για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας είναι αισιόδοξες. Μάλιστα υπάρχει έτοιμη επεξεργασμένη πρόταση, σύμφωνα με την οποία τα μέτρα 11 δισ. ευρώ που πρόκειται να ληφθούν τον Ιούνιο για τη διετία 2013-14 μετατίθενται για αργότερα. Το θέμα θα συζητηθεί στην προσεχή τριμηνιαία αξιολόγηση της τρόικας.
Ωστόσο οι Ευρωπαίοι αντιδρούν, καθώς παράταση του χρόνου προσαρμογής σημαίνει μεγαλύτερα ελλείμματα, τα οποία θα πρέπει να καλυφθούν με κοινοτικά κονδύλια, κάτι που θέλουν να αποφύγουν. «Είναι δύσκολο να πειστεί η κοινή γνώμη σε βορειοευρωπαϊκές χώρες, και ιδίως στη Γερμανία, ότι θα χρειαστούν και άλλα λεφτά για την Ελλάδα» αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Σύμφωνα με κοινοτικούς κύκλους, στις Βρυξέλλες «εδραιώνεται η πεποίθηση ότι είναι εύκολο να πετάξεις την Ελλάδα από την ευρωζώνη». Κυκλοφορούν σενάρια που αναφέρουν ότι έχει διαμορφωθεί το νομικό πλαίσιο εξόδου και γενικότερα επικρατεί η άποψη ότι «καλύτερα να αναλάβουμε το κόστος εξόδου της Ελλάδας και να τελειώνουμε». Ωστόσο άλλες πηγές θεωρούν ότι δεν είναι αμελητέος ο κίνδυνος να δημιουργηθεί «ντόμινο», ενισχύοντας την κρίση τόσο στην Πορτογαλία και στην Ιρλανδία που βρίσκονται σε πρόγραμμα όσο και στην Ισπανία και στην Ιταλία.

«Μάχες», αλλά εντός μνημονίου

Ως ποιο σημείο όμως μπορούμε να επαναδιαπραγματευθούμε με τους πιστωτές μας για χαλάρωση του προγράμματος; «Βραχυπρόθεσμα δεν μπορεί να μπει τίποτε στο τραπέζι για επαναδιαπραγμάτευση» αναφέρει ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης, οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Λ. Παπαδήμου. «Πρέπει πρώτα να δείξεις ότι πετυχαίνεις κάποιους στόχους, να κάνεις κάποιες ιδιωτικοποιήσεις, να δείξεις τέλος πάντων ότι έχεις πετύχει κάτι, και μετά να πας να επαναδιαπραγματευθείς. Αλλά πάντα στο πλαίσιο του προγράμματος».
Αλλωστε ανάλογο αίτημα, δηλαδή επιμήκυνση του χρόνου εξάλειψης του ελλείμματος και επίτευξης ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, έχει θέσει και ο νέος γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος θα πρέπει να πείσει τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ να βάλει νερό στο κρασί της, αφού έχει τις βουλευτικές εκλογές τον επόμενο μήνα.
Αυτό λοιπόν που μπορεί να διαπραγματευθεί η Ελλάδα και να πετύχει είναι, π.χ., η επιμήκυνση του χρόνου προσαρμογής, λιγότερα και πιο ήπια μέτρα τον Ιούνιο, πράγμα που σημαίνει μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα το 2013, κ.ο.κ. «Δεν σηκώνει αναδιαπραγμάτευση όρων και βασικών στοιχείων δημοσιονομικής πολιτικής» αναφέρουν πηγές στις Βρυξέλλες, οι οποίες τονίζουν ότι «είναι πάρα πολύ δύσκολο να αλλάξει κάτι θεαματικά, καθώς η δημοσιονομική πειθαρχία θα συνεχίσει να είναι η θέση των Ευρωπαίων». Την περασμένη εβδομάδα τόσο η καγκελάριος Μέρκελ όσο και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με δηλώσεις τους τόνισαν ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τη σημερινή πολιτική.

Κονδύλια €5-10 δισ. για ανάπτυξη

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ούτε ο Ολάντ θα θέσει σε αμφισβήτηση την πολιτική της δημοσιονομικής πειθαρχίας, η οποία, σημειώνουν, «περιλαμβάνεται και στη συνθήκη». Εκεί που μπορεί να τα βρουν και να επωφεληθεί και η Ελλάδα είναι στην ανάπτυξη, όπου η χώρα μας υπολογίζεται να πάρει άμεσα κεφάλαια της τάξεως των 5-10 δισ. ευρώ από κοινοτικά κονδύλια που δεν έχουν απορροφηθεί.
Επίσης αναμένουν να υπάρξει πρόοδος στο θέμα του Ταμείου Εξαγοράς Χρέους, το οποίο οι Γερμανοί επιθυμούν περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, καθώς δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα με το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα