Η Αλέκα στήνει ανάχωμα στις ψήφους προς τον Αλέξη

Ως ψήφο «δικαιολογημένης αγανάκτησης και οργής» με τη «λογική της τιμωρίας» αλλά και της «αυταπάτης ότι υπάρχουν άμεσες λύσεις από τα πάνω με διαπραγματεύσεις» έκρινε ο Περισσός τη λαϊκή ετυμηγορία, όπως αυτή εκφράστηκε στις κάλπες της 6ης Μαΐου.

Ως ψήφο «δικαιολογημένης αγανάκτησης και οργής» με τη «λογική της τιμωρίας» αλλά και της «αυταπάτης ότι υπάρχουν άμεσες λύσεις από τα πάνω με διαπραγματεύσεις» έκρινε ο Περισσός τη λαϊκή ετυμηγορία, όπως αυτή εκφράστηκε στις κάλπες της 6ης Μαΐου. Αμήχανη για τον τρόπο που διοχετεύθηκε η αντιμνημονιακή ψήφος των πολιτών κυρίως προς τον ΣΥΡΙΖΑ, υποβιβάζοντας το ΚΚΕ σε πέμπτη κοινοβουλευτική δύναμη και περιορίζοντας τα εκλογικά του οφέλη σε μόλις 18.823 ψήφους σε σύγκριση με το 2009 (από 7,54% το ποσοστό του ανήλθε σε 8,48%), και μάλιστα εν μέσω παρατεταμένης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, η ηγεσία της κομμουνιστικής Αριστεράς θεωρεί ότι παρά τη θεαματική μείωση των δυνάμεων της ΝΔ και του ΠαΣοΚ το εκλογικό αποτέλεσμα «δεν συνιστά νέα εποχή» ούτε «ανατροπή» ή «ειρηνική επανάσταση», όπως ερμηνεύθηκε από την Κουμουνδούρου.
Ωστόσο η επόμενη μέρα βρίσκει τον Περισσό προβληματισμένο από τις τάσεις που διαμορφώνονται στο εκλογικό σώμα και οι οποίες, αν και κινήθηκαν σε ιστορικά επίπεδα εις βάρος του δικομματισμού, δεν στάθηκε δυνατόν να απορροφηθούν από το ΚΚΕ, το οποίο εμφάνισε διαρροές ψήφων προς τον ΣΥΡΙΖΑ (στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι οι απώλειες αυτές μπορεί να φθάνουν το 2%-3%). Πρόκειται κατά βάση για ψήφους ενός ευρύτερου ακροατηρίου το οποίο ως τώρα εμφανιζόταν να επιλέγει το ΚΚΕ για τη συνέπεια και την αγωνιστικότητά του ή σε ένδειξη διαμαρτυρίας προς τα μεγάλα κόμματα, ωστόσο υπό την πίεση των επώδυνων μέτρων λιτότητας που έχει υποστεί στο πλαίσιο του μνημονίου αναζήτησε «διέξοδο» σε άλλες κατευθύνσεις. Επιπλέον, φαίνεται να κρίθηκε εν μέρει και η στάση που τήρησε το ΚΚΕ όλο το προηγούμενο διάστημα, επιλέγοντας την τακτική της περιχαράκωσης έναντι των άλλων δυνάμεων παρά τον «κοινό στόχο» να μπει φρένο στη λαίλαπα των μέτρων.
Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα δεν φαίνεται να προκαλεί «τριγμούς» εντός των τειχών του Περισσού, καθώς η «σκληρή γραμμή» της κυρίας Αλέκας Παπαρήγα είναι στο επίπεδο των εσωκομματικών συσχετισμών αδιαφιλονίκητη. Ετσι το ΚΚΕ θα πορευθεί ακριβώς στην ίδια γραμμή πλεύσης και στην επόμενη εκλογική μάχη κατακεραυνώνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ για ανευθυνότητα και εμπαιγμό της κοινωνίας, καταλογίζοντάς του ότι από την αρχή επιδίωξή του ήταν οι (νέες) εκλογές με προσδοκία το μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα. «Γιατί δεν έλεγε από την αρχή ότι ήθελε εκλογές; Να πάρει αυτοδυναμία με το μπόνους των 50 εδρών; Δεν μπορείς να κοροϊδεύεις» δήλωσε χαρακτηριστικά η κυρία Παπαρήγα, ζητώντας από την πλευρά της εκλογές «ώστε να σταματήσει αυτή η κοροϊδία».
Το «χαρτί» των εκλογών, που ανέσυρε από το μανίκι της η ηγεσία του ΚΚΕ, θεωρήθηκε αναγκαία κίνηση ώστε να αναχαιτίσει το κλίμα των ημερών με αφορμή τη διερεύνηση δυνατότητας σχηματισμού κυβέρνησης με την Αριστερά, συζήτηση από την οποία ο Περισσός επέλεξε να απουσιάζει. Αν και οι φόβοι που υπάρχουν είναι μήπως συνεχιστεί η διαρροή ψήφων προς τον ΣΥΡΙΖΑ, κρίθηκε αναγκαίο, σύμφωνα με εκτιμήσεις, να ζητηθούν νέες εκλογές, με το επιχείρημα ότι «θέλουμε να τελειώσει αυτό το πανηγύρι», όπως είπε η κυρία Παπαρήγα.
Η κεντρική κατεύθυνση του Περισσού για το αποτέλεσμα της 6ης Μαΐου δόθηκε ήδη από τη βραδιά των εκλογών με τις δηλώσεις της γενικής γραμματέως, η οποία με εμφανή πικρία ξεκαθάρισε ότι αν και το κόμμα της θα επιθυμούσε μεγαλύτερη άνοδο των δυνάμεών του, ωστόσο «δεν είχε αυταπάτες ότι το ποσοστό του θα φτάσει στα ύψη», καθώς η εκλογική επίδοση του ΚΚΕ «είναι συνάρτηση της διαμόρφωσης ενός ισχυρού πλειοψηφικού ρεύματος χειραφετημένου από τα γνωστά διλήμματα και τις αναγεννημένες αυταπάτες», όπως είπε.
Υπό το πρίσμα αυτό ο Περισσός θεωρεί ότι το εκλογικό αποτέλεσμα οδηγεί «στην ενίσχυση της τάσης για αναπαλαίωση του πολιτικού σκηνικού» λόγω της βαριάς ήττας που υπέστησαν ΝΔ και ΠαΣοΚ, με την «αναστήλωση της Κεντροδεξιάς και Κεντροαριστεράς» και την «ανασύνθεση της σοσιαλδημοκρατίας με πυρήνα αρχικά τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ». Μάλιστα πλέον αποδίδουν ανοιχτά στο κόμμα του κ. Αλ. Τσίπρα ότι «θέλει να γίνει ΠαΣοΚ στη θέση του ΠαΣοΚ», καταλογίζοντάς του «τεράστια ευθύνη» για «τα απροκάλυπτα ψέματα που είπε και τις αυταπάτες που έσπειρε και σπέρνει, ότι μπορεί να υπάρξουν καλύτερες μέρες για τους εργαζομένους χωρίς σύγκρουση με τα μονοπώλια».
Ερμηνεύοντας την αντιμνημονιακή ψήφο που πήγε σε άλλα κόμματα, και κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ, που θεωρείται όμορος χώρος, το ΚΚΕ εκτιμά ότι «το μεγαλύτερο μέρος των δυσαρεστημένων και οργισμένων εργαζομένων και ανέργων υπέκυψε στην ανυπομονησία και την πίεση της χίμαιρας του άμεσου θετικού αποτελέσματος, της λύσης «εδώ και τώρα»», παραβλέποντας τη δική του πρόταση για κατάκτηση της λαϊκής εξουσίας για μια λαϊκή οικονομία, για αποδέσμευση από την ΕΕ, για μονομερή διαγραφή του χρέους και κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, υποκύπτοντας «στη γενικευμένη προπαγάνδα ότι δεν μπορεί να γίνει ριζική αλλαγή ή ότι αυτή θα γίνει στη Δευτέρα Παρουσία». Παρά ταύτα, ο Περισσός πιστεύει ότι η πρότασή του θα βρεθεί «το επόμενο διάστημα» στο επίκεντρο και από την άποψη αυτή, όπως συμπέρανε η ΚΕ του κόμματος, «η πολιτική, εκλογική δράση του, σε αρμονία με τη στρατηγική του, αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
Σίβυλλα
Helios Kiosk