Απόπειρα αναγέννησης χωρίς τα βαρίδια της εξουσίας

Οπως ο ομηρικός Οδυσσέας μοιάζει να περιπλανάται ο κ. Ευ. Βενιζέλος στο μετεκλογικό πέλαγος, μόνο που ούτε η Ιθάκη είναι ορατή ούτε ο «τρ(ο)ικός πόλεμος» έχει τελειώσει. Η ήττα που υπέστη το ΠαΣοΚ είναι στρατηγική και πολυεπίπεδη και τα στελέχη του φαντάζουν παραλυμένα μπροστά στον κίνδυνο περαιτέρω συρρίκνωσης των ποσοστών του κόμματος.

Οπως ο ομηρικός Οδυσσέας μοιάζει να περιπλανάται ο κ. Ευ. Βενιζέλος στο μετεκλογικό πέλαγος, μόνο που ούτε η Ιθάκη είναι ορατή ούτε ο «τρ(ο)ικός πόλεμος» έχει τελειώσει. Η ήττα που υπέστη το ΠαΣοΚ είναι στρατηγική και πολυεπίπεδη και τα στελέχη του φαντάζουν παραλυμένα μπροστά στον κίνδυνο περαιτέρω συρρίκνωσης των ποσοστών του κόμματος. Στην προσπάθεια να σχηματιστεί φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση συνεργασίας ο κ. Βενιζέλος καθυστέρησε, σε σύγκριση με τον κ. Αντ. Σαμαρά, να επανατοποθετήσει στρατηγικά το κόμμα για το ενδεχόμενο νέων εκλογών. Με μια αιφνιδιαστική κίνηση όμως την Παρασκευή διέλυσε (οργανωτικά) το ΠαΣοΚ και κήρυξε τη ριζική αναγέννησή του.

Το εκλογικό σώμα έστειλε το ΠαΣοΚ ανάμεσα στη Σκύλλα και στη Χάρυβδη. Από τη μία πλευρά ο κ. Αντ. Σαμαράς αντέταξε απέναντι στις απαιτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ το κεντροδεξιό μέτωπο, το οποίο μετεξελίχθηκε σε ευρωπαϊκό μέτωπο προκειμένου να στεγάσει ευρύτερες δυνάμεις. Από την άλλη, η ενισχυμένη παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία συνέπεσε με την εκλογή του κ. Φρανσουά Ολάντ στη Γαλλία, έχει φέρει στο ευρωπαϊκό προσκήνιο τη συζήτηση για τη σκοπιμότητα μικρής χαλάρωσης στα μέτρα λιτότητας. Αν η συζήτηση αυτή ευδοκιμήσει, στο ΠαΣοΚ θεωρούν ότι θα ευνοηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, παρ’ ότι ήταν οι μόνοι που μιλούσαν προεκλογικά για παράταση του μνημονίου ως το τέλος του 2015 και πιο ήπια εφαρμογή των μέτρων.

Ο κ. Ευ. Βενιζέλος επιχειρεί τώρα να κερδίσει το χαμένο έδαφος, καθώς τις πρώτες ημέρες, με τη σύμφωνη γνώμη των περισσότερων μελών της μικρής εκλογικής επιτροπής, αντιμετώπισε ήπια τον κ. Αλ. Τσίπρα. Το σκεπτικό ήταν ότι το ΠαΣοΚ έπρεπε να δείξει πως κατανόησε το μήνυμα των εκλογών και ότι δεν στέκεται εμπόδιο στον σχηματισμό κυβέρνησης από τις δυνάμεις που πιστεύουν σε μια διαφορετική πολιτική. Ωστόσο, έπειτα από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της τρίτης διερευνητικής εντολής, ο κ. Βενιζέλος άλλαξε στάση και κατήγγειλε την τακτική της Κουμουνδούρου ως τυχοδιωκτική και δημαγωγική. Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος διαχώρισε τη θέση του από το κεντροδεξιό μέτωπο του κ. Σαμαρά.
Για τους λόγους αυτούς η επιχείρηση αναγέννησης του ΠαΣοΚ θα συνοδευθεί από προσκλητήριο σε προσωπικότητες της ευρύτερης παράταξης, οι οποίες είτε επέλεξαν την εφεδρεία, είτε οδηγήθηκαν εκτός ΠαΣοΚ, είτε αποστασιοποιήθηκαν από αυτό. Στον χώρο της Κεντροαριστεράς γίνονται ζυμώσεις και συζητήσεις, όπως και στον χώρο της Κεντροδεξιάς, και ο στόχος του κ. Βενιζέλου είναι να αποτελέσει το ΠαΣοΚ τον πυρήνα ενός σύγχρονου κόμματος της Κεντροαριστεράς. Σε αυτή την προσπάθεια, όπως είπε, θα προχωρήσει «χωρίς ταμπού, χωρίς βαρίδια, χωρίς συμβιβασμούς».
Το ΠαΣοΚ – εφόσον διατηρήσει το ίδιο όνομα, ένα θέμα που σίγουρα αποτελεί ταμπού για πολλά μέλη του – θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το στίγμα του, «να προσδιορίσει με απόλυτη σαφήνεια τη νέα πολιτική του ταυτότητα».
«Εμείς, το ΠαΣοΚ», επεσήμανε ο κ. Βενιζέλος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του, «είμαστε εκφραστές της Κεντροαριστεράς της ευθύνης, της αλληλεγγύης και της ανάπτυξης. Είμαστε εκφραστές της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, αυτής που αποτελεί την ελπίδα και την προσδοκία του ελληνικού λαού για νέους συσχετισμούς στην Ευρώπη, για διέξοδο στην πανευρωπαϊκή αλλά και στην ελληνική κρίση». Εκτίμησε ακόμη ότι η παρουσία της παράταξης είναι απολύτως αναγκαία για την πολιτική ζωή του τόπου και εγγύηση για την ομαλή πορεία του.
Ο κ. Βενιζέλος είχε δεχθεί ποικίλες εισηγήσεις από το βράδυ της περασμένης Κυριακής, ορισμένες προφορικές και άλλες εγγράφως, σχετικά με το μέλλον του ΠαΣοΚ. Στο εσωτερικό του κόμματος υπήρχαν φωνές που έλεγαν ότι η προτεραιότητα αυτό το διάστημα είναι η διατήρηση, τουλάχιστον, του ποσοστού που έλαβε το ΠαΣοΚ την προηγούμενη Κυριακή και ότι η προσπάθεια ανασύνταξης θα μπορούσε να ξεκινήσει μετά τις νέες εκλογές. Τελικώς όμως επεκράτησε η άποψη ότι οι κινήσεις πρέπει να γίνουν άμεσα ώστε να βγει η παράταξη από το τέλμα. «Το ΠαΣοΚ σάπισε από τον παραγοντισμό εδώ και πολύ καιρό» φέρεται να είπε στο Πολιτικό Συμβούλιο την Παρασκευή, ενώ η φράση του ότι ο επόμενος πρόεδρος του ΠαΣοΚ θα πρέπει να είναι ηλικιακά νεότερης γενιάς – 30 ετών, όπως είπε συγκεκριμένα – δεν ακούστηκε ευχάριστα απ’ όσα κορυφαία στελέχη φιλοδοξούσαν να διαδεχθούν τον κ. Βενιζέλο.
Επιπλέον, πρόθεσή του – η οποία αναδεικνύεται πίσω από τις γραμμές σε όλες τις πρόσφατες δημόσιες τοποθετήσεις του – είναι να καταστήσει σαφές ότι, ανεξαρτήτως των αποτελεσμάτων των εκλογών, ο ίδιος δεν θα αποκλίνει από τη γραμμή της συνέπειας.
Σε όλη την προεκλογική περίοδο το ΠαΣοΚ παρουσίασε ένα πρόγραμμα με πολύ συγκεκριμένους και κοστολογημένους στόχους, και παρά την πίεση που δέχθηκε από δεξιά και από αριστερά δεν παρεξέκλινε από αυτό. Ο κ. Βενιζέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε επισημάνει πολύ νωρίς σε σύσκεψη του κλειστού επιτελείου του την πιθανότητα να οδηγηθεί η χώρα σε νέες εκλογές και προσάρμοσε τις εξαγγελίες του σε αυτό το ενδεχόμενο, ώστε να μη βρεθεί στη θέση να λέει διαφορετικά πράγματα μεταξύ των δύο αναμετρήσεων. Ωστόσο δεν είναι αισιόδοξος για την ωριμότητα των πολιτών να αποδεχθούν τη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα. «Φοβούμαι ότι ο λαός μας, σε μεγάλο βαθμό – και αποδείχθηκε αυτό από τις εκλογές – δεν θέλει να του λες την αλήθεια, παρ’ ότι διεκδικεί να του λες την αλήθεια και μόνο την αλήθεια» είπε στην ΚΟ του ΠαΣοΚ.

Ο νέος γραμματέας και τα ψηφοδέλτια
Το επόμενο διάστημα θα συγκροτηθεί η Εθνική Επιτροπή Ανασυγκρότησης, η οποία θα συντονίζεται από μια ολιγομελή γραμματεία, και θα ξεκινήσει η αυτοοργάνωση του ΠαΣοΚ από μηδενική βάση. «Με ποσοστό 13,18%, όπως καταλαβαίνετε, δεν ισχύει τίποτε, ούτε τα μητρώα μελών και φίλων» ομολογεί στέλεχος της Ιπποκράτους. Η πρώτη αλλαγή που αναμένεται να γίνει αφορά τον Γραμματέα του κόμματος. Ο κ. Μιχ. Καρχιμάκης θα αντικατασταθεί κατά πάσα πιθανότητα από στέλεχος της νεότερης γενιάς – ακούγονται διάφορα ονόματα, μεταξύ των οποίων και εκείνο του κ. Ν. Ανδρουλάκη. Ωστόσο αρκετοί βουλευτές που δεν εξελέγησαν αναζητούν ρόλο στο κόμμα και έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται υπόγειοι διαγκωνισμοί.
Σε οργανωτικό και θεσμικό επίπεδο μπορεί να γίνουν πολλές αλλαγές στη λειτουργία του ΠαΣοΚ. Σε ό,τι αφορά τα ψηφοδέλτια, τα περιθώρια είναι μικρά. Στις επόμενες εκλογές θα ισχύσει η λίστα, θεωρείται όμως απίθανο να γίνουν ανατροπές στα ψηφοδέλτια, καθώς σχεδόν όλες οι εισηγήσεις που δέχθηκε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ ήταν υπέρ τού να παραμείνουν οι εκλεγμένοι βουλευτές, οι πρώτοι επιλαχόντες και στους υπόλοιπους να γίνει ένα ξεσκαρτάρισμα. Στην Ιπποκράτους ομολογούν εκ των υστέρων ότι η σύνθεση των ψηφοδελτίων έγινε βιαστικά και με πρόσωπα που δεν διέθεταν αξιοπιστία στις τοπικές κοινωνίες, θολώνοντας το στίγμα που ήθελε να αναδείξει η ηγεσία.
Ο κ. Βενιζέλος σήμερα έχει καλέσει σε συνάντηση όλους όσοι συμμετείχαν στα ψηφοδέλτια του ΠαΣοΚ, για να τους ευχαριστήσει που έδωσαν τη μάχη υπό αυτές τις δύσκολες συνθήκες, τη στιγμή που κάποιοι άλλοι επέλεξαν να αποστασιοποιηθούν από το κόμμα. Επίσης, θα παρουσιάσει και τη νέα ιδεολογική πλατφόρμα του κόμματος.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
Σίβυλλα
Helios Kiosk