Στα 471 εκατ. ευρώ τα έσοδα από τα αυθαίρετα

Μειωμένο αποδεικνύεται, τελικώς, το ενδιαφέρον των ιδιοκτητών αυθαιρέτων για την «τακτοποίηση» των ακινήτων τους, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Μειωμένο αποδεικνύεται, τελικώς, το ενδιαφέρον των ιδιοκτητών αυθαιρέτων για την «τακτοποίηση» των ακινήτων τους, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Οπως προκύπτει από τη στατιστική του ΥΠΕΚΑ, ο ημερήσιος ρυθμός υποβολής δηλώσεων μειώθηκε ραγδαία, καθώς από τις 3.500 – 4.000 έπεσε στις 500-700, ήταν δηλαδή έως και υποπενταπλάσιος σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες.

Η ρύθμιση για τα αυθαίρετα εκπνέει στις 30 Ιουνίου, σε περίπτωση, βέβαια, που δεν δοθεί παράταση.

Ως τις 6 Μαϊου είχαν υποβληθεί 327.684 δηλώσεις «τακτοποίησης» αυθαίρετων κατασκευών ή και χρήσεων, εκ των οποίων το 15% έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες εξοφλώντας ολόκληρο το πρόστιμο, ενώ το 38,5% τελεί ακόμη σε αρχικό στάδιο. Παράλληλα, από τα στοιχεία προκύπτει ότι 133.746 αυθαίρετα έχουν αλλάξει ιδιοκτήτη.

Επίσης, μέχρι στιγμής έχουν εισπραχθεί 471,6 εκατ. ευρώ από παράβολα (156 εκατ. ευρώ) και πρόστιμα (315,5 εκατ. ευρώ). Η ολοκλήρωση της «ρύθμισης» και των 327.684 δηλώσεων θα φέρει εισπράξεις περίπου 1,5 δισ. ευρώ, ποσόν το οποίο, σύμφωνα με τον Ν.4014/2012, θα διοχετευθεί στο Πράσινο Ταμείο.

Διασταύρωση στοιχείων για τη Μύκονο

Στο μεταξύ το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι πραγματοποιείται διασταύρωση στοιχείων στη Μύκονο, καθώς αεροφωτογραφίες δείχνουν μεγάλο αριθμό αυθαιρέτων που υπήχθησαν παρανόμως στη ρύθμιση, καθώς ανεγέρθησαν (ή «κατασκευάστηκαν» στα… χαρτιά) μετά τον Ιούλιο του 2011.

Σύμφωνα με το υπουργείο, «ξεκινούν από την αρμόδια υπηρεσία, τους ελεγκτές δόμησης και την ειδική υπηρεσία κατεδαφίσεων όλες οι νόμιμες διαδικασίες για την κατεδάφιση αυθαιρέτων κατασκευών στη Μύκονο». Ωστόσο εκκρεμεί η ολοκλήρωση της καταγραφής των αυθαιρέτων, ο ορισμός της αρμοδιότητας των κατεδαφίσεων, η έκδοση σχετικών πρωτοκόλλων και οι αναθέσεις εργολαβιών, αφού οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk