Τελικά θα βουλιάξει ο Τιτανικός;

Τελικά θα βουλιάξει ο Τιτανικός; | tovima.gr

Δυο χρόνια πέρασαν από τις περίφημες δηλώσεις των Παπανδρέου-Παπακωνσταντίνου περί Τιτανικού και ακόμα οι «σωστικές» λέμβοι περιμένουν τη «σύγκρουση» με το παγόβουνο. Μπορεί οι δηλώσεις τους να είχαν αρνητικό αντίκτυπο στην αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας και να έπαιξαν μεγάλο ρόλο στην οικονομική «φουρτούνα» που περιήλθε η χώρα τα επόμενα χρόνια, όμως σήμερα η δήλωση αυτή είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Επίκαιρη, όχι γιατί τελικά η Ελλάδα «βυθίστηκε», αλλά γιατί φαίνεται ότι –έστω και αργά- το «παγόβουνο» είναι ορατό από όλους και κυρίως από τους επιβάτες.

Αυτό που απαίτησαν οι Έλληνες πολίτες την 6η Μαΐου είναι η στροφή 180 μοιρών προκειμένου να αποφύγουμε την πρόσκρουση με το «παγόβουνο». Μπορεί ο ελληνικός «Τιτανικός» να έχει και άλλου είδους προβλήματα, όπως η έλλειψη καυσίμων (ρευστότητα) αλλά το σημαντικότερο μέλημα αυτή τη στιγμή είναι η αποφυγή της πρόσκρουσης, μιας πρόσκρουσης που ήταν δεδομένη μιας και το σχέδιο πλεύσης είχε εκπονηθεί από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες και μάλιστα σε μια αχαρτογράφητη για αυτούς περιοχή. Το αν ο καπετάν Γιώργος ή Λουκάς, μαζί με τους «μούτσους» που τους πλαισίωναν, εκτελούσαν αυτό το σχέδιο εν αγνοία τους ή κάπου δίπλα τους είχαν προσωπική σωσίβια λέμβο είναι κάτι που δε μας απασχολεί στην παρούσα φάση.

Σήμερα η παρομοίωση είναι η εξής: στο τιμόνι βρίσκονται 7 καπεταναίοι και ενώ οι επιβάτες εκπέμπουν απελπισμένα μήνυμα sos, εκείνοι συζητούν για το αν πρέπει να στρίψουν αριστερά, δεξιά ή αν πρέπει να συνεχίσουν ευθεία, τραβώντας το τιμόνι ο καθένας όπου προλάβει. Τα πράγματα σήμερα είναι πιο ξεκάθαρα από χθες και πιο θολά από αύριο.

Το πρώτο είναι ότι ο κόσμος δεν αντέχει το μνημόνιο. Το δεύτερο είναι ότι επιθυμεί συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων πάντα προς την κατεύθυνση διαπραγμάτευσης των όρων του μνημονίου και όχι νέες εκλογές. Όχι νέες εκλογές γιατί δεν υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος πλέον. Ότι δεν έγινε μέσα σε 2 χρόνια εξ αιτίας της κακής διακυβέρνησης μπορεί να γίνει μέσα σε λίγες μέρες λόγω της ακυβερνησίας. Το να «ντρέπονται» Βενιζέλος και Σαμαράς να παραδεχτούν ότι το μνημόνιο είναι το «παγόβουνο» δεν βοηθά να αυξήσουν τα ποσοστά τους αλλά καθυστερούν τη σωτηρία μας.

Η μόνη λύση είναι να σχηματιστεί κυβέρνηση η οποία θα διαπραγματευτεί εκ νέου τους όρους σωτηρίας μας. Οι πολίτες έδειξαν ότι εκβιασμοί του τύπου «Θα βγούμε από την ΕΕ» ή «Θα βγούμε από το Ευρώ» δεν πιάνουν. Και δεν πιάνουν γιατί πολύ απλά δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο από τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες. Σε μια διαδικασία περεταίρω ενοποίησης δεν είναι η ΕΕ που θα επιβάλλει τον τρόπο λειτουργίας των κρατών αλλά τα κράτη-μέλη θα προσαρμόσουν τον τρόπο λειτουργίας της πρώτης, ανάλογα με τις ανάγκες της εκάστοτε οικονομικής και πολιτικής συγκυρίας.

Δε χρειάζεται κάποια επιστημονική ανάλυση για να το καταλάβει κανείς αυτό. Αρκεί να κοιτάξει λίγο πίσω στην πρόσφατη Ευρωπαϊκή Ιστορία. Η Γαλλία του Ντε Γκόλ άλλαξε τη διαδικασία ψηφοφορίας τη δεκαετία του 1960 με τη κρίση της «κενής πολυθρόνας» και η Αγγλία της Θάτσερ επανακαθόρισε τα ποσοστά συμμετοχής στις αγροτικές επιδοτήσεις.

Πρέπει επιτέλους να υπενθυμίσουμε ότι η διαδικασία της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης δε σταματάει στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες. Ευρωπαϊκό δίκαιο ισχύει και στην Αθήνα, όπως και στη Ρώμη, τη Μαδρίτη, τη Λισαβόνα και εσχάτως στο Παρίσι. Πρέπει οι Έλληνες πολιτικοί να καταλάβουν άμεσα το βάρος τις ευθύνης τους και να πάρουν τις απαραίτητες αποφάσεις προκειμένου να αποφύγουμε αυτό που ο Παπανδρέου και ο Παπακωνσταντίνου θεωρούσαν δεδομένο 2 χρόνια πριν.

Πρέπει να αλλάξουμε ρότα πάση θυσία και αυτό πρέπει να γίνει «σήμερα» όχι «αύριο». Όχι «αύριο», γιατί στον ελληνικό «Τιτανικό» τα εξερευνητικά σκάφη των δανειστών μας δε θα ψάχνουν μόνο το μενταγιόν της Rose αλλά μια αμύθητη περιουσία που κανένα κινηματογραφικό σενάριο δε θα μπορεί να περιγράψει.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk