Πρωθυπουργός μάχης: Σύγκρουση με Βερολίνο και ατλαντική στροφή

Η επόμενη κυβέρνηση, δεν μπορεί να είναι αυτό που πολλοί φαντάζονται: μια κυβέρνηση διαχειριστική, που δεν θα «σπάσει αυγά». Πρέπει να είναι μια κυβέρνηση μάχης, με έναν πρωθυπουργός που δεν θα διαχειριστεί, αλλά θα πολεμήσει.

Πρωθυπουργός μάχης: Σύγκρουση με Βερολίνο και ατλαντική στροφή | tovima.gr

Η επόμενη κυβέρνηση, δεν μπορεί να είναι αυτό που πολλοί φαντάζονται: μια κυβέρνηση διαχειριστική, που δεν θα «σπάσει αυγά». Πρέπει να είναι μια κυβέρνηση μάχης, με έναν πρωθυπουργός που δεν θα διαχειριστεί, αλλά θα πολεμήσει. Οποιος πιστεύει ότι η επόμενη κυβέρνηση θα πετύχει το παραμικρό χωρίς σύγκρουση με το Βερολίνο, βρίσκεται, απλώς, εκτός πραγματικότητας. Τι θα κάνουν οι Γερμανοί όταν μια νέα ελληνική κυβέρνηση, λχ από τα τρία κόμματα που συζητούνται, θα πάει και θα ζητήσει μεταβολές στους όρους; Θα είναι απολύτως αρνητικοί. Θα πουν από την πρώτη στιγμή όχι. Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει να το πράξει; Κάθε άλλο. Ακριβώς αυτό πρέπει να πράξει και όχι μόνον… Όμως, χωρίς αυτή τη σύγκρουση, τίποτα δεν θα αλλάξει. Και ο ελληνικός λαός πρέπει να δει ότι αυτή η σύγκρουση γίνεται για να υπερασπιστεί η νέα κυβέρνηση την ίδια του την ύπαρξη… Η επόμενη κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι και πάλι μια κυβέρνηση που τρέμει μπροστά στην κυρία Μέρκελ, ούτε που ανέχεται τις συνεχείς προσβολές…

Ότι κι αν λένε οι Γερμανοί, η Ελλάδα μπορεί να επιβάλλει νέα διαπραγμάτευση των όρων του δανεισμού – αν δεν το κάνει, αν δεν φέρει αποτελέσματα, τα πάντα έχουν τελειώσει: η χώρα πρέπει να αποκτήσει ξανά την εσωτερική συνοχή της: η πολιτική πρέπει να πείσει και πάλι τον ελληνικό λαό ότι μπορεί να του προσφέρει ελπίδα επιβίωσης. Πρέπει να είναι σε θέση να χτίσει κάτι νέο εκεί που τα παλιά γκρεμίζονται. Πρέπει να δώσει στην ελληνική αστική τάξη την έκφραση που στερήθηκε. Να στηριχθεί σε αυτή και να τη στηρίξει, για να μπορέσει να πολεμήσει για τη χώρα, όχι με τρόμο, αλλά με σχέδιο και αποφασιστικότητα.

Η Ελλάδα διαθέτει δύναμη την οποία ουδέποτε χρησιμοποίησε ως τώρα. Δύναμη σημαντική και θεσμικά, με την ψήφο της στην Ενωση και πολιτικά, με τη σημασία που έχει το να μη διαλυθεί η χώρα – όσο αυτή η σημασία υπάρχει ακόμα… Κυρίως, όμως, η Ελλάδα διαθέτει ένα όπλο εξαιρετικά ισχυρό: την ίδια την Ελλάδα και τη γεωπολιτική της σημασία, τον ελλαδικό χερσαίο, θαλάσσιο και εναέριο χώρο καθώς και τον υποθαλάσσιο και μη ορυκτό πλούτο. Όλα αυτά,ουδείς εκ των πρόσφατων πρωθυπουργών είχε αντιληφθεί ως τώρα πόσο πολύ μπορούν να στηρίξουν τη χώρα. Ουδείς.

Η νέα κυβέρνηση πρέπει να προσέλθει με ατζέντα μεγάλων αλλαγών και πρέπει να χτίσει αμέσως νέες συμμαχίες στα πλαίσια της Ε.Ε, ειδικά με τη Γαλλία, και όχι μόνον. Πώς χτίζονται οι συμμαχίες; Καθιστώντας τη χώρα σημαντική και χρήσιμη για τους άλλους. Τι μπορεί να το πετύχει αυτό;

Πολλά: τα ενεργειακά και η αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα είναι κάποια από τα πιο σημαντικά και τα οποία θα επιφέρουν αποτελέσματα, όπως και το άμεσο άνοιγμα της χώρας σε άλλες στρατηγικές ξένες επενδύσεις που είναι απαραίτητο. Οι ΗΠΑ έχουν ανάγκη τη συμμετοχή της Ελλάδας στην αντιπυραυλική ασπίδα. Η Ελλάδα έχει ανάγκη τις ΗΠΑ. Η Ελλάδα πρέπει αμέσως να διευρύνει και να εμβαθύνει στη στενή ενεργειακή και αμυντική συνεργασία με το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και φυσικά, την Κύπρο. Αν η κυβέρνηση σχηματιστεί σε λίγες ημέρες, πρέπει, σε λίγες εβδομάδες, όλα αυτά, να έχουν προχωρήσει. Η Ελλάδα πρέπει να έχει ρόλο για να ζήσει και πρωθυπουργός πρέπει να είναι εκείνος που αυτό το αντιλαμβάνεται, κάτι που, μέχρι σήμερα, σε όλη αυτή τη φοβερή περίοδο, αλλά και πριν, δεν συνέβη: ο πρωθυπουργός δεν είναι τροχονόμος: είναι εκείνος που χαράζει την πορεία του τόπου. Ποιος είχε τέτοιων διαστάσεων και εμβέλειας όραμα τα αρκετά τελευταία χρόνια; Ουδείς. Και γι αυτό καταντήσαμε έτσι… Χρειαζόμαστε λοιπόν κάποιον που να το έχει… Και χρειαζόμαστε και μια έξυπνη, θετική αριστερά, που να ακολουθήσει το παράδειγμα του κουμουνιστή προέδρου της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος είναι ο άνθρωπος που συνέδεσε την Κύπρο με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ και άλλαξε τη μοίρα της.

Πρέπει κάποτε η ελληνική πολιτική τάξη να αντιληφθεί επιτέλους ότι η χώρα στάθηκε στα πόδια της στις πιο δύσκολες στιγμές της ιστορίας της ως ατλαντική δύναμη και αυτός είναι και σήμερα ο μόνος δρόμος. Η Ελλάδα είναι μια εξαιρετικά μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας χώρα που είναι ευρύτερη ανάγκη να μείνει όρθια, ειδικά τώρα. Για τους Γερμανούς δεν υπάρχει καμία τέτοια ανάγκη – το αντίθετο μάλιστα. Για τους Αμερικανούς όμως και τους Ισραηλινούς, η ανάγκη αυτή είναι πολύ σημαντική και απολύτως άμεση.

Ποιος είναι σε θέση να έλθει απέναντι στους Γερμανούς και να χτίσει μια νέα εποχή σχέσεων με άλλες δυνάμεις εντός και εκτός ΕΕ; Ποιος μπορεί να πολεμήσει; Ποιος μπορεί να δώσει στρατηγική ανακατεύθυνση στη χώρα; Ε, εκείνος είναι που πρέπει να γίνει και πρωθυπ ουργός, για να ασκήσει ακριβώς αυτή την πολιτική. Χωρίς καθυστέρηση. Γιατί, μην το ξεχνάμε ούτε στιγμή: τώρα χρειαζόμαστε Πρωθυπουργό πραγματικό, όχι τροχονόμο…

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk