Στο επίκεντρο των δημοσιευμάτων και των ανταποκρίσεων των ξένων μέσων ενημέρωσης παραμένουν οι προσπάθειες των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας, μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου.

Και σήμερα, Παρασκευή, τα περισσότερα Μέσα αναφέρονται στις διαβουλεύσεις που είναι σε εξέλιξη, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων και να αποφευχθεί η νέα προσφυγή στις κάλπες.

Δεν λείπουν, επίσης, οι αναλύσεις για το τι προκάλεσε το εκλογικό αποτέλεσμα, για το τι μέλλει γενέσθαι αλλά και – σύμφωνα με τη «Wall Street Journal» – «πώς απέτυχε ένα ριζικό σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας».

Σε δημοσίευμά της η «Wall Street Journal» χρεώνει ουσιαστικά την αποτυχία της ελληνικής διάσωσης στην ασφυκτική πολιτική της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, αποκαλύπτοντας ότι τόσο ο Γιώργος Παπανδρέου όσο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος (ειδικά ο δεύτερος), προσπάθησαν – ματαίως – να αμβλύνουν τους γερμανικούς ασφυκτικούς όρους του.

«Η διογκούμενη αναταραχή που καταγράφεται στην Ελλάδα αποτελεί το αποκορύφωμα ενός ριζικού πειράματος λιτότητας και μίας πρόχειρα σχεδιασμένης οικονομικής μεταρρύθμισης, που έσπρωξαν τη χώρα στο χείλος της κοινωνικής και οικονομικής κατάρρευσης» γράφει η εφημερίδα, σημειώνοντας ότι: «Η ιστορία του καταδικασμένου σχεδίου διάσωσης υποδηλώνει ότι η επιβολή της αυστηρής λιτότητας σε μεμονωμένα κράτη-μέλη όχι μόνο δεν σώζει το ευρώ, αλλά μπορεί να επιδεινώσει την κρίση».

«Η μοίρα της Ελλάδας καταδεικνύει κυρίως ότι αυτό που απαιτείται για να πουληθεί ένα σχέδιο διάσωσης σε ένα απρόθυμο γερμανικό κοινό μπορεί να είναι καταστροφικό, από πολιτικής απόψεως, για τον καταχρεωμένο ευρωπαϊκό νότο» αναφέρεται επιπροσθέτως.

Το περιοδικό «Time» υποστηρίζει ότι οι εκλογές σε Ελλάδα και Γαλλία δείχνουν ότι η Ευρώπη επαναστατεί απέναντι στη λιτότητα. Το κοινό σημείο στα εκλογικά αποτελέσματα στις δύο χώρες είναι η αντίδραση στην πολιτική που εφαρμόζεται για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Ο επικεφαλής του γερμανικού think tank Χανς-Βέρνερ Σιν υποστηρίζει στο «Der Spiegel» ότι τα χρήματα που δαπανώνται για να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη θα ήταν καλύτερο να δαπανηθούν για να δρομολογηθεί η έξοδός της.

Όπως υποστηρίζει, αμέσως μετά η δραχμή θα υποτιμηθεί και η κατάσταση θα σταθεροποιηθεί πολύ γρήγορα. «Επειτα από μια σύντομη καταιγίδα, ο ήλιος θα λάμψει και πάλι» λέει χαρακτηριστικά.

Το CNN επικαλείται τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος ότι η οικονομία θα μπορέσει να μπει στον δρόμο της ανάκαμψης από τα τέλη του 2013, σημειώνοντας ότι αυτό το διάστημα είναι πολύ μεγάλο και όποιος έχει δει την ταινία των Μόντι Πάιθον «Οι ιππότες της ελεεινής τραπέζης» θα θυμηθεί τι συνέβη στον άνθρωπο που επέμεινε ότι δεν είχε πεθάνει ακόμα.

Στις συνομιλίες που θα έχει την Παρασκευή ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ Ευ.Βενιζέλος αναφέρεται το BBC, υποστηρίζοντας πως κατά τους περισσότερους αναλυτές είναι απίθανο οι διαβουλεύσεις να τελεσφορήσουν.

«Ύστατη προσπάθεια του ΠαΣοΚ να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας. »Αχτίδα ελπίδας» στη ΔΗΜΑΡ βλέπει ο Ευάγγελος Βενιζέλος» είναι ο τίτλος των «Financial Times».

«Η Ελλάδα ελπίζει σε νέα κυβέρνηση» είναι ο τίτλος της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας «Handelsblatt». Μέσω της ίδιας της εφημερίδας, ο Φρανκ Σέφλερ, από το κόμμα των Φιλελευθέρων, εμπειρογνώμων σε θέματα δημοσιονομικής πολιτικής, κατηγορεί τη γερμανική κυβέρνηση ότι «χρηματοδοτεί ένα ελληνικό χρεοκοπημένο κράτος, που υποσχέθηκε μεταρρυθμίσεις και τώρα μελλοντικά κυβερνητικά στελέχη κομπάζουν ότι θα καταγγείλουν τις συμφωνίες».

Στην εφημερίδα «die Welt» o Μάρκους Φέρμπερ, εμπειρογνώμων σε ευρωπαϊκά θέματα από το Χριστιανοκοινωνικό Kόμμα, ζητεί να παγώσει άμεσα η χορήγηση της επόμενης δόσης. «Προτού η χώρα πάρει κι άλλους πόρους από το πακέτο διάσωσης θα πρέπει να αποκατασταθούν συνθήκες σταθερότητας που να εξασφαλίζουν τη συνέχιση της πολιτικής λιτότητας» λέει.

Τέλος, τόσο στο Associated Press και το Bloomberg όσο και σε άλλα ξένα μέσα αναδημοσιεύονται τα στοιχεία της δημοσκόπησης της Μarc που δείχνει πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ.