Κ. Χατζηδάκης: «Η αριστερά στη χώρα μας έχει μάθει να αντιπολιτεύεται και δυσκολεύεται να κυβερνήσει»

Την Παρασκευή 11/5/2012 ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας μίλησε στην εκπομπή των Νότη Παπαδόπουλου και Γιάννη Κορωναίου (καθημερινά 10:00-11:00) για τις μετεκλογικές διεργασίες

Η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές κατέρρευσε θα κάνετε την αυτοκριτική σας. Τι έφταιξε;{{{ moto }}}

Το προέχον είναι να αποφύγουμε τα χειρότερα για τη χώρα. Γιατί δεν θα μας περιμένει ο χρόνος για να ασχοληθούμε με περιττές ομφαλοσκοπήσεις. Άρα, πρέπει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε στην παρούσα φάση, μήπως και σχηματιστεί κυβέρνηση. Αν και, από ό, τι κατάλαβα από σημερινές δηλώσεις που έγιναν, βλέπω πάλι το ενδεχόμενο αυτό να απομακρύνεται, καθώς τα κόμματα της αριστεράς δε φαίνονται έτοιμα να μπουν σε μια κυβέρνηση συνεργασίας. Δεν θέλω να είμαι κατηγορηματικός, αλλά έχω την εντύπωση ότι η αριστερά στη χώρα μας έχει μάθει απλά να αντιπολιτεύεται και δυσκολεύεται να κυβερνήσει.

Για το μνημόνιο

Δεν υπάρχει αμφιβολία. Χρειάζονται ουσιώδεις βελτιώσεις και το λέω εγώ ως πεπεισμένος ευρωπαϊστής. Δεν μπορεί να συνεχιστεί μονόπαντα η τιμωρητική πολιτική, πρέπει να δουν τι θα κάνουν και με την ΕΚΤ, με τη ρευστότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τα ευρωομόλογα, και με μια γενικότερη αναπτυξιακή πολιτική. Αυτό πρέπει να το δούμε αλλά είναι άλλο αυτό και άλλη η προσπάθεια που θα γίνει τους επόμενους μήνες σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Να κινηθούμε σε ευρωπαϊκή κατεύθυνση, φαίνεται να υπάρχει ένα κάποιο διαμορφωμένο κλίμα κι άλλο να βρισκόμαστε εδώ, μπροστά σε τρελά και παλαβά πράγματα.

Ακόμα και να μην υπήρχε το μνημόνιο, όλη αυτή η καλή ή κακή προσπάθεια που γίνεται – είχαμε ενστάσεις και εμείς από την αρχή – και φαίνεται ότι πρέπει να υπάρχουν ουσιαστικές τροποποιήσεις, εμείς έπρεπε να έχουμε το δικό μας ελληνικό πρόγραμμα ανασύνταξης και εξυγίανσης. {{{ audio1 }}}

Κατεβάστε το ηχητικό εδώ

Δεν θεωρώ ότι η Ελλάδα είναι καταδικασμένη, αν ήταν δεν θα μιλούσαμε τώρα. Απλώς δεν μπορεί να σωθεί δια της ακινησίας, ούτε και με θαύματα.

Για τη λειτουργία των τραπεζών

Οι τράπεζες, αν είχαν λεφτά να δώσουν, θα τα έδιναν. Αυτή είναι η δουλειά τους. Είναι σαν να έχετε εσείς ένα ραδιοφωνικό σταθμό και να μην κάνετε εκπομπές, τι σταθμός θα ήταν αυτός; Θέλουν να το κάνουν αλλά έχουν μια τριπλή δυσκολία, για να είμαστε αντικειμενικοί. Το πρώτο κομμάτι έχει να κάνει ότι έφυγαν κάποιες καταθέσεις στο εξωτερικό μαζικά. Το δεύτερο έχει να κάνει με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Και το τρίτο πρόβλημα είναι το κούρεμα του χρέους, το οποίο επίσης τους κόστισε. Για αυτό χρειάζεται η ανακεφαλαιοποίηση για να προκειμένου να σταθούν στα πόδια τους και λογιστικά και να μπορέσουν να λειτουργήσουν με βάση τα πρότυπα της Βασιλείας 3, όπως λέγεται. Επίσης, εγώ νομίζω απ΄ ότι έχω καταλάβει από τους εταίρους μας κι από την τρόικα, υπάρχει μια καβάντζα δέκα δις τα οποία τα έχουν στην άκρη Εκτιμώ ότι χρειάζεται να τα δώσουν γιατί δεν μας αρκεί να βγάλουν οι τράπεζες το κεφάλι τους από το νερό, χρειάζεται να λειτουργήσουν κανονικά κι η ρευστότητα μετά την πολιτική σταθερότητα είναι το μεγάλο στοίχημα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
Σίβυλλα
Helios Kiosk