Ο Ζαν-Μαρκ Ερό πιθανότερος πρωθυπουργός της Γαλλίας

Ο Ζαν-Μαρκ Ερό παραμένει το φαβορί για τη θέση του πρωθυπουργού της Γαλλίας, μετά την επικράτηση του Φρανσουά Ολάντ στις προεδρικές εκλογές και την συνακόλουθη αποχώρηση του Φρανσουά Φιγιόν. Ο Ζαν Μαρκ Ερό αποτελεί στενό συνεργάτη του Φρανσουά Ολάντ και προσωπική του επιλογή, πλην όμως η υποψήφιότητά του έχει προκαλέσει αντιδράσεις εξαιτίας μιας παλαιότερης καταδίκης του για κακοδιαχείριση στον δήμο της Ναντ, όπου είναι Δήμαρχος

Ο Ζαν-Μαρκ Ερό παραμένει το φαβορί για τη θέση του πρωθυπουργού της Γαλλίας, μετά την επικράτηση του Φρανσουά Ολάντ στις προεδρικές εκλογές και την συνακόλουθη αποχώρηση του Φρανσουά Φιγιόν. Ο Ζαν Μαρκ Ερό αποτελεί στενό συνεργάτη του Φρανσουά Ολάντ και προσωπική του επιλογή, πλην όμως η υποψήφιότητά του έχει προκαλέσει αντιδράσεις εξαιτίας μιας παλαιότερης καταδίκης του για κακοδιαχείριση στον δήμο της Ναντ, όπου είναι Δήμαρχος.

Ο Φρανσουά Ολάντ είχε δηλώσει προεκλογικά ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει σε κυβερνητικές θέσεις στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος που είχαν κατά το παρελθόν εμπλοκές με τη δικαιοσύνη, ωστόσο συνεργάτες του υποστηρίζουν ότι ο Ερό δεν έχει ποτέ καταδικαστεί για κάτι που να αφορά τον προσωπικό του πλουτισμό. Ο Ερό είχε καταδικαστεί το 1997 για «ευνοιοκρατία σε δημόσια συμβαση».

«Η προσωπική μου εντιμότητα μου δεν έχει ποτέ αμφισβητηθεί. Δεν υπήρξε ποτέ οποιοδήποτε θέμα προσωπικού πλουτισμού ή χρηματοδότησης πολιτικών», απαντά ο Ερό, ενώ μαζί του συφώνησε και ο εκπρόσωπος των Σοσιαλιστών Μπενουά Αμόν. «Δεν είναι ένα θέμα πλουτισμού. Υπήρξε μια καταδίκη, είναι όμως πολύ παλιά. Νομίζω ότι αυτό δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως επιχείρημα κατά του Ζαν-Μαρκ Ερό», τόνισε ο Αμόν.

Ο Ζαν-Μαρκ Ερό, ορίστηκε επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλιστών το 1997, την ίδια περίοδο που ο Ολάντ έγινε γραμματέας του κόμματος, καθώς όλα τα -τότε- μεγάλα στελέχη του κόμματος έγιναν υπουργοί στην κυβέρνηση του Λιονέλ Ζοσπέν. Πέραν της στενής τους σχέσης, πλεονέκτημα θεωρείται και η καλή γνώση του για τη Γερμανία, καθώς ο 62χρονος πολιτικός είναι καθηγητής Γερμανικών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk