Αλγερία: Εκλογές εν μέσω σκεπτικισμού και απάθειας

Η Αραβική Ανοιξη μοιάζει να προσπέρασε την Αλγερία, στην οποία σήμερα διεξάγονται βουλευτικές εκλογές, «οι πιο ελεύθερες των τελευταίων δεκαετιών» σύμφωνα με την δέσμευση των τοπικών Αρχών. Ωστόσο ο σκεπτικισμός και η απάθεια κυριαρχούσαν μέχρι και χθες, καθώς ξένοι διπλωμάτες εκτιμούσαν ότι η προσέλευση στις κάλπες θα είναι χαμηλή, ίσως να φτάσει μόλις στο 35% των 21,5 εκατομμυρίων εγγεγραμμένων ψηφοφόρων

Η Αραβική Ανοιξη μοιάζει να προσπέρασε την Αλγερία, στην οποία σήμερα διεξάγονται βουλευτικές εκλογές, «οι πιο ελεύθερες των τελευταίων δεκαετιών» σύμφωνα με την δέσμευση των τοπικών Αρχών. Ωστόσο ο σκεπτικισμός και η απάθεια κυριαρχούσαν μέχρι και χθες, καθώς ξένοι διπλωμάτες εκτιμούσαν ότι η προσέλευση στις κάλπες θα είναι χαμηλή, ίσως να φτάσει μόλις στο 35% των 21,5 εκατομμυρίων εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Αν αυτές οι εκτιμήσεις επαληθευτούν, θα δεχτεί ισχυρό πλήγμα το καθεστώς του προέδρου Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, ο οποίος παρέμεινε στη θέση του παρά το κύμα ανατροπής που σάρωσε τον αραβικό κόσμο. Τον Φεβρουάριο του 2011 το καθεστώς ήρε την μόνιμη ισχύ του στρατιωτικού νόμου σε όλη την απέραντη επικράτεια της χώρας (η Αλγερία είναι το μεγαλύτερο κράτος της Αφρικής, με έκταση 2,4 εκατ, τετραγωνικά χιλιόμετρα) και δρομολόγησε μεταρρυθμίσεις. Τώβρα, υπόσχεται ότι θα κάνει ένα καθοριστικό βήμα προς τον εκδημοκρατισμό με τις βουλευτικές εκλογές, ώστε να έχει άλλο ένα ισχυρό χαρτί για τους φετεινούς εορτασμούς της 50ετίας από την αναξαρτησία της χώρας από τη Γαλλία.

Ωστόσο η διαφαινόμενη διάθεση του αλγερινού λαού δεν οδηγεί σε εξεγέρσεις. Στη χώρα πέφτει βαριά η σκιά του εμφυλίου (ανάμεσα στον κυβερνητικό στρατό και τους ένοπλους ισλαμιστές) της δεκαετίας του ’90 που στοίχισε περισσότερες από 200.000 ανθρώπινες ζωές, ενώ η οικονομία δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα δεδομένου ότι το ένα πέμπτο του φυσικού αερίου που καταναλώνει η Ευρώπη προέρχεται από την Αλγερία. Το μέσο επίπεδο ζωής είναι σχετικά υψηλό και πολλοί αντιμετωπίζουν αρνητικά το ενδεχόμενο να παραδοθεί η χώρα τους σε μία αιματηρή συγκρουση όπως αυτή που ταλανίζει τη γειτονική Λιβύη.

Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι οι μετριοπαθείς ισλαμιστές, του κόμματος «Πράσινη Αλγερία» (από το χρώμα του ισλάμ) θα αναδειχτούν πρώτη δύναμη στις εκλογές και θεωρείται πιθανό ότι ο πρόεδρος Μπουτεφλίκα θα διορίσει πρωθυπουργό κάποιο στέλεχός τους.

Δεν διεξάγονται δημοσκοπήσεις με κάλπη έξω από εκλογικά τμήματα (exit polls) και τα πρώτα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την Παρασκευή.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk