Επεισόδια σημειώθηκαν σε ξενοδοχείο της Πλατείας Συντάγματος με αφορμή τη συνέντευξη Τύπου του σαουδάραβα (φερόμενου ως) πρίγκιπα Φαϊζάλ Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ, ο οποίος εκπροσωπείται από τον μάνατζερ από την Καβάλα κ. Βλάση Τσάκα και σύμφωνα με τα λεγόμενά του ενδιαφέρεται για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της ΠΑΕ Παναθηναϊκός.

Λίγο προτού αρχίσει η συνέντευξη Τύπου, περίπου 20 οπαδοί του Παναθηναϊκού εισέβαλαν στην αίθουσα του ξενοδοχείου και φωνάζοντας συνθήματα κατά του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ κ. Γιάννη Βαρδινογιάννη έριξαν αυγά και γιαούρτια προς τον κ. Τσάκα, στον οποίο φώναζαν να σταματήσει να ξεφτιλίζει τον σύλλογο.

Ακολούθησε πανδαιμόνιο αλλά οι εξαγριωμένοι οπαδοί αποχώρησαν προτού εμφανιστεί η αστυνομία, ενώ ο κ. Τσάκας αφού άλλαξε ρούχα συνέχισε απτόητος τη συνέντευξη Τύπου…

Αναλυτικά όσα ειπώθηκαν στη συνέντευξη Τύπου:

Μπιν Αμπντουλαζίζ: «Παρόλο που οικονομική και πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα δεν βρίσκεται στα καλύτερα της πιστεύουμε ότι είναι καλή στιγμή για να επενδύσουμε σε μια ομάδα όπως ο Παναθηναϊκός. Η άφιξή μου στην Αθήνα συνέπεσε με την προγραμματισμένη γενική συνέλευση των μετόχων. Παρ’ όλο που εκφράσαμε την επιθυμία μας να παραβρεθούμε, κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό και δεν μπορώ να το εξηγήσω. Μια κίνηση που δημιουργείται τελευταίως, μιλώ για την πρωτοβουλία του κ. Αλαφούζου την τοποθετούμε παράλληλα και όχι απέναντι μας. Κάθε πρωτοβουλία που σκοπό έχει να βοηθήσει είναι αποδεκτή. Θα ήθελα όμως με δύο λόγια να ξεκαθαρίσω τη δική μας θέση.

Στις αρχές Μαρτίου στείλαμε 15 εκατ. ως τραπεζικό commitment με όρο την ανταλλαγή μετοχών. Κάτι τέτοιο δεν έγινε. Μας ζητήθηκε μεταφορά μετρητών που εμάς δεν μας εξασφάλιζε. Στη συνέχεια ξεκίνησε συνεργασία σε νομικό επίπεδο. Οι συζητήσεις ολοκληρώθηκαν στις 2/5 και η συμφωνία αποτυπώθηκε σε προσύμφωνο. Περιμένοντας υπογραφή φροντίσαμε στις 3/5 να καλύπτει επενδύσεις για τα επόμενα δύο χρόνια όπως απαιτούσε το προσύμφωνο. Ενώ περιμέναμε την υπογραφή του κ. Βαρδινογιάννη, μας είπαν ότι αυτό δεν θα γίνει προτού πάρουμε την έγκριση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού και μπουν δεσμευμένα 15 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς σε λογαριασμό του Παναθηναϊκού έναντι των μετοχών. Αποδεχθήκαμε και αυτή τη διαδικασία.

Για να αποδείξουμε το ενδιαφέρον μας ήρθαμε στην Ελλάδα. Συναντηθήκαμε με την πλευρά Βαρδινογιάννη και επανεπιβεβαιώθηκε η θέση μας με την παραπάνω διαδικασία και με την αμετάκλητη δέσμευση ότι μόλις πάρουμε την έγκριση της ΕΕΑ και αφού καταθέσουμε τα χρήματα, να έχουμε εντός 24ωρου τη μεταβίβαση των μετοχών. Μόλις αυτό γίνει καλύπτουμε τις υποχρεώσεις που τρέχουν και εξασφαλίζουμε τη συμμετοχή στην Ευρώπη».

Γράφτηκε σήμερα ότι συναντηθήκατε με τον Γιάννη Βαρδινογιάννη. Ισχύει;

«Οχι με τον ίδιο αλλά με εκπρόσωπό του. Τις επόμενες ημέρες θα έχουμε επαφή μαζί του».

Εδώ και 8 μήνες υπάρχει ένα σίριαλ με Αραβες. Θα θέλατε να πείτε κάποιες από τις εταιρείες που έχετε στην κατοχή σας και αν έχετε κάνει νομικό και οικονομικό έλεγχο στην ΠΑΕ;

«Γνωρίζω πάρα πολύ καλά τι έχει γραφτεί στον Τύπο στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα. Αρχικά θα βάλουμε 15 εκατ. ευρώ για να εξοφλήσει όλα τα χρέη του. Στη συνέχεια θα βάλουμε ποσά που δεν θέλω να τα πω αυτή τη στιγμή για να μηδενίσουμε τα χρέη. Για τις εταιρείες που έχω στη Σαουδική Αραβία θα μιλήσω σε λίγο καιρό δίνοντας τα στοιχεία. Ηρθαμε και έχω κάνει εξουσιοδότηση στη δικηγόρο μου που θα αναλάβει όλες τις νομικές και οικονομικές εξελίξεις. Πριν από καιρό είχε γίνει οικονομικός έλεγχος και είχε βγει πολύ καθαρός.».

Ο Παναθηναϊκός πλέον έχει αποκτήσει διοίκηση. Εχετε μιλήσει με κάποιον εξ αυτών;

«Το τελευταίο διάστημα ο Παναθηναϊκός ήταν χωρίς διοίκηση. Στην τελευταία Γ.Σ. αναδείχθηκε Δ.Σ. Δεν έχω μιλήσει με κάποιον. Μιλάω με τον μεγαλομέτοχο και ιδιοκτήτη του Παναθηναϊκού».

Θα αγοράσετε τον Παναθηναϊκό χωρίς να έχετε κάνει έλεγχο, στηριζόμενος στον προηγούμενο;

«Θα κάνουμε και νέο οικονομικό έλεγχο αλλά ξέρουμε τα στοιχεία του προηγούμενου και είδαμε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα».

Γνωρίζετε τον πρίγκιπα Αλ Σαούντ και την πριγκίπισσα Νούρα;

«Η βασική βασιλική οικογένεια αποτελείται από χιλιάδες βασικά μέλη. Σίγουρα έχουμε συγγένεια και γνωρίζω ότι είχε ενδιαφερθεί για τον Παναθηναϊκό. Αυτό έγινε στο παρελθόν. Είμαστε στο παρόν και ενδιαφέρομαι για τον Παναθηναϊκό. Δεν με ενδιαφέρει τι έγινε στο παρελθόν».

Πότε αρχίσατε να ενδιαφέρεστε για την αγορά του Παναθηναϊκού;

«Από τον πρίγκιπα Σουλτάν έμαθα ότι δεν ολοκληρώθηκε αυτό το deal. Επειδή γνώριζα πολλά για τον Παναθηναϊκό και είχα τη διάθεση να επενδύσω σε μια ομάδα της Ευρώπης με ιστορία».

Γιατί δεν δίνετε κάποια στοιχεία για τις επιχειρήσεις σας;

«Στην αρχή αυτού του ενδιαφέροντος έκανα μια συνέντευξη μέσω skype και νομίζω ότι έδωσα εξηγήσεις για τα βασικά που αφορούν εμένα και την οικογένειά μου. Τι θέλετε να μάθετε για εμένα και την οικογένειά μου; Εχουμε ένα γκρουπ εταιρειών και επιχειρήσεις ως οικογένεια και δουλεύουμε σε πολλούς τομείς. Ρωτάτε αν θα μπούμε ως εταιρεία να αγοράσουμε τον Παναθηναϊκό ή αυτά που έχει η οικογένειά μου και εγώ; Αν ψάξετε θα βρείτε ότι δουλεύουμε στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και σε πολλούς άλλους τομείς».

Είδατε ότι ο κόσμος αντέδρασε πριν και δεν βλέπει με θετικό μάτι την προσπάθειά σας. Τι έχετε να πείτε;

«Μπορεί ο κόσμος να είναι δυσαρεστημένος απ’ όσα έχουν ήδη γίνει, δεν με γνωρίζει, μετράει ότι είμαι εδώ για να αποδείξω ότι θέλουμε την ομάδα και είναι μεγάλο το ενδιαφέρον μας. Δεν με ενδιαφέρει το παρελθόν. Εχω αποδείξει τη διάθεσή μου να αγοράσω τον Παναθηναϊκό».

Τσάκας: «Εχει 33 εταιρείες τον αριθμό και βγαίνουν απευθείας στο google».

Υπάρχει κάτι που να σας φοβίζει ότι μπορεί να μην προχωρήσει το deal;

«Μέχρι στιγμής τίποτα δεν μπορεί να μας σταθεί εμπόδιο γι’ αυτό είμαστε αισιόδοξοι. Αν συμβεί κάτι μόνο ο Θεός το ξέρει. Δεν είχαμε το δικαίωμα να έρθουμε να μιλήσουμε στον Παναθηναϊκό. Πρέπει να πάρουμε την έγκριση από την ΕΕΑ. Αυτό είναι το μόνο εμπόδιο. Θα καταθέσουμε τα χαρτιά μας. Όλα είναι υπό έλεγχο. Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα».

Γιατί δεν περιμένατε πρώτα την έγκριση της ΕΕΑ και μετά να κάνετε τη συνέντευξη Τύπου;

«Δεν ήταν αυτή η αρχική συμφωνία. Είχαμε κανονίσει να υπογράψουμε προσύμφωνο και αν μπορούσαμε όλο το deal. Άλλαξε αυτή η συμφωνία και για να αποδείξω ότι δεν ήρθα για τουρισμό έπρεπε να το αποδείξω και επειδή γράφουν πολλά για εμένα έπρεπε να βγω κι εγώ να πω κάτι».

– Γιατί ο κ. Βαρδινογιάννης δεν έχει μιλήσει για εσάς;

«Δεν μπορώ να απαντήσω στην ερώτηση. Σίγουρα θα έχει τους σκοπούς του. Υπάρχει επικοινωνία με τους δικηγόρους μας. Μπορεί να περιμένει την έγκριση από την ΕΕΑ. Αν δεν την πάρουμε δεν μπορούμε να επενδύσουμε καν στην Ελλάδα. Έχω το δικαίωμα να πάρω την έγκριση και να συνεχίσω για να ολοκληρώσω το deal».

Με άλλους ανθρώπους εκτός Παναθηναϊκού έχετε συναντηθεί; Αν πάρετε τον Παναθηναϊκό θα τον «τρέχει» ο κ. Τσάκας; Διότι πλέον υπάρχει πολύ μεγάλη δυσπιστία στο πρόσωπο του κ. Τσάκα…

«Δεν θα απαντήσω στην πρώτη ερώτηση. Στο δεύτερο κομμάτι ας περιμένουμε να πάρουμε την έγκριση, να πάρουμε τις μετοχές, να είμαστε οι ιδιοκτήτες και θα αποφασίσουμε εμείς».

Γιατί θέλετε να επενδύσετε σε μια χώρα που βρίσκεται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση;

«Ανέφερα στην αρχή ότι η Ελλάδα περνάει μια δύσκολη οικονομική και πολιτική κατάσταση. Υπάρχουν φήμες για χρεοκοπία. Ακόμα η Ελλάδα είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ας μην μιλήσουμε για χρεοκοπία. Δεν υπάρχει κανείς που να του περισσεύουν λεφτά όσο πλούσιος και να είναι. Είμαι επενδυτής, πιστεύω σε αυτή την επένδυση. Θα κάνω ό,τι μπορώ για να είναι κερδοφόρα. Κουβαλάω ένα μεγάλο όνομα γιατί είμαι μέλος βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας. Θα ήθελα να κάνω πιο μεγάλο το όνομα της Σαουδικής Αραβίας. Θα ήθελα ως επενδυτής να προσελκύσω τους σπόνσορες στην Ελλάδα γιατί το όνομά του με τον Παναθηναϊκό θα είναι ένας καλός συνδυασμός. Δεν θα ρίσκαρα καθόλου επειδή εκπροσωπώ τη Σαουδική Αραβία.»

Ποια διαδικασία έχει γίνει μέχρι τώρα στην ΕΕΑ; Τι σας έχουν ζητήσει;

Κασσιανή Μιχοπούλου (δικηγόρος Φαϊσάλ): «Σε πρώτη φάση έχει διακριτική ευχέρεια η ΕΕΑ να δεχθεί ή να αρνηθεί. Το πρώτο βήμα να σου δώσει έγκριση να αγοράσεις πλειοψηφικό πακέτο. Ο νόμος είχε φτιαχτεί για Έλληνες πολίτες. Έγινε μια διόρθωση ότι και μη Έλληνες μπορούν σε ΑΕ αλλά άλλα σημεία δεν προσαρμόστηκαν. Ζητούνται έγγραφα που αναφέρονται σε Έλληνες πολίτες. Εμείς τα έχουμε μαζί μας επικυρωμένα από πρεσβεία Σαουδικής Αραβίας. Κάποια στοιχεία όπως διαβατήρια κτλ. υπάρχουν. Η ΕΕΑ μας είπε να κάνουμε μια αίτηση, να βάλουμε τα έγγραφα που κρίνουμε σκόπιμα και θα μας απαντήσουν. Τα έγγραφα έφτασαν τα χέρια μου τώρα. Σε δεύτερο στάδιο η ΕΕΑ εξετάζει τη συμφωνία. Μετά σου δίνει έγκριση για να είσαι πρόεδρος του Δ.Σ.».

Κύριε Τσάκα θέλετε να πείτε κάτι για την επίθεση που δεχθήκατε προ ολίγου;

«Τα παιδάκια, είναι παιδάκια και φώναζαν διάφορα. Να πιστέψεις ότι τους έστειλε αυτός που φώναζαν; Νομίζουν ότι μπορούν να τρομοκρατήσουν αυτή την κίνηση. Τώρα που σφίξαν τα γάλατα, έγινε γιαούρτι. Ηταν Αγελαδίτσα, όχι Total»…