Πρωταθλητής στα χαρτιά αναμένεται να αναδειχθεί _ εκτός απροόπτου_ ο Ηρακλής αφού σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο Φοίνικας Σύρου δεν μεταβάλει τη στάση του και επιμένει να μην αγωνιστεί στον πέμπτο τελικό. Αν και μέχρι στιγμής η ομάδα της Σύρου δεν έχει κοινοποιήσει εγγράφως την ΕΣΑΠ την άρνησή της σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν παράγοντες της με την ηγεσία της ΕΣΑΠ επέμεναν στην αρχική στάση τους. Σε περίπτωση δεν αλλάξει η απόφασή τους τότε ο Φοίνικας Σύρου θα τιμωρηθεί με αφαίρεση τριών βαθμών από την επόμενη αγωνιστική περίοδο. Ο Ηρακλής θα είναι η πρώτη ομάδα που κατακτά τον τίτλο της Α1 βόλεϊ ανδρών στα χαρτιά.
Από την πλευρά της πάντως η ΕΣΑΠ, όσο δεν έχει την έγγραφη θέση του Φοίνικα, είναι υποχρεωμένη να προετοιμάζεται για τον πέμπτο τελικό που έχει οριστεί για τη Δευτέρα 14 Μαϊου στις 19.00 στη Μίκρα. Σύμφωνα με τη χθεσινή απόφαση της ΕΣΑΠ ο τελικός προβλέπεται να γίνει με την παρουσία 1000 φιλάθλων, απο τους οποίους, οι 500 θα ανήκουν σε συγκεκριμένες κατηγορίες (αθλητές βόλεϊ, διαιτητές, προπονητές, παράγοντες κ.α.) και οι 500 θα είναι φίλαθλοι του Ηρακλή, με ονομαστικά εισιτήρια.
Η χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΣΑΠ παρουσία εκπροσώπων του Ηρακλή και του Φοίνικα διεξήχθη σε υψηλούς τόνους. Οι παράγοντες της Σύρου υποσχέθηκε να απαντήσει μέχρι σήμερα το πρωϊ, αλλά μέχρι στιγμής δεν το έχουν πράξει εγγράφως. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα ετοιμάζουν φιέστα την ίδια ώρα που έχει οριστεί ο 5ος τελικός για να κάνουν την ανεπίσημη απονομή σε παίκτες και προπονητικό τιμ.