Για ένα Σαββατοκύριακο τα οινοποιεία της χώρας θα ανοίξουν τις πόρτες τους στο κοινό. Με εκπλήξεις για τους επισκέπτες όπως δοκιμές, διαγωνισμούς και βέβαια προσφορές σε διάφορα προϊόντα.

Οι «Ανοιχτές πόρτες», η ευρωπαϊκή γιορτή των οινοποιών κάνει στάση και στη χώρα μας, από την Κρήτη ώς τη βόρεια Ελλάδα, το Σαββατοκύριακο, 12 και 13 Μαΐου. Είναι μια ευκαιρία για το ελληνικό κοινό να δει από κοντά τις εξελίξεις σε σχέση με ένα προϊόν που έχει ιστορία χιλιάδων ετών, στη χώρα μας και παγκοσμίως, και που τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει στον τρόπο που αντιμετωπίζεται από τους Έλληνες καταναλωτές.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σύνδεσμο Ελληνικού Οίνου και παραγωγό στην περιοχή της Αιγιαλείας κ. Άγγελο Ρούβαλη, (στη φωτογραφία δεξιά) «έχει περάσει η εποχή που ο Έλληνας πήγαινε στην ταβέρνα και συνήθιζε να παραγγέλνει το κρασί του χωρίς να ξέρει καν τι πίνει. Πλέον τον ενδιαφέρουν ένα σωρό ζητήματα όπως ο τρόπος παρασκευής, η προέλευση, ο τύπος και άλλα πολλά».

«Όλα αυτά αλλά όπως και θέματα που σχετίζονται με την ιστορία, το κλίμα κάθε περιοχής αλλά και την κουλτούρα που συνοδεύει το κρασί θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά όσοι επισκεφτούν τα οινοποιεία της χώρας. Και βέβαια είναι μια ευκαιρία για τους κατοίκους των μεγάλων πόλεων να ξεφύγουν από την καθημερινότητα τους», λέει ο οινολόγος Γιάννης Βογιατζής, οινοποιός στο Βελβεντό της Κοζάνης, και πρόεδρος των «Οίνων Βορείου Ελλάδος».

Η συγκεκριμένη ένωση παραγωγών υπήρξε άλλωστε εκείνη που πρωτοστάτησε στο να εξελιχθούν οι «Ανοιχτές Πόρτες» σε σημείο αναφοράς για το ελληνικό κρασί. Ο κ. Βογιατζής βρίσκεται στο χώρο επί 27 χρόνια και επισημαίνει «τόσο το αυξημένο ενδιαφέρον από το κοινό όσο και τους πολλούς νέους και μορφωμένους ανθρώπους, οινολόγους και τεχνικούς τροφίμων, που μπαίνουν στο χώρο».

Η άνοδος του ελληνικού επώνυμου εμφιαλωμένου κρασιού, (το οποίο πάντως υπολείπεται σε μερίδιο αγοράς το χύμα καθώς και εκείνο που συσκευάζεται σε κουτιά, στην εγχώρια πίτα), θα μπορούνε να είναι ακόμα μεγαλύτερη, αν δεν είχε μεσολαβήσει η κρίση που πλήττει τον χώρο της εστίασης.

«Βλέπουμε ότι ενώ ακόμα και στα ράφια των σουπερμάρκετ ο κόσμος μπορεί να προτιμήσει ένα καλό κρασί, στις ταβέρνες και τα εστιατόρια στρέφεται στο χύμα και γενικά στις φθηνότερες λύσεις», λέει από την πλευρά της η κυρία Αναστασία Φράγκου γραμματέας της Ένωσης Παραγωγών του Αμπελώνα της Αττικής. Μάλιστα στα οινοποιεία της Αττικής αλλά και σε άλλες περιοχες της χώρας ο εορτασμός της γιορτής κρασιού θα είναι κατά κάποιον τρόπο λιτότερος από άλλες χρονιές, λόγω ακριβώς της οικονομικής συγκυρίας.

Καθιερώνεται σε Γερμανία-Αμερική. Ανοίγει η αγορά της Κίνας.

Η κακή εντύπωση που απόκομιζαν για το ελληνικό κρασί οι τουρίστες που επισκέπτονταν τη χώρα μας είτε από το χύμα κρασί που δοκίμαζαν σε μια ταβέρνα είτε από την ρετσίνα έχει υποχωρήσει αισθητά.

«Το ελληνικό κρασί δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από κανένα κρασί του κόσμου», σχολιάζει η κυρία Φράγκου αναφερόμενη στο θέμα των εξαγωγών. «Υστερεί μόνο σε ζητήματα μάρκετινγκ και ίσως κάπως στη σχέση ποιότητας/τιμής, όχι συγκρινόμενο με τα γαλλικά κρασιά που είναι πολύ ακριβά, αλλά π.χ. με τα ιταλικά», συμπληρώνει.

«Πάντως το ελληνικό κρασί έχει αποκτήσει τη θέση του στη διεθνή σκηνή», λέει ο κ. Δημήτρης Χατζημιχάλης από την ομώνυμη εταιρεία η οποία συμμετέχει στις «Ανοιχτές Πόρτες» και υπόσχεται όπως και οι συνάδελφοι του μια «αξέχαστη οινολογική εμπειρία που θα συνοδεύεται με εκπλήξεις και εκπτώσεις προς το κοινό».

Οι ελληνικές εξαγωγές αφορούν κυρίως τη Γερμανία «όπου βέβαια βασικοί πελάτες είναι τα ελληνικά εστιατόρια και οι ομογενείς» όμως την ίδια στιγμή το «ελληνικό κρασί γίνεται αναγνωρίσιμο στις ΗΠΑ, όπου το προβάλλουν ακόμα και εξειδικευμένοι δημοσιογράφοι», λέει ο κ. Ρούβαλης. «Μάλιστα εδώ και λίγο καιρό υπήρξαν ελληνικές εξαγωγές επώνυμου κρασίου σε καινούργιες αγορές., όπως εκείνη της Κίνας».

ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΠΟΡΤΕΣ 12 & 13 ΜΑΪΟΥ 2012
Επειδή το πρόγραμμα της συμμετοχής των διαφόρων οινοποιείων διαφοροποείται από τόπο σε τόπο επικοινωνήστε με τους παρακάτω φορείς πριν αποφασίσετε την επίσκεψη σας.
• Οίνοι Βορείου Ελλάδος, τ: 2310 281617, e-mail: info@wineroads.gr,www.wineroads.gr, www.winesofnorthgreece.gr, http://www.facebook.com/winesofnorthgreece

• Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Κεντρικής Ελλάδας (ΕΝΟΑΚΕ),
τ: 22330 80550, 210 8076714, e-mail: info@enoake.gr, www.enoake.gr

• Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Αττικής (ΕΝΟΑΑ),
τ: 22940 32508, e-mail: info@enoaa.gr, www.enoaa.gr

• Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Πελοποννήσου (ΕΝΟΑΠ),
τ: 2710 544450, e-mail: enoap@tselepos.gr, www.enoap.gr

• Ένωση Οινοποιών Αμπελουργών Νήσων Αιγαίου (ΕΝΟΑΝΑ),
τ: 22420 69860, e-mail: enoanawines@gmail.com

• Δίκτυο Οινοποιών Νομού Ηρακλείου,
τ: 6988 069772, e-mail: info@winesofcrete.gr,www.winesofcrete.gr