Κεφαλαλγία: μία από τις δέκα αναπηρίες

Τη συχνότερη αιτία των επισκέψεων των πασχόντων στα ιατρεία, στα Κέντρα Υγείας και στα Νοσοκομεία αποτελεί η κεφαλαλγία. Σύμφωνα με τη συντονίστρια διευθύντρια του Γενικού Νοσοκομείου Αθήνας «Γ. Γεννηματάς» και πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας κυρία Κλημεντίνη Ε. Καραγεωργίου, η κεφαλαλγία αποτελεί μία από τις δέκα αναπηρίες, σύμφωνα με την ταξινόμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ)

Τη συχνότερη αιτία των επισκέψεων των πασχόντων στα ιατρεία, στα Κέντρα Υγείας και στα Νοσοκομεία αποτελεί η κεφαλαλγία.

Σύμφωνα με τη συντονίστρια διευθύντρια του Γενικού Νοσοκομείου Αθήνας «Γ. Γεννηματάς» και πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας κυρία Κλημεντίνη Ε. Καραγεωργίου, η κεφαλαλγία αποτελεί μία από τις δέκα αναπηρίες, σύμφωνα με την ταξινόμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Η κεφαλαλγία εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες, κυρίως όμως αφορά τις νεότερες παραγωγικές ηλικίες, από 15-50 ετών, χωρίς να φείδεται της παιδικής και εφηβικής ηλικίας. Επηρεάζει άμεσα και έμμεσα την καθημερινή δραστηριότητα, ποιότητα ζωής, εργασία και παραγωγικότητα του πάσχοντος.

Έχει υπολογισθεί σε πρόσφατη μελέτη η τεράστια οικονομική επίδραση της, που συνδέεται με το άμεσο κόστος (επίσκεψη σε γιατρούς, φάρμακα, νοσηλεία, νοσηλευτική φροντίδα) καθώς και το έμμεσο (απώλεια ωρών εργασίας ή ακόμη και της ίδιας της εργασίας, μείωση παραγωγικότητας).

Σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη Eurolight (2011), το συνολικό κόστος για την κεφαλαλγία στην Ευρώπη είναι 173 δισεκατομμύρια ευρώ και ειδικά για την ημικρανία 111 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το παραπάνω θέμα θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια του 38ου Ετήσιου Πανελληνίου Ιατρικού Συνεδρίου που διοργανώνει η Ιατρική Εταιρεία Αθηνών στις 16 – 19 Μαϊου στην Αθήνα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία