Το 7% σε κοινωνικούς αριθμούς

Το 7% σε κοινωνικούς αριθμούς | tovima.gr

7%, κοντά μισό εκατομμύριο απ’ όσους δεήθηκαν να κουνηθούν από το καναπέ, οι φασίστες στη χώρα μας. Αστρονομικά μεγάλο ποσοστό, σημείο των καιρών, κραυγή λαού για αλλαγή εδώ και τώρα, ένδειξη ότι η ευρωπαϊκή πολιτική λιτότητας δε περνάει άλλο. Μπαρούφες. Πολύ λίγοι είναι οι φασίστες στην Ελλάδα κυρίες και κύριοι.

Παραείμαστε καλοπερασάκηδες και αδιάφοροι για τέτοιες εξτρεμιστικές τάσεις. Ο φασισμός θέλει τυφλή προσήλωση και μεγάλο μεράκι. Θέλει κι οι ζωντανοί να δίνουν το αίμα τους. Μην ανησυχείτε. Φασίστες υπήρχαν και θα υπάρχουν σε κάθε μορφή και σε κάθε εποχή. Όπως και κομμουνιστές βεβαίως. Ουδέν νεότερο κάτω απ’ τον ήλιο. Θεωρητικά αντίθετα άκρα για να επικρατεί πρακτική ισορροπία κάπου μεταξύ. Είναι δημοκρατικό δικαίωμα του καθενός να ψηφίζει ότι βρίσκεται πιο κοντά στα πιστεύω και τα θέλω του. Και όπως οφείλει ο καθείς άλλωστε, έτσι κι εγώ αυτό το δημοκρατικό δικαίωμα δε το συζητώ καν. Απλά το σέβομαι. Είναι όμως πράγματι ένα 7% της ελληνικής κοινωνίας φασίστες;

Επιτρέψτε μου με σιγουριά να απαντήσω αρνητικά. Πιστεύω ακράδαντα ότι αυτοί οι ψηφοφόροι δεν ανήκουν σε κανένα πολιτικό φάσμα. Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών αν μη τι άλλο. Είναι όλοι αυτοί που απηύδησαν, ή ακόμη δεν ασχολήθηκαν ποτέ με τη πολιτική, αλλά θέλουν να έχουν λόγο. Ανάμεσα σ’αυτούς ποδοσφαιρικοί ψηφοφόροι, αυτοί που κουράστηκαν να βλέπουν τα ίδια άτομα στις οθόνες, αυτοί που αποζητούν καινούργια παραμύθια πριν πάνε για ύπνο κάθε βράδυ.

Και αρκετοί που θέλουν ένα πιο ευνοικό προς αυτούς σύστημα. Και φυσικά οι χειρότεροι όλων: αυτοί που σπάνε πλάκα με το εκλογικό τους δικαίωμα. Φυσικά, υπάρχει και μια μειοψηφία μεταξύ αυτών που είναι αληθινά φασίστες. Δικαίωμα τους. Χώρος υπάρχει για όλους. Για όλα τα άλλα υπάρχουν η νομοθεσία και η κοινή – ευτυχώς ακόμη λογική – κρίση.

Ας αναλύσουμε τι λέει αυτό το 7% για τη κοινωνία μας λοιπόν. Μας λέει καταρχάς και αναντίρρητα ότι το κύμα νεοναζισμού καλά κρατεί και στην Ελλάδα, όπως και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, τουλάχιστον πρωτεύουσες. Και λογικό είναι πιστεύω, σε μια προσπάθεια ενοποίησης πολλών κρατών σε κάτι κοινό, να βρίσκει πρόσφορο έδαφος ο τυφλός εθνικισμός.

Η ενωμένη Ευρώπη δεν είναι για όλους κυρίες και κύριοι. Υπάρχουν και αυτοί που πιστεύουν σε αυτόνομες οικονομίες, που θέλουν να ελέγχονται από το κράτος, που κάθετί ξένο το βλέπουν βάρβαρο. Υπάρχουν γυναίκες που πιστεύουν στο κοινωνικό διαχωρισμό των δύο φύλων, που θέλουν να έχουν λιγότερα δικαιώματα από τους άντρες και που μοναδικό σκοπό της ζωής τους έχουν να γίνουν μάνες και καλές σύζυγοι. Δικαίωμα τους. Αυτούς τους σέβομαι. Και επιλέγω να τους αγνοώ.

Ας ασχοληθούμε όμως με τους υπόλοιπους, τους ‘ψευταυγήτες’, και το τι πραγματικά πέτυχαν με τη ψήφο τους. Κατάφεραν, ένα βήμα πριν τις (επόμενες) εκλογές, να αφυπνίσουν τη κοινωνία μας. Ασχέτως πολιτικών πεποιθήσεων, καταλάβαμε πια πόσο σημαντική είναι η κάθε ψήφος. Μας θύμησαν ότι και η δημοκρατία θέλει φρούρηση και προστασία. Είναι παιδί και όχι μάνα μας. Γι’ αυτό και εγώ φλασσάρω και μπήγω τις φωνές σαν άλλος Ζωρζ Πιλαλί: ‘Τυριά ξυπνήστε! Θα σας φαν’ οι βλάχοι!’. Ίσως και να είμαι απλά αφελής και πράγματι 7% να είναι το ποσοστό των νεοναζί στη χώρα μας. Αν είναι έτσι, τότε Ζήτω η Ήττα!

Ψυχολόγος The University of Manchester, UK

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk