«Οι Αραβες στη Μεσόγειο» στο Μουσείο Μπενάκη

Ενα φωτογραφικό οδοιπορικό με τίτλο «Οι Άραβες στη Μεσόγειο» παρουσιάζουν οι Ντόρα Μηναΐδη και Μαρία Φακίδη στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης από τις 10 Μαΐου έως τις 16 Σεπτεμβρίου 2012.

Η έκθεση αναφέρεται στην εγκατάσταση του Αραβικού λαού στις χώρες της Μεσογείου. Η πορεία εγκατάστασής τους ακολουθεί τα μονοπάτια της ιστορίας, εκεί όπου αρχαία ελληνικά και ρωμαϊκά ερείπια μαζί με βυζαντινά κατάλοιπα συνυπάρχουν με τα αραβικά μνημεία, ανακατεύοντας λαούς, φυλές και πολιτισμούς.

Από τη Συρία και την Ιορδανία το φωτογραφικό ταξίδι αποτυπώνει τις βυζαντινές πολιτείες και τη συνάντησή τους με τα αραβικά παλάτια και τα κάστρα, τη ρωμαϊκή Παλμύρα με τις ερειπωμένες χριστιανικές εκκλησίες καθώς και την αραβική Πέτρα των αρχαίων Ναβαταίων στην έρημο του Γουάντι Ρουμ.

Από την αφρικάνικη ακτή της Μεσογείου, τη Λιβύη και το Μαρόκο, παρουσιάζονται οι ελληνορωμαϊκές πόλεις Σαμπράθα και Leptis Magna, η βυζαντινή Απολλωνία με τους βερβερίνικους οικισμούς καθώς και οι κάσμπες στο Μαρόκο. Από τις απέναντι, ευρωπαϊκές, ακτές της Μεσογείου, οι βυζαντινοαραβικές εκκλησίες στο Παλέρμο της Σικελίας και το αραβικό παλάτι της Αλάμπρα στη Γρανάδα.

Πρωταγωνιστεί ωστόσο το ντόπιο ανθρώπινο στοιχείο όπως με τις μαντιλοδεμένες νεαρές μουσουλμάνες στην παραλία της Αλεξάνδρειας, ή τη γυναίκα που θηλάζει το παιδί της μέσα στα ερείπια. Οι φωτογραφίες αποτελούν παράλληλα και μία ιστορική καταγραφή, καθώς οι πρόσφατοι πόλεμοι και οι εσωτερικές αναταράξεις κάνουν το ταξίδι δύσκολο αν όχι και αδύνατο στις χώρες της αραβικής άνοιξης.

Να σημειώσουμε ότι η Ντόρα Μηναΐδη και η Μαρία Φακίδη σπούδασαν τεχνική και αισθητική της φωτογραφίας και φωτογραφίζουν από το 1978. Αρχικά παρουσιάζουν σε εκθέσεις ασπρόμαυρες φωτογραφίες. Αργότερα όμως στρέφονται στην ταξιδιωτική φωτογραφία συνδυάζοντας τις δύο μεγάλες τους αγάπες: ταξίδια και φωτογραφία.

Το 1988 ξεκινούν μια σειρά εκδόσεων με θέματα από τον ελλαδικό χώρο και τον ευρύτερο ελληνισμό σε χώρες της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Ξεχωρίζουν οι εκδόσεις αφιερωμένες στον Πόντο και την Ανατολία, την Κωνσταντινούπολη, την Καππαδοκία, την Συρία, την Μεγάλη Ελλάδα, τα κάστρα της Πελοποννήσου και της Κρήτης την Ιωνία, την Κηφισιά, τη Θράκη και τα Παζάρια της Ανατολής.

Info:

Εγκαίνια: 10 Μαΐου 2012

Ωρα: 20:00

Πού: Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, Αγίων Ασωμάτων 22 & Διπύλου 12, Αθήνα, τηλ. 210 3251311(Επικοινωνία: Μίνα Μωραΐτου)

Διάρκεια: 11 Μαΐου – 16 Σεπτεμβρίου 2012

Ωράριο Λειτουργίας: Τρ., Πέμ., Παρ, Σαβ & Κυρ.: 09.00-15.00, Τετ.: 09.00-21.00, Δευτ.,: Κλειστά

Ηλεκτρονική διεύθυνση: www.benaki.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
Σίβυλλα
Helios Kiosk