«Στην Κίνα η διαφθορά είναι πιο σοβαρό πρόβλημα από τη λογοκρισία»

Με αφορμή την πρόσφατη υπόθεση του Κινέζου αντιφρονούντα Τσεν Γκουανγκτσένγκ, μιλάει αποκλειστικά στο «Βήμα» ο Στιβ Τσανγκ, καθηγητής Σύγχρονων Κινεζικών Σπουδών και διευθυντής του Ινστιτούτου Κινεζικής Πολιτικής (China Policy Institute) στο βρετανικό πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ

Με αφορμή την πρόσφατη υπόθεση του Κινέζου αντιφρονούντα Τσεν Γκουανγκτσένγκ, μιλάει αποκλειστικά στο «Βήμα» ο Στιβ Τσανγκ, καθηγητής Σύγχρονων Κινεζικών Σπουδών και διευθυντής του Ινστιτούτου Κινεζικής Πολιτικής (China Policy Institute) στο βρετανικό πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ

«Ξυπόλυτος δικηγόρος» είναι το προσωνύμιο που χρησιμοποιούν συχνά κινεζικά και ξένα Μέσα ενημέρωσης για τον 40χρονο Τσεν Γκουανγκτσένγκ, ο οποίος καταγγέλλει συστηματικά παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα του, ιδίως στις γυναίκες και τους φτωχούς. Το «δικηγόρος» είναι ευφημισμός, αφού μελέτησε μόνος του νομικά, επειδή το καθεστώς θέτει σχεδόν ανυπέρβλητα εμπόδια στους τυφλούς για να σπουδάσουν στα πανεπιστήμια.

Τυφλώθηκε σε νεαρή ηλικία μετά από μακροχρόνια ασθένεια με υψηλό πυρετό. Έγινε διεθνώς γνωστός για πρώτη φορά το 2005 όταν οργάνωσε μαζικές διαμαρτυρίες και αγωγές εναντίον της βίαιης εφαρμογής της νομοθεσίας του ενός παιδιού ανά οικογένεια. Συνελήφθη, βασανίστηκε, φυλακίστηκε και τα τελευταία χρόνια ζούσε σε κατ’οίκον περιορισμό. Δραπέτευσε στις 22 Απριλίου και εισέβαλε στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Πεκίνο, ελπίζοντας – ματαίως – ότι οι Αμερικανοί θα του δώσουν πολιτικό άσυλο.

Κάπως έτσι, ο τυφλός Κινέζος έγινε ένα «μπαλάκι του πινγκ πονγκ» μεταξύ των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και της Κίνας, απειλώντας να «τινάξει» στον αέρα τις σχέσεις ανάμεσα στα δυο κράτη. Ο Τσεν υποστηρίζει πως εξαναγκάστηκε να αποχωρήσει από την πρεσβεία, για να καταλήξει ξανά υπό τον έλεγχο των Κινέζων σε νοσοκομείο όπου τον πήγε ο ίδιος ο Αμερικανός πρέσβης, Γκάρι Λοκ, ο οποίος μετά… εξαφανίστηκε! Ζήτησε να «συναντήσει και να φιλήσει» την υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, η οποία επισκεπτόταν επισήμως την Κίνα και «μία θέση στο αεροπλάνο που θα την επέστρεφε στην Αμερική», πιστεύοντας πως η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα τον σώσει. Όμως εκείνη τον «πούλησε» για να μην τιναχτούν στον αέρα οι σινοαμερικανικές σχέσεις. Ωστόσο, η υπόθεση του Τσεν, μια ακόμη περίπτωση λογοκρισίας, έβγαλε ξανά την Κίνα «σε αναφορά» για ζητήματα καταπάτησης ανθρώπινων δικαιωμάτων.

– Τις προηγούμενες εβδομάδες είδαμε έναν ακόμη αντιφρονούντα να γίνεται «μπαλάκι του πινγκ πονγκ» ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα και να φιμώνεται για τις πολιτικές του πεποιθήσεις και τις κοινωνικές του απόψεις. Εκτιμάτε ότι η κινεζική ηγεσία θα χαλαρώσει, κάποια στιγμή, την επιβολή λογοκρισίας;
«Όχι, γιατί αυτή η καταστολή στη διακίνηση ιδεών και κριτικής απέναντι στο καθεστώς δεν αποτελεί για την ηγσία της Κίνας «ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων», αλλά ένα απαραίτητο εργαλείο, με το οποίο έμαθε να λειτουργεί εδώ και πολλές δεκαετίες. Η κυβέρνηση του Πεκίνου εξακολουθεί να θεωρεί τη λογοκρισία ως ένα μέτρο που συντελεί στη κοινωνική σταθερότητα και την πολιτική τάξη στη χώρα».

– Ποιο είναι το πιο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η Κίνα;
«Κάποιοι ίσως να ανέφεραν την κρατική λογοκρισία και τον έλεγχο της κυβέρνησης στις διακινούμενες πληροφορίες. Αλλά εγώ διαφωνώ: πιστεύω ακράδαντα πως η πολιτική συνοχή της Κίνας απειλείται κυρίως και πρωταρχικά από την παροιμιώδη ανικανότητα του κράτους να εφαρμόσει τους νόμους του. Οτιδήποτε παραβατικό συμβαίνει, δεν τιμωρείται πλέον, αν έχεις το απαιτούμενο χρήμα και τις κατάλληλες διασυνδέσεις, αφού η διαφθορά των αξιωματούχων φτάνει πολύ ψηλά».

– Η διαφθορά αυτή πλήττει την χώρα βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα;
«Όσοι πολίτες γίνονται μέρος αυτού του φαύλου κύκλου, στην αρχή «γλυκαίνονται» και θεωρούν πως δεν κάνουν κάτι μεμπτό, ωστόσο, μακροπρόθεσμα, η κατάσταση αυτή είναι ιδιαιτέρως διαβρωτική, αφού πλέον τίποτα δεν γίνεται υπό καθεστώς νομιμότητας στη χώρα κι όλοι κινούνται παρασκηνιακά κι υπογείως, «σαπίζοντας», σταδιακά, τις πολιτικές της δομές. Και φυσικά αυτή η διαφθορά αποτρέπει και πώλου Δυτικούς επιχειρηματίες ή κεφάλαια από τη Δύση να εισρεύσουν αποτελεσματικά στη Κίνα».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk