Βαλένθια: Οσμή σκανδάλων σε «φαραωνικό» έργο του Καλατράβα

Στόχος μπαράζ αρνητικών σχολίων έχει γίνει στην πατρίδα του την Ισπανία ο διάσημος αρχιτέκτονας Σαντιάγο Καλατράβα, ο οποίος έχει σχεδιάσει, μεταξύ άλλων, την οροφή του Ολυμπιακού Σταδίου της Αθήνας

Στόχος μπαράζ αρνητικών σχολίων έχει γίνει στην πατρίδα του την Ισπανία ο διάσημος αρχιτέκτονας Σαντιάγο Καλατράβα, ο οποίος έχει σχεδιάσει, μεταξύ άλλων, την οροφή του Ολυμπιακού Σταδίου της Αθήνας.

Αφορμή για την κριτική είναι ένα «φαραωνικό», κατά τους επικριτές του, έργο, η λεγόμενη «Πόλη των Τεχνών και των Επιστημών» που έχει γίνει το «γεφύρι της Αρτας» στη Βαλένθια, την γενέτειρα του 60χρονου Καλατράβα.

Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα κτηρίων, γεφυρών, τεχνητών λιμνών, αιθουσών για εκδηλώσεις, βιβλιοθηκών, μουσείων και άλλων χώρων, το οποίο παραμένει ημιτελές και, σύμφωνα με στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας έχει κοστίσει ήδη περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ υπό αδιαφανείς συνθήκες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Καλατράβα έχει συμφωνήσει να λάβει ως αμοιβή ποσοστά από το τελικό κόστος για κάθε επιμέρους έργο που θα απαρτίζει την «Πόλη». Ο προϋπολογισμός πολλών έργων παρουσιάζει ήδη μεγάλες υπερβάσεις, μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις έχει διπλασιαστεί ή τριπλασιαστεί.

Τον πόλεμο των αποκαλύψεων ξεκίνησε το κόμμα Ενωμένη Αριστερά της τοπικής αντιπολίτευσης. Η τοπική κυβέρνηση που υπέγραψε τα συμβόλαια με τον αρχιτέκτονα ανήκει στη δεξιά. Με σύνθημα «Calatrava te lactava» ( σε ελεύθερη απόδοση «Ο Καλατράβα σου πίνει το αίμα»), οι επικριτές έφτιαξαν έναν ιστότοπο όπου καταγράφεται η πρόοδος του επίμαχου έργου.

Εκεί δημοσιοποιούν στοιχεία από αποδείξεις πληρωμών που δείχνουν ότι «ο δήμος της Βαλένθια έστησε ένα σύστημα διαπραγμάτευσης με τον Καλατράβα χωρίς τίποτα να δημοσιοποιείται. Το συνολικό έργο έχει ήδη στοιχίσει 100 εκατ. ευρώ και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί, παρουσιάζοντας διάφορα λειτουργικά προβλήματα».

Καταγγέλλεται επίσης ότι οι συντηρητικές τοπικές Αρχές της Βαλένθια έχουν πληρώσει μεγάλα χρηματικά ποσά στον αρχιτέκτονα «για έργα που δεν έγιναν ποτέ».

Ο Καλατράβα έχει συχνά πει ότι επιφυλάσσεται να απαντήσει στους επικριτές του καταφεύγοντας εναντίον τους στα ισπανικά δικαστήρια. «Είναι απερίγραπτη η νοοτροπία όσων θέλουν να εκμεταλλευτούν το τρέχον οικονομικό κλίμα για να ασκήσουν κριτική σε ένα έργο του οποίου την χρησιμότητα δεν αμφισβητεί κανείς» δήλωσε πρόσφατα ο ίδιος.

«Σήμερα η «Πόλη των Τεχνών και των Επιστημών» βουλιάζει κάτω από τις υπερβολές της. Είναι το μέρος όπου πέθανε ο αρχιτέκτονας και γεννήθηκε ο επιχειρηματίας» σχολίασε αρθρογράφος της έγκυρης ισπανικής εφημερίδας El Pais.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk