Προτάσεις από την Επιτροπή για το Νόμο Πλαίσιο των ΑΕΙ

Το υπουργείο Παιδείας πρέπει να δώσει άμεσα λύσεις στα υπέρ-επείγοντα θέματα της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων και των διοικητικών τους προβλημάτων.

Το υπουργείο Παιδείας πρέπει να δώσει άμεσα λύσεις στα υπέρ-επείγοντα θέματα της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων και των διοικητικών τους προβλημάτων.

Αυτό είπαν σήμερα τα μέλη της ομάδας εργασίας των πρυτάνεων και των στελεχών του υπουργείου Παιδείας, που έχει συγκροτηθεί για να προτείνει λύσεις για την εφαρμογή του νέου Νόμου για τα ΑΕΙ και την αντιμετώπιση των δυσλειτουργιών του.

Η επιτροπή συνεδρίασε σήμερα για δεύτερη φορά, ωστόσο δεδομένης της πολιτικής κατάστασης που επικρατεί στη χώρα δεν προχώρησε στην συζήτηση συγκεκριμένων προτάσεων, αλλά τα μέλη της έθεσαν μόνο τα επείγοντα θέματα που απασχολούν τα ΑΕΙ:

– από την 1η Ιουλίου δεν θα υπάρχει καθόλου χρηματοδότηση.

– από την 1η Σεπτεμβρίου δεν θα υπάρχουν διοικήσεις στα Ιδρύματα (Σύγκλητοι και Πρυτανικές αρχές).

– από την 1η Σεπτεμβρίου δεν θα υπάρχουν επίσης κοσμήτορες και πρόεδροι σε πολλές Σχολές.

Η επιτροπή θα συνεδριάσει ξανά όταν ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο και μπορέσουν να τεθούν συγκεκριμένα θέματα προς συζήτηση.

Στην κατεύθυνση αυτή ωστόσο, το συντονιστικό όργανο της Συνόδου πρυτάνεων που συνεδρίασε την Τρίτη στην Αθήνα ανακοίνωσε ότι «σε αυτές τις δραματικές συνθήκες για την ανώτατη εκπαίδευση η Σύνοδος πρυτάνεων αισθάνεται την ανάγκη να καταθέσει για άλλη μια φορά τις προτάσεις που διατυπώθηκαν στην έκτακτη Σύνοδο του Λαυρίου τον Δεκέμβριο του 2010 και οι οποίες δεν λήφθηκαν υπόψη στην κατάρτιση και ψήφιση του Νόμου 4009/2011».

Κατέθεσε, σε αυτό το πλαίσιο, τις εξής προτάσεις:

– Αποκατάσταση των ακαδημαϊκών και διοικητικών αρμοδιοτήτων των συγκλήτων.

– Επαναφορά των Τμημάτων και των Τομέων ως θεμελιωδών ακαδημαϊκών και διοικητικών μονάδων.

– Άμεση εκλογή των πανεπιστημιακών αρχών (πρυτάνεων, κοσμητόρων, προέδρων κ.α.) από τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας.

– Διασφάλιση της δημόσιας χρηματοδότησης των πανεπιστημίων και αποδέσμευση αυτής από την ακαδημαϊκή αξιολόγηση.

– Θεσμική και οικονομική διασφάλιση της φοιτητικής μέριμνας (σίτιση, στέγαση κ.α.)

– Ανάκληση των κανονιστικών πράξεων εφαρμογής που αφορούν τον οργανισμό οργανωτικών επιτροπών και την θέσπιση της ταξινομικής ψήφου».

«Σημειώνεται για άλλη μια φορά ότι τα πανεπιστήμια λειτουργούν μέχρι σήμερα χάρη στην αυταπάρνηση και την ακαδημαϊκή ευσυνειδησία των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας», αναφέρεται σε ανακοίνωση του συντονιστικού οργάνου των πρυτάνεων.

Εγκληματικές επιθέσεις στην Θεσσαλονίκη

Στο μεταξύ, άγνωστοι έκαψαν χθες το αυτοκίνητο του αντιπρύτανη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Γ. Παντή. Η αστυνομία ερευνάει ήδη την επίθεση και αναζητούνται οι ένοχοι καθώς πρόκειται για πανεπιστημιακό χωρίς έχθρες και με αναγνωρισμένο έργο στην διοίκηση του Ιδρύματος.

«Το Πρυτανικό Συμβούλιο του ΑΠΘ στη Συνεδρίασή του με αριθμ. 1634/9.5.2012, καταδικάζει με τον πιο απόλυτο και απερίφραστο τρόπο τον εμπρησμό του αυτοκινήτου του Αντιπρύτανη Γιάννη Παντή χτες τη νύχτα έξω από το σπίτι του, πράξη με βαρύ εγκληματικό χαρακτήρα» αναφέρεται σε ανακοίνωση της διοίκησης του Ιδρύματος.

«Επισημαίνει δε ότι σε μια περίοδο όπου η ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει σοβαρή κρίση και το ίδιο το Πανεπιστήμιο αγωνίζεται για να μπορέσει να συνεχίσει να υπηρετεί την κοινωνία και την ανάπτυξη με διαφάνεια και ουσιαστικές αλλαγές, ανάλογες ενέργειες έχουν σοβαρότατες επιπτώσεις όχι μόνο στην ακαδημαϊκή ζωή, αλλά και στην κοινωνική ειρήνη και τη δημοκρατία» καταλήγει η ανακοίνωση.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk