Απογοητευτικά είναι τα αποτελέσματα των πρώτων 100 ελέγχων που έγιναν σε άνδρες, οι οποίοι το τελευταίο χρονικό διάστημα είχαν έρθει σε επαφή με ιερόδουλες, χωρίς να παίρνουν προφυλάξεις.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας κ. Α. Λοβέρδος, πέντε έλληνες άνδρες, σε σύνολο 100 εξετασθέντες για τους οποίους βγήκαν τα αποτελέσματα, είναι φορείς του ιού HIV που προκαλεί το AIDS.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται, καθώς οι κλήσεις ανδρών προς το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) έχουν φθάσει τις 6.000. Επίσης, η προσέλευση των ανδρών προς των ιδιωτικό τομέα έχει αυξηθεί πολύ.

Ο αριθμός των ατόμων που έχουν επισκεφθεί μονάδες του ιδιωτικού τομέα για να κάνουν εξετάσεις προκειμένου να διαπιστωσουν αν είναι φορείς του AIDS έχει δεκαπλασιαστεί.

Σε ότι αφορά τις ιερόδουλες, έχουν εντοπιστεί 31 φορείς του AIDS. Απ’ αυτές, μόνον η μία εργαζόταν σε οίκο ανοχής.

«Δίνουμε μάχη σε όλα τα επίπεδα. Γι αυτό οι αρμόδιοι και οι γιατροί του ΚΕΕΛΠΝΟ δέχονται απειλές για τη συγκεκριμένη δράση. Μέχρι και συνθήματα στους χώρους του υπουργείου γράφουν. Οι λειτουργοί του όμως δεν φοβούνται κανέναν», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, ο οποίος ευχαρίστησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχ. Χρυσοχοίδη για τη συμβολή του.

Ο κ. Λοβέρδος ανέφερε ότι ο οίκος ανοχής στην Αχαρνών, ο οποίος είχε σφραγιστεί επειδή λειτουργούσε παράνομα, «άνοιξε» πάλι χθες Τρίτη και σήμερα το πρωί ξανασφραγίστηκε από το Δήμο Αθηναίων. Συνελήφθησαν δύο γυναίκες που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στον οίκο ανοχής.

«Δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα μόνοι μας. Δεν είναι δική μας δουλειά να σφραγίζουμε τα παράνομα πορνεία. Πρέπει όλοι να βρεθούν στο ύψος των περιστάσεων», είπε ο κ. Λοβέρδος.

Πρόβλημα δημόσιας υγείας με κυβέρνηση σε εκκρεμότητα

Πάντως, ο υπουργός Υγείας επισήμανε ότι «μάχιμες και νικηφόρες συγκρούσεις σαν κι αυτές δεν μπορούν να γίνονται από κυβερνήσεις που είναι σε εκκρεμότητα».

Η διοικητική και πολιτική χαλάρωση – πρόσθεσε ο κ. Λοβέρδος – είναι ανεπίτρεπτη και θα την πληρώσει ο ελληνικός λαός, τόσο σε ότι αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα, όσο και στη δημόπσια υγεία.